Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 05 Μάι 2021
“Συγγνώμη” Ομπραδόρ για τον αφανισμό των Μάγια
Κλίκ για μεγέθυνση
Συγγνώμη από τους αυτόχθονες Μάγια, για την εκμετάλλευση, τον ρατσισμό, τον αποκλεισμό και τις σφαγές που διαπράχθηκαν εναντίον τους μετά την ισπανική κατάκτηση.

Σε μία λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Φελίπε Καρίγιο, ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ζήτησε επισήμως συγγνώμη από τους αυτόχθονες Μάγια, για την εκμετάλλευση, τον ρατσισμό, τον αποκλεισμό και τις σφαγές που διαπράχθηκαν εναντίον τους μετά την ισπανική κατάκτηση την περίοδο 1519 – 1521.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (3/5), κατά την 120η επέτειο καταστολής μίας από τελευταίες εξεγέρσεις -των αυτοχθόνων στην Βόρεια Αμερική- που έλαβε μέρος στην ίδια περιοχή το 1901.

Την περίοδο 1847-1901 οι Μάγια που εξακολουθούσαν να ζουν στις ακτές της Καραϊβικής, εξεγέρθηκαν κατά των Μεξικανών εποίκων. Η πολυετής σύγκρουση των αυτοχθόνων γνωστή και ως “Πόλεμος των Καστών” έληξε με την ήττα των Μάγια στο Φελίπε Καρίγιο Πουέρτο.

 

“Προσφέρουμε την πιο ειλικρινή συγγνώμη στον λαό των Μάγια για τις τρομερές καταχρήσεις που διαπράχθηκαν από άτομα και εθνικές και ξένες αρχές κατά την κατάκτηση, κατά τη διάρκεια τριών αιώνων αποικιακής κυριαρχίας και δύο αιώνων ανεξάρτητου Μεξικού” δήλωσε ο Ομπραδόρ, περιγράφοντας τη μεταχείριση των ιθαγενών ως “ντροπή”, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 500 χρόνων από την “Κονκίστα”, κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς, αλλά και τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία του Μεξικού.

Η μειονότητα των Μάγια εξακολουθεί να γίνεται στόχος ρατσιστικών διακρίσεων, καθώς μεγάλο μέρος της εξακολουθεί να ζει στο περιθώριο. Οι περισσότεροι επιβιώνουν ως μικροκαλλιεργητές ή καλλιεργητές φρούτων, ενώ μεγάλο μέρος τους εργάζεται στα τουριστικά θέρετρα της αποκαλούμενης “Ριβιέρα των Μάγιας”.

Η εκπρόσωπος του λαού των Μάγια, Ana Karen Dzib Poot, ζήτησε από τον Πρόεδρο Ομπραδόρ να μεταφραστεί αυτή η πράξη συγχώρεσης σε συγκεκριμένες πράξεις όπως: η δημιουργία μιας επιτροπής μνήμης και αναγνώρισης, η επίλυση των πιεστικών αναγκών της μειονότητας μέσω ενός αναπτυξιακού σχεδίου και η αναγνώριση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων τους έτσι ώστε οι αδικίες και οι διακρίσεις να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.


Το Μεξικό βρισκόταν υπό ισπανική κυριαρχία για περίπου 300 χρόνια πριν αποκτήσει την ανεξαρτησία του στις αρχές του 19ου αιώνα. Την εποχή της κατάκτησης, η Ισπανία ήταν μια σκληρά Ρωμαιοκαθολική χώρα που θεωρούσε βασική αποστολή της τη διάδοση του Χριστιανισμού στην αμερικανική ήπειρο, με όλα τα μέσα.

Τον Ιανουάριο του 2019, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στην Πόλη του Μεξικού, ο Ομπραδόρ του έθεσε επίσημα θέμα δημόσιας συγνώμης της Ισπανίας για τα όσα διαπράχθηκαν την περίοδο της κατάκτησης και των αιώνων που ακολούθησαν. “Να βαδίσουμε σε πνεύμα συμφιλίωσης, αλλά να υπάρξει επίσημη συγνώμη” είχε πει ο πρόεδρος της χώρας.

“Η άφιξη, πριν από 500 χρόνια, από Ισπανούς στο σημερινό έδαφος του Μεξικού δεν μπορεί να κριθεί υπό το φως των σύγχρονων θεωρήσεων”, είχε απαντήσει η ισπανική κυβέρνηση απορρίπτοντας το αίτημα.

Επιμένοντας ο Ομπραδόρ απέστειλε στη συνέχεια επιστολές προς τον βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο ΣΤ’ και τον Πάπα Φραγκίσκο, ζητώντας επίσημη συγνώμη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά την κατάκτηση της περιοχής πριν από 500 χρόνια. Στην επιστολή του ο ίδιος υποστήριζε, πως οι αυτόχθονες λαοί του Μεξικού έπεσαν θύματα σφαγών.

Η Μαδρίτη επανέλαβε την πάγια θέση της, ενώ δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση και από το Βατικανό. Ωστόσο το 2016, κατά την επίσημη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Μεξικό, ο Ποντίφικας είχε ζητήσει συγνώμη από τους γηγενείς για τον κοινωνικό τους αποκλεισμό, επισημαίνοντας πως οι αυτόχθονες λαοί υπέστησαν αιώνες διακρίσεων.

Οι Μάγια

Οι Μάγια είναι μια εθνογλωσσική ομάδα αυτόχθονων κατοίκων της Μεσοαμερικής. Ο αρχαίος πολιτισμός των Μάγια σχηματίστηκε από μέλη αυτής της ομάδας και οι σημερινοί Μάγια κατάγονται από τα άτομα που ζούσαν στην περιοχή του ιστορικού πολιτισμού.

Σήμερα, ζουν στο νότιο Μεξικό, την Γουατεμάλα, το Μπελίζ, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα. Ο όρος “Μάγια” είναι συλλογικός όρος για τους κατοίκους της περιοχής, αν και δεν τον χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι οι αυτόχθονες. Δεν υπήρχε κοινή αίσθηση ταυτότητας ή πολιτικής ενότητας μεταξύ των διακριτών πληθυσμών, κοινωνιών και εθνοτήτων επειδή ο καθένας είχε δικές του παραδόσεις, πολιτισμό και ιστορική ταυτότητα.

Στις αρχές του 21ου αιώνα εκτιμάται ότι υπήρχαν έξι εκατομμύρια Μάγια που ζούσαν στην περιοχή. Στη Γουατεμάλα, το νότιο Μεξικό, την χερσόνησο του Γιουκατάν, το Μπελίζ, το Ελ Σαλβαδόρ και την δυτική Ονδούρα εκατομμύρια Μάγια εξακολουθούν να διατηρούν τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους σε κάποιο βαθμό. Αρκετοί έχουν ενσωματωθεί στην πλειοψηφία των ισπανοποιημένων μεστίζο των περιοχών όπου κατοικούν, ενώ άλλοι διατηρούν μια πιο παραδοσιακή, πολιτιστικά διακριτή ζωή, συχνά χρησιμοποιώντας ως κύρια την παραδοσιακή γλώσσα των Μάγια.πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου