Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 16 Φεβ 2022
Μποφίλιου: Ελπίζω ο κόσμος να αντιληφθεί ότι η ζωή του περνάει από το χέρι του & να τιμωρήσει όσους του φέρθηκαν έτσι
Κλίκ για μεγέθυνση


«Είμαστε στο έλεος της μοίρας, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, φωτιές καιγόμαστε, πλημμύρες πνιγόμαστε, χιόνια πεθαίνουμε στο κρύο», ανέφερε μέσα σ' άλλα.16.02.2022


Η αγαπημένη ερμηνεύτρια, Νατάσσα Μποφίλιου, βρέθηκε φιλοξενούμενη στον Ελληνικό Fm, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ενώ εξομολογήθηκε την προσωπική της ιστορία κακοποίησης στον χώρο εργασίας της.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι είμαστε στο έλεος της μοίρας, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, «φωτιές καιγόμαστε, πλημμύρες πνιγόμαστε, χιόνια πεθαίνουμε στο κρύο». Όπως είπε με νόημα, ελπίζει ο κόσμος να αντιληφθεί ότι η ζωή του και ο τρόπος που θα ζήσει περνάει από το χέρι του και και να τιμωρήσει όλους αυτούς που του έχουν φερθεί με αυτόν τον τρόπο, με την ψήφο του, τις διεκδικήσεις του και τη στάση του απέναντι στα πράγματα»
Η τέχνη σε κάνει καλύτερο άνθρωπο

Η ίδια όπως είπε, ονειρεύεται ένα σχολείο με πολιτισμό, με τέχνη, με ταινίες με ποιήματα, μουσική. «Θα προσπαθούσα και θεωρώ ότι αυτό πρέπει να γίνει, να ανοίξω στα παιδιά μια πόρτα στη μεγάλη τέχνη. Η τέχνη σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, σε σώζει», είπε συγκεκριμένα.

https://youtu.be/q6iudTH_gJc


Ακόμη, στη συνέντευξή της, μιλώντας για το κίνημα #MeToo και την ενδυνάμωση των γυναικών, τόνισε πως τότε δεν κατήγγειλε την επίθεση σε βάρος της, καθώς υπήρχε η αντίληψη ότι “ε, γίνονται αυτά, είναι στο χέρι σου να το αντιμετωπίσεις”.

Πλέον, η ίδια ξέρει και το διαμηνύει με κάθε ευκαιρία, ότι: «όχι δεν είναι στο χέρι μου να τα αντιμετωπίσω, δεν πρέπει να γίνονται αυτά».

«Κάθε φωνή πρέπει να ακουστεί κι αν η δική μου φτάνει λόγω των συνθηκών λίγο πιο μακριά, εύχομαι πάντα να λέει ένα μήνυμα υπέρ του ανθρώπου. Δεν προσπαθώ μέσα από αυτά που δηλώνω ούτε να κάνω προπαγάνδα, ούτε να εξυπηρετήσω ιδεολογίες. Προσπαθώ αν μπορώ να πω κάτι που μπορεί να ευνοεί τον άνθρωπο, που πρέπει να ζήσει ευτυχισμένα μέσα σε έναν κόσμο δίκαιο, αλληλέγγυο, θέλω να το φωνάξω, οφείλω να το κάνω».
Δέχτηκα σωματική κακοποίηση στη δουλειά – Δεν σκέφτηκα να το καταγγείλω

«Στην προκειμένη περίπτωση έχει να κάνει με ένα θέμα που αφορά κι εμένα και υπαρξιακά. Μια γυναίκα που έχει βιώσει περιβάλλοντα και κακοποιητικά και ρατσιστικά και είμαι από τις τυχερές. Γιατί και εγώ μπορώ να σου πω ότι μου έχει συμβεί ένα γεγονός πολύ σοβαρό μέσα στη δουλειά. Δεν σκέφτηκα να πάω να το καταγγείλω».

«Έχω βιώσει κακοποιητικά περιβάλλοντα, και ρατσιστικά απέναντι στο φύλο, και πλήρως ανδροκρατούμενα. Μου έχει συμβεί ένα γεγονός κάποια στιγμή μέσα στη δουλειά, πολύ σοβαρό. Δεν σκέφτηκα να το καταγγείλω. Δεν ήταν σεξουαλική κακοποίηση, ήταν σωματική κακοποίηση… Ήταν επίθεση. Υπήρχε στη δική μας γενιά και ελπίζω να ήταν η τελευταία το “ε, γίνονται αυτά, είναι στο χέρι σου να το αντιμετωπίσεις”. Όχι δεν είναι στο χέρι μου να τα αντιμετωπίσω, δεν πρέπει να γίνονται αυτά.

«Έχει συμβεί κάτι σημαντικό με τα social media, ο καθένας νιώθει ότι μπορεί να βρει μία διέξοδο, να φτάσει η ιστορία του πιο μακριά. Δεν υπάρχει στην πληροφορία το φιλτράρισμα του ισχυρού. Υπάρχει, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο όπως είναι μια γυναίκα να της συμβεί κάτι και να πρέπει να βγει στα κανάλια να το πει. Όπου εκεί μπορεί να φιλτραριστεί από κάποιον που παράδειγμα δεν τον εξυπηρετεί. Μας ενημέρωσε όλη αυτή η ιστορία ότι μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να προστατευτούμε, ότι υπάρχει κάποιος να μας ακούσει».
Είμαστε δυνατές, αλληλέγγυες και θα υπερασπιστούμε κάθε αδερφή μας μέχρι το τέλος

«Τώρα τα νέα κορίτσια μπορούν να το καταγγείλουν κι αυτό είναι μια τεράστια νίκη. Χρειάστηκε δουλειά για να πούμε αυτή την πρόταση. Χρειάστηκε δουλειά για να πούμε ότι δε φταίει η κοπέλα που πήγε στο πάρτι, γιατί πήγε στο πάρτι. Απαγορεύεται να της συμβεί , αυτό που της συνέβη. Δεν ήταν δεδομένο ότι θα λέγαμε αυτή την πρόταση πριν πέντε χρόνια. Παρόλο που θα έπρεπε. Θα λέγαμε “μας καλέσαν σε ένα πάρτι” τι πήγες και εσύ δεν τους ήξερες”. Υπάρχει ακόμη αυτή η άποψη, αλλά έχει πέσει πάνω της όλη η λάσπη και θα νικηθεί στο τέλος, δε θα ακούγεται κι αν την έχεις θα τη λες μέσα στο σπίτι σου, δε θα έχεις βήμα να την πεις δημόσια. Αισθάνομαι ότι έχει αρχίσει να χαράζεται ένας δρόμος. Θα τον βαδίσουμε. Είμαστε δυνατές, αλληλέγγυες, ενωμένες και θα υπερασπιστούμε κάθε αδερφή μας μέχρι το τέλος.»

Υπενθυμίζεται, ότι η αγαπημένη καλλιτέχνιδα έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές με θάρρος για την πατριαρχία και τον σεξισμό, ενώ έχει θίξει και εκείνες τις συμπεριφορές, που διαιωνίζουν τέτοιου είδους σαθρές αντιλήψεις.
https://youtu.be/c_3ulRlqGqQ


Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου