Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Δεκ 2011
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΤΡΙΝΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΕ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Δύο βιβλία πατρινών συγγραφέων θα παρουσιαστούν το προσεχές διήμερο στα Τρίκαλα και τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το βιβλίο της Εύας Αθανασοπούλου «Μέλαν σώμα, λευκό. 1981-2011: Τριάντα χρόνια μετά τη νίκη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διαπολιτισμός» και το βιβλίο του Πέτρου Ψωμά «Πατρινό Σαν Σήμερα» των εκδόσεων «Σύμβουλος».

Οι δύο συγγραφείς ταξιδεύουν προς το βορρά και θα παρουσιάσουν ο ένας το βιβλίο του άλλου, μαζί με τοπικούς παράγοντες και ομιλητές, σε βιβλιοπωλεία των δύο πόλεων (στις «Κηρήθρες» των Τρικάλων, την Παρασκευή το απόγευμα και στην «Πρωτοπορία» της Θεσσαλονίκης το Σάββατο το πρωί), σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας και επικοινωνίας εκτός Πατρών, με τους Πατρινούς και τους βιβλιόφιλους της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Αναλυτικά:

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στις 8 το απόγευμα, στο βιβλιοπωλείο Κηρήθρες (Ασκληπιού 34 – Τρίκαλα) θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Εύας Αθανασοπούλου «Μέλαν σώμα, λευκό. 1981-2011: Τριάντα χρόνια μετά τη νίκη». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Θανάσης Ζαχαρόπουλος, Περιφερειολόγος-Πολιτικός Μηχανικός

Πέτρος Ψωμάς, Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας και η ίδια η συγγραφέας

Το βιβλίο του Πέτρου Ψωμά, με τίτλο «Πατρινό Σαν Σήμερα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύμβουλος», παρουσιάζεται το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στις 11.30 π.μ., στο βιβλιοπωλείο "Πρωτοπορία" (Λ. Νίκης 3, Θεσσαλονίκη). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Εύα Αθανασοπούλου (δρ. πολεοδόμος-χωροτάκτης και συγγραφέας του βιβλίου "Μέλαν Σώμα, λευκό") και ο εκπαιδευτικός Παντελής Σιδηρόπουλος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Δάνος Δανιηλιδης.

 

ΜΕΛΑΝ ΣΩΜΑ, ΛΕΥΚΟ

1981-2011. Το βιβλίο «διηγείται» την πορεία μιας γενιάς (που σήμερα έχει ήδη σαρανταρίσει) μέσα από σημαντικούς σταθμούς στη ζωή μίας νέας κοπέλλας, της Μυρτώς, έχοντας ως αφετηρία τα μαθητικά της χρόνια και ακολουθώντας την στον δρόμο προς την ενηλικίωση και τ...ην ωριμότητά της. Παράλληλα «καταγράφει» την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην Εξουσία έως σήμερα και το πέρασμα από μια εποχή σε μια άλλη.

Στο ερώτημα «της Δημοκρατικότητας των Δημοκρατικών» και της αναζήτησης «της μίας και μόνης αλήθειας» οι απαντήσεις έρχονται να συναντήσουν την ηρωίδα μέσα από τεθλασμένες μακρόσυρτες διαδρομές γνωστικών και βιωματικών διεργασιών. Μαζί με τον δυναμικό Άρη και τον ρομαντικό Αλέξανδρο στο ξεκίνημα της νιότης της κι αργότερα μέσα από μια πιο αυτόνομη πορεία η Μυρτώ ανακαλύπτει τον εαυτό της, κινούμενη μέσα στις αντιφάσεις και τις αλήθειες της ζωής αυτής, στους τόπους της Πάτρας, του Βερολίνου, των Ελληνικών Τοπίων και της Μικρασιατικής Γης.

 

ΠΑΤΡΙΝΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

 

Πρόκειται για μία καταγραφή γεγονότων που συνέβησαν στην Πάτρα, επηρέασαν την ιστορία της ή είχαν πρωταγωνιστές πατρινούς, τα οποία παρουσιάζονται με τη μορφή λευκώματος και με ημερολογιακή κατάταξη από την πρώτη ως την τελευταία μέρα του έτους (από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου).

Στην ουσία το βιβλίο περιέχει υλικό που απαντάει στη λογική της γνωστής δημοσιογραφικής στήλης «Σαν σήμερα…», με γεγονότα, σημαντικά ή όχι και τόσο, που όλα τους έχουν ως σημείο αναφοράς την Πάτρα τους και αφορούν ένα ευρύ φάσμα τομέων: πολιτική, οικονομία, πολιτισμός, αθλητισμός, κοινωνία. Καταγράφεται μια ιδιαίτερα εκτεταμένη χρονική περίοδος, από το 323 μ.Χ. μέχρι σήμερα, με έμφαση στους τελευταίους δύο αιώνες.

Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αφορά την ιστορία, το παρελθόν και το παρόν της πόλης, καθώς και από σύντομα κείμενα που έχουν γράψει για την Πάτρα επιφανείς πατρινοί και μη. Κωστής Παλαμάς, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, Παυσανίας, Γουστάβος Φλομπέρ είναι μερικοί από τους κειμενογράφους, κείμενα των οποίων έχει σταχυολογήσει ο Πέτρος Ψωμάς στο βιβλίο του.

Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο του πατρινού συγγραφέα με θέμα την Πάτρα. Προηγήθηκαν τα: «Ο Θησαυρός είναι Κρυμμένος στο Σακούλι» (από τις εκδόσεις Περί Τεχνών, το 2002) και «1836-2006: Δήμαρχοι Πατρέων» (από τις εκδόσεις «Το Δόντι», το 2006).

 

Το «Πατρινό Σαν Σήμερα» αποτελεί ταυτόχρονα την πρώτη έκδοση βιβλίου από τις εκδόσεις «Σύμβουλος», της εβδομαδιαίας οικονομικής εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων». Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2010, πρωτο-παρουσιάστηκε στην Πάτρα στις 19 Δεκεμβρίου 2010, στην «Αγορά Αργύρη» και κατόπιν στην Αθήνα στις 16 Μαϊου 2011 στο «Κέντρο Λόγου και Τέχνης» των εκδόσεων Καστανιώτη.

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου