Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 08 Απρ 2021
Ακρόπολη / «Να σταματήσει τώρα η βάναυση αλλοίωση»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Η Ακρόπολη δεν ανήκει σε καμία υπουργό, σε καμία κυβέρνηση. Ανήκει σε όλο τον κόσμο, όπως και τα ιδανικά που συμβολίζει: ελευθερία, δημοκρατία, μέτρο και συλλογική δημιουργία. Δεν ανήκει καν σε καμία γενιά, ανήκει στο μέλλον, λέει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα, με πρωτοβουλία της οποίας κατατέθηκαν στη Βουλή οι δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που συνυπογράφουν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα στην Ακρόπολη, ζητώντας παράλληλα την κατάθεση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Δημοσίου και του Ιδρύματος Ωνάση, όπως και την άδεια με την οποία κυκλοφόρησε η φωτογραφία με τη χιονισμένη Ακρόπολη στις 16 Φεβρουαρίου για διαφημιστική προβολή από ιδιωτική εταιρεία.

 

"Η σύμβαση αυτή μοιάζει με ιδιωτικό συμφωνητικό, καθώς δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή, όπως προβλέπει ο νόμος, και δεν έγιναν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αποδοχή της δωρεάς, ενώ παράλληλα δεν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες για τη μελέτη και την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων που διέπουν το καθεστώς προστασίας των μνημείων" μας λέει η Καλλιόπη Βέττα.

Στέκεται ιδιαίτερα στην "επικοινωνιακή πολιτική και τις ανακολουθίες λόγων και έργων της κυβέρνησης", δεδομένου ότι "υπό την πίεση του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην τελευταία τροποποίηση της σύμβασης μπήκαν λίστες εργασιών με την υποσημείωση ότι κάποιες ήδη έχουν υλοποιηθεί". Εξηγεί παράλληλα ότι "στην απάντησή της προς τις δύο ερωτήσεις μας η υπουργός απέφυγε τεχνηέντως να προσκομίσει όλα τα έγγραφα, όπως και την άδεια φωτογράφισης της χιονισμένης Ακρόπολης".

Για την Καλλιόπη Βέττα "η πρόθεση της Λ. Μενδώνη να τοποθετήσει σε τρία σημεία του Ιερού Βράχου μαρμάρινη επιγραφή που θα μνημονεύει το όνομά της είναι ιστορικά πρωτοφανής και ηθικά απαράδεκτη. Μετά την κατακραυγή αναγκάστηκε βέβαια να την αποσύρει, παρ’ όλο που όλοι διαπιστώσαμε ότι αναφέρεται στο άρθρο 9 της σύμβασης. Μετά την κατακραυγή μάς παρουσίασε τις φωτογραφίες με δείγματα πλακετών, χωρίς να μας λέει αν έχουν περάσει από ΚΑΣ ούτε πού θα τοποθετηθούν".

Την ώρα που η κοινή γνώμη ενημερωνόταν για την πρόθεση της υπουργού Πολιτισμού, όπως αναφέρει ρητά η σύμβαση στο άρ. 9, να τοποθετήσει ειδική μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της στην Ακρόπολη, η βουλευτής επισκέφθηκε τον Ιερό Βράχο με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από την τομεάρχη Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου, τον αναπληρωτή τομεάρχη Πάνο Σκουρολιάκο, τους βουλευτές Κώστα Μάρκου, Ραλλία Χρηστίδου και Γιάννη Μουζάλα, αλλά και τον αρχιτέκτονα, αναστηλωτή των Προπυλαίων Τάσο Τανούλα, τον εικαστικό Κυριάκο Κατζουράκη, τον αρχιτέκτονα Τάση Παπαϊωάννου και την πρόεδρο του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα.

"Επισκεφθήκαμε την Ακρόπολη για να ενημερωθούμε από τους επιστήμονες που μας συνόδευσαν και να δούμε από κοντά τα έργα που πραγματοποιούνται και γίναμε μάρτυρες μιας αντιαισθητικής παρέμβασης, η οποία διαστρέφει και αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του εμβληματικού μνημείου, χωρίς όμως να εξυπηρετεί τους επισκέπτες με προβλήματα πρόσβασης για τους οποίους υποτίθεται ότι έγιναν, καθώς οι κλίσεις των διαδρομών είναι απαγορευτικές για την αυτόνομη κίνηση τους. Μετά τις διαπιστώσεις των επιστημόνων που μας συνόδευσαν συνομολογήσαμε ότι οι εσπευσμένες παρεμβάσεις και η βάναυση αλλοίωση του Ιερού Βράχου πρέπει να σταματήσει τώρα".

 

Στο μεταξύ, ο εικαστικός και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης διαπιστώνει ότι "Η τσιμεντούπολη σκαρφάλωσε στην Ακρόπολη" και διαμηνύει: "Να σταματήσουν άμεσα τα έργα στην Ακρόπολη". Διανθίζοντας με φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος από την προχθεσινή επίσκεψη στον Ιερό Βράχο το αλληγορικό κείμενό του, δίνει φωνή στο μπετόν για να καταδείξει το μέγεθος της κακοτεχνίας στο εμβληματικό μνημείο.

"Εγώ το Μπετόν, το οπλισμένο σκυρόδεμα, το τσιμεντοκονίαμα και όπως αλλιώς με ονομάζετε, απαιτώ να με απομακρύνετε. Δεν ανέχομαι να συμμετέχω στην αμετροεπή φιλοδοξία που καταστρέφει αυτό το γλυπτό της φύσης, του αέρα, του Ικτίνου, του Μνησικλή, των αγαπημένων καλλιτεχνών, αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων που επί αιώνες αγωνίζονται να μην καταστραφεί" σημειώνει εμφατικά. Και καταλήγει: "Έτσι από κάτω που βλέπω τον Παρθενώνα είναι σαν να είμαστε ο Καραϊσκάκης κι εγώ παλτό Αρμάνι".

Επίκαιρη ερώτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου για τη σύμβαση

Στη Βουλή φέρνει η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου, του Ιδρύματος Ωνάση και της εταιρείας "Αριόνα" για την κατασκευή του ανελκυστήρα, τις διαδρομές ΑμεΑ και τον νέο φωτισμό στην Ακρόπολη. Με επίκαιρη ερώτησή της η Σία Αναγνωστοπούλου ρωτάει την υπουργό Πολιτισμού αν ισχύει τελικά η σύμβαση δωρεάς που η ίδια συνυπέγραψε μαζί με τον υπουργό και τον υφυπουργό Οικονομικών και, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από την αποκάλυψη της Αυγής, ότι δρομολογεί τοποθέτηση επιγραφής με το όνομα του χορηγού και το δικό της στον Ιερό Βράχο, επιχείρησε να αποδώσει την υπόθεση σε fake news της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της εφημερίδας.

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει το άρθρο 9 της σύμβασης, που ορίζει ρητά ότι "θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70 x 40 εκατ.), που θα αναφέρει: ‘Ο ανελκυστήρας πλαγιάς και ο φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη (Ιούνιος 2020)".

Επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι η σύμβαση κατατέθηκε στη Βουλή ύστερα από επίμονα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις συνεχόμενες διαμαρτυρίες για τις εκτεταμένες διαστρώσεις με τσιμέντο στον Βράχο της Ακρόπολης, ειδικά μετά το άνοιγμα του συνόλου των αρχαιολογικών χώρων που έμεναν κλειστοί επί μακρόν λόγω των περιοριστικών μέτρων για υγειονομικούς λόγους. Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και οι πολίτες, την απάντηση της υπουργού.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου