Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 08 Φεβ 2022
«Σπίτι του Ρεμπέτικου» ο ιστορικός σταθμός του ΟΣΕ του Αγίου Διονυσίου
Κλίκ για μεγέθυνση
08.02.2022, 16:13
 
Σύμφωνα με τον Δήμο Πειραιά, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό Κέντρο Πολιτισμού και Εκθέσεων, εργαστήρι αναβίωσης της ρεμπέτικης ιστορίας και της ταυτότητάς της. Παράλληλα, ο περιβάλλων χώρος του σταθμού προβλέπεται να αξιοποιηθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες. Ξεκίνησαν και οι συζητήσεις για την αξιοποίηση της ανενεργού σιδηροδρομικής γραμμής, προκειμένου να γίνει γραμμή περιπάτου και ποδηλατοδρόμου.

Μια σπουδαία ιδέα σχεδιάζει να υλοποιήσει ο Δήμος Πειραιά και, αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και το σχέδιο της δημοτικής αρχής γίνει πραγματικότητα, ο Πειραιάς θα αποκτήσει ένα πολιτιστικό στολίδι. Ο λόγος για το «Σπίτι του Ρεμπέτικου», που η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία του έχει συζητηθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως μέχρι σήμερα οι συζητήσεις και οι σκέψεις να οδηγήσουν και σε αποτέλεσμα.

Το «Σπίτι του Ρεμπέτικου» πρόκειται να δημιουργηθεί στον ιστορικό σταθμό του ΟΣΕ του Αγίου Διονυσίου, που είναι γνωστός ως ο «Σταθμός της Ξενιτιάς», αφού από αυτόν ξεκινούσαν μεταπολεμικά αμαξοστοιχίες που μετέφεραν μετανάστες στη Βόρεια Ευρώπη. Δημιουργήθηκε το 1904 και λειτούργησε έως το 2004. Παρά το γεγονός ότι ανακαινίστηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και βανδαλίστηκε, με αποτέλεσμα, τόσο στο εσωτερικό του όσο και στις αποβάθρες, να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

Το 2012, η ΓΑΙΟΣΕ μίσθωσε το κτίριο του Σταθμού και τις σιδηροδρομικές γραμμές στον Δήμο Πειραιά, ενώ το 2014 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Το κεντρικό κτίριο του σταθμού είναι ένα επιβλητικό πέτρινο διώροφο κτίσμα, ενώ δεξιά και αριστερά από αυτό υπάρχουν δυο μονώροφα τμήματα, υπόστεγο, αποβάθρες και οι σιδηροδρομικές γραμμές, σε μια έκταση 17 στρεμμάτων. Χαρακτηρίζεται ως έργο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, ιστορικής και κοινωνικής σημασίας για την πόλη του Πειραιά.

Ο ιστορικός σταθμός του ΟΣΕ του Αγίου Διονυσίου ή αλλιώς ο «Σταθμός της Ξενιτιάς»

Την ίδρυση του «Σπιτιού του Ρεμπέτικου» ανακοίνωσε η δημοτική αρχή, μετά την επιβεβαίωση που έλαβε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ ότι συνεχίζεται η μίσθωση του σταθμού προς τον δήμο. Μια αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη, καθώς, πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, υπήρξε μια εμπλοκή με το ζήτημα της μίσθωσης, οπότε πλέον ανοίγει ο δρόμος το επόμενο χρονικό διάστημα η δημοτική αρχή να προχωρήσει στην κατάρτιση των αναγκαίων μελετών, έτσι ώστε να ξεκινήσει το σημαντικό αυτό έργο.

Οπως διευκρινίζει ο δήμος, το «Σπίτι του Ρεμπέτικου» θα είναι ένα Κέντρο Πολιτισμού και Εκθέσεων, ενώ παράλληλα προβλέπεται να αξιοποιηθεί ο περιβάλλων χώρος του σταθμού για πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε για πολλοστή φορά βέβαια, η συζήτηση για πιθανή αξιοποίηση και ανάπλαση της ανενεργού σιδηροδρομικής γραμμής (περίπου τρία χιλιόμετρα) που οδηγεί στον σταθμό του Αγίου Διονυσίου, ως γραμμή περιπάτου και ποδηλατοδρόμου. Εάν αυτό επιτευχθεί, ο «Σταθμός της Ξενιτιάς» που βρίσκεται απέναντι από την Πύλη Ε3 του λιμανιού και λίγα μέτρα από τη «Γέφυρα του Ρεμπέτη», θα ξαναζωντανέψει και θα γίνει ένα πολιτιστικό εργαστήρι αναβίωσης της ρεμπέτικης ιστορίας και της ταυτότητάς της.

Σημειώνεται ότι η «Γέφυρα του Ρεμπέτη» βρίσκεται απέναντι από τον Αγιο Διονύσιο, πάνω από τις γραμμές του τρένου, και ένωνε τον Πειραιά με τη Δραπετσώνα. Λέγεται ότι την ονομασία της την πήρε από τη φράση «Για να γίνει κάποιος ρεμπέτης πρέπει πρώτα να περάσει από τη γέφυρα» και αποδίδεται στον λαϊκό συνθέτη, και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρεμπέτικου τραγουδιού, Γιάννη Παπαϊωάννου. Κάποιοι άλλοι όμως την αποκαλούν «Γέφυρα του μάγκα», καθώς αυτό ήταν το αγαπημένο σημείο συνάντησης για τους ρεμπέτες.

Δηλώσεις Γ. Μώραλη

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε στα σχέδια του δήμου, λέγοντας ότι ένας ακόμη ιστορικός χώρος στον Πειραιά επιχειρείται να αξιοποιηθεί και να πάρει «ζωή», ενώ τόνισε ότι όραμά τους είναι, στην περιοχή που γεννήθηκε και μεγαλούργησε το πειραιώτικο ρεμπέτικο, να δημιουργήσουν το «Σπίτι του Ρεμπέτικου», με στόχο να αναδειχθεί η ρεμπέτικη ιστορία της πόλης. Εαν αυτό γίνει πραγματικότητα, η Ε΄ Δημοτική Κοινότητα θα αποκτήσει έναν ακόμη σημαντικό χώρο πολιτισμού και, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αστική ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου και με τη δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο λιμάνι, η ευρύτερη περιοχή θα αλλάξει όψη, σημείωσε ο Γ. Μώραλης.

Στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά «Κανάλι Ενα 90,4» μίλησε για το θέμα ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Δημήτρης Καρύδης, τονίζοντας πως ένα όνειρο πολλών χρόνων πρόκειται να γίνει πραγματικότητα. Αφού πρώτα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες μελέτες με ευθύνη του δήμου, θα ανακαινιστεί και θα αναγεννηθεί ο εμβληματικός διατηρητέος ιστορικός σταθμός του ΟΣΕ και θα αποτελέσει ένα σημαντικό κέντρο πολιτισμού για την πόλη του Πειραιά. Το «Σπίτι του Ρεμπέτικου», τόνισε ο Δ. Καρύδης, θα είναι ένα πολιτιστικό εργαστήρι έρευνας και αναβίωσης της ρεμπέτικης ιστορίας και της ταυτότητάς της, που είναι συνυφασμένη με την ταυτότητα του Πειραιά και που βρίσκεται μέσα στις καρδιές όλων των Πειραιωτών.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου