Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 05 Ιαν 2022
Ενωμένος ο χώρος του πολιτισμού απευθύνει την απόγνωση και την οργή του στον πρωθυπουργό
Κλίκ για μεγέθυνση


Από παλαιότερη κινητοποίηση σωματείων από το χώρο του Πολιτισμού

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
05.01.2022, 09:30
 
Τα ιστορικότερα και μεγαλύτερα σωματεία εργαζομένων σε όλους τους τομείς των τεχνών, συνυπογράφοντας κοινή επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του απευθύνουν μια σειρά ερωτημάτων, πολλά από τα οποία αφορούν όλη την κοινωνία, και αναγγέλλουν παν-καλλιτεχνική εκδήλωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Δευτέρα.

«Η πανδημία μάς έκλεισε μέσα. Η κυβέρνηση μάς βγάζει στον δρόμο» είναι το βασικό σύνθημα σαράντα τεσσάρων από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα σωματεία στον χώρο του πολιτισμού που, εκπροσωπώντας τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων (καλλιτεχνών και τεχνικών, εργαζομένων στους εποπτευόμενους φορείς ή στην ελεύθερη αγορά) σ’ αυτόν τον τομέα, απηύθυναν ανοιχτή επιστολή απόγνωσης και οργής προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αρκετά απ’ όσα επισημαίνουν στην αναλυτική εισαγωγή τους δεν αφορούν μόνον το δικό τους πεδίο απασχόλησης, αλλά περιγράφουν το ζοφερό τοπίο σ’ ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχουν όμως και πολλά που αναφέρουν για το δικό τους εργασιακό καθεστώς τους πολλούς τελευταίους μήνες τα οποία καθιστούν σαφές το γιατί έχουν οδηγηθεί πραγματικά σε απόγνωση.

Η αφορμή βέβαια για να συντάξουν την επιστολή ή και η τελευταία σταγόνα στο ποτήρι ήταν το γεγονός ότι «με την άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Ομικρον, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα, που για μία ακόμη φορά περιορίζονται στην απαγόρευση της μουσικής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται ο πολιτισμός και οι χώροι ψυχαγωγίας ως εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας. Από την αρχή αυτής της περιπέτειας, τα μόνα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι ο περιορισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων και της κοινωνικής ζωής».

Χαρακτηριστικά αναφέρουν, ζητώντας εξηγήσεις:

■ Γιατί ενώ η διάδοση του Covid είναι τεράστια «το μόνο μέτρο που παίρνει η κυβέρνησή σας είναι η απαγόρευση της μουσικής και όχι η πύκνωση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή η ρύθμιση του αριθμού των μαθητών στις σχολικές αίθουσες».

■ Γιατί ενώ η κυβέρνηση «ζητάει από εμάς τους εργαζόμενους στον πολιτισμό να αναστείλουμε τις δραστηριότητές μας, σηκώνοντας το βάρος της πανδημίας, η ίδια δεν κάνει τίποτα για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Αντίθετα, 2 χρόνια τώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη εγκληματική διαχείριση της πανδημίας».

■ Γιατί «αν και οι ακυρώσεις των προγραμματισμένων εκδηλώσεων γίνονται με ευθύνη της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι δεν έχουν αποζημιωθεί ποτέ γι’ αυτές, είτε πρόκειται για φεστιβάλ, είτε για εορταστικές εκδηλώσεις, είτε για μεμονωμένες εκδηλώσεις τοπικής αυτοδιοίκησης ή ιδιωτικές».

■ Γιατί «τα μέτρα στήριξης στους εργαζόμενους και τους καλλιτέχνες ήταν εξαρχής και εξακολουθούν να είναι ελλιπέστατα, αν όχι ανύπαρκτα». Σ’ αυτό το σημείο εξηγούν αναλυτικά ότι «η κυβέρνηση επιδοτεί αναδρομικά τις θεατρικές & μουσικές σκηνές και για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, ενώ την ίδια στιγμή δεν αναγνωρίζει την ανάγκη να επιδοτηθούν και οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων, σταματώντας -και παρά τις επίμονες διεκδικήσεις μας- τις αποζημιώσεις του Mητρώου Καλλιτεχνών τον Ιούλιο του 2021!!!

Συγχρόνως, τα οριζόντια κριτήρια επιδότησης με βάση τις θέσεις δίνουν τα πολλά στους μεγάλους και ψίχουλα για τους μικρούς, σπρώχνοντάς τους πιο γρήγορα στο κλείσιμο».

■ Γιατί «ενώ σήμερα έχουμε καθολική απαγόρευση της μουσικής, με εκατοντάδες ακυρωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, η πενιχρή αποζημίωση που εξαγγέλθηκε μόνο για τον Ιανουάριο ισχύει μόνο για συγκεκριμένους κωδικούς, αφήνοντας εκτός χιλιάδες συναδέλφους».

Και φυσικά, όπως επισημαίνουν, «δεν πλήττεται μόνο η μουσική, αλλά όλος ο πολιτισμός, αφού ακόμα και οι μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις που δεν έχουν απαγορευτεί αναγκάζονται να σταματήσουν, είτε λόγω κρουσμάτων στους εργαζόμενους είτε λόγω χαμηλής προσέλευσης κοινού».

■ Γιατί οι εργαζόμενοι «στη λογική της ατομικής ευθύνης υποχρεώνονται να επιβαρυνθούν οικονομικά με το κόστος των τεστ όταν υπάρχει κρούσμα στους χώρους εργασίας. Οι δημόσιες δομές, που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τέτοιο όγκο εργασίας, επομένως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πληρώσουμε ακόμα περισσότερα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, οι οποίες αφέθηκαν ανεξέλεγκτες να μετατρέψουν την ανάγκη σε ευκαιρία πλουτισμού».

■ Γιατί «ένα ασαφές πλαίσιο από τον ΕΟΔΥ καθιστά δύσκολη ακόμα και την υπαγωγή των νοσούντων στο καθεστώς αναρρωτικής άδειας, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους τίθενται αναγκαστικά σε αργία, καθώς η παράσταση στην οποία παίζουν “κατεβαίνει” προσωρινά λόγω συρροής κρουσμάτων».

Μετά από όλα αυτά τα ερωτήματα ζητούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης κι ανάμεσα σ’ αυτά:

● Δυνατότητα σε όλους τους χώρους να μπαίνουν -για όσο διάστημα απαιτείται- σε καθεστώς αναστολής ως «πληττόμενες επιχειρήσεις» σε περίπτωση κρούσματος ή συρροής κρουσμάτων.

● Αποζημιώσεις μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών από τον Αύγουστο του 2020 και έπειτα.

● Επιδότηση ενοικίου μαζί με τις μονομερείς δηλώσεις μέσω του Μητρώου. Προστατευτικό πλαίσιο αντιμετώπισης του κύματος ακρίβειας και επιδότηση για τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών. Αποκατάσταση του παράλογου αποκλεισμού όσων εγγράφηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2020.

● Αμεσα μέτρα στήριξης των δημιουργών και ερμηνευτών του ελληνικού τραγουδιού. Από τον Μάρτιο του 2020 ώς τώρα, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης αντιμετωπίστηκαν σχεδόν με εχθρότητα από το κράτος.

● Να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του ΕΡΓΑΝΗ για να μπορέσει να υπάρξει η δυνατότητα υπαγωγής στο ταμείο ανεργίας, καθώς και καταβολή των Δώρων και των ενσήμων του 2021 σε όλους τους δικαιούχους.

● Να αποζημιωθούν όλοι οι συνάδελφοι εργαζόμενοι σε περίπτωση ακύρωσης ή αναβολής παράστασης.

● Αποζημίωση σε καθηγήτριες και καθηγητές καλλιτεχνικών σχολών για όσο διάστημα χρειάζεται να βρίσκονται σε καραντίνα λόγω ασθένειας ή κλείσει η σχολή ή ο φορέας λόγω κρουσμάτων.

● Αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση νόσησης για όλο το διάστημα της καραντίνας χωρίς να ζητείται από τον εργαζόμενο η αναπλήρωση των ημερών ασθένειας και καραντίνας.

● Επίλυση όλων των ζητημάτων και λαθών σε ΚΑΔ των ενσήμων για το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ.

● Να ανοίξουν και να μας κοινοποιηθούν άμεσα όλα τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, σε βάθος 4ετίας, που αφορούν τους κλάδους μας, ούτως ώστε να έχουμε συγκριτικά μεγέθη σε σχέση με τις εισροές και εκροές όλων των συμβάσεων εργασίας, ορισμένου και αορίστου χρόνου.

Ζητούν ακόμα «μαζικά, επαλαμβανόμενα, δωρεάν τεστ σε όλους με ευθύνη του κράτους. Επιπλέον rapid test πριν από κάθε παράσταση», ενίσχυση «του ΕΣΥ και των πρωτοβάθμιων δομών υγείας με επιτάξεις ιδιωτικών δομών και μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, μέτρα αποσυμφόρησης για τα ΜΜΜ και μείωση του αριθμού των εκπαιδευόμενων στις αίθουσες διδασκαλίας».

Θα απαντήσει κάτι ο πρωθυπουργός ή έστω το υπουργείο Πολιτισμού σε μια επιστολή που υπογράφεται από σχεδόν σύσσωμο τον χώρο του πολιτισμού; Η... ιστορική εμπειρία λέει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις προτιμούν να εφαρμόζουν το «η σιωπή μας προς απάντησίν σας».

Πάντως οι αποστολείς σκοπεύουν να κλιμακώσουν την αντίδρασή τους: Για όλα αυτά τα σωματεία και όλους όσοι εκπροσωπούνται αναγγέλλουν μεγάλο παν-καλλιτεχνικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου