Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 21 Μάι 2020
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει τους καλλιτέχνες
Κλίκ για μεγέθυνση

16:36 | 21.05.2020

 

 

Απόφαση του ΣτΕ απορρίπτει την αίτηση της Αυτοδιαχείρισης για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης σχετικά με την ίδρυση της Έκτακτης Υπηρεσίας Είσπραξης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), μια απόφαση που «δικαιώνει τους καλλιτέχνες, αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», όπως επισημαίνουν το Τμήμα Πολιτισμού και ο Τομέας Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Oμάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή ανακοίνωση

 

Συνταγματική και νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2018, με βάση την οποία ανατέθηκε, εκτάκτως για δύο χρόνια, στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) η διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των μελών της «ΑΕΠΙ-Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας».

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτές τις παρεμβάσεις του Σταύρου Ξαρχάκου, του αείμνηστου Θάνου Μικρούτσικου, της εταιρείας «Universal Μουσική Εκδοτική Εταιρεία» και 77 άλλων καλλιτεχνών δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων επί μουσικών έργων, υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης με την οποία παραχωρήθηκαν προσωρινά τα δικαιώματα στην ΑΕΠΙ. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από προσφυγή που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων «Η Αυτοδιαχείριση» κατά της επίμαχης από 4.6.2018 υπουργικής απόφασης, που εκδόθηκε κατά τις επιταγές του νόμου 4481/2017. Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ με την  απόφασή του απέρριψε την αίτηση ακύρωσης και έκανε δεκτές τις επίμαχες παρεμβάσεις.

Κοινή ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού και του Τομέα Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Oμάδας του ΣΥΡΙΖΑ:

Μέσα στην σκληρή πραγματικότητα της επιβίωσης, με την αδιάφορη έως κι απαξιωτική στάση της κυβέρνησης προς τους Έλληνες καλλιτέχνες, ήρθε κι ένα μικρό φως. Η απόφαση του ΣτΕ να απορρίψει την αίτηση της Αυτοδιαχείρισης για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης σχετικά με την ίδρυση της Έκτακτης Υπηρεσίας Είσπραξης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ). Μια απόφαση που δικαιώνει τους καλλιτέχνες, αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που από την πρώτη στιγμή,   στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό του δίκαιου αγώνα της μεγάλης πλειοψηφίας των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων. Ο αγώνας αυτός ήταν μακρύς, επίπονος και απαιτούσε θυσίες. Από το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έσπασε το απόστημα της ληστρικής ΑΕΠΙ, φέρνοντας στο φως το σκάνδαλο των εκατομμυρίων που είχαν καταχραστεί από τους δικαιούχους οι κύριοι μέτοχοι της, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με πολύ σοβαρές κατηγορίες για μια σειρά κακουργημάτων.

Η δημιουργία της ΕΥΕΔ ήταν ο νομικός μονόδρομος, τον οποίο αποδέχτηκαν δημιουργοί και δικαιούχοι και εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά την πολεμική που δέχτηκε από κύκλους ιδιωτικών και μη, συμφερόντων. Με νομοθετικές πρωτοβουλίες κατάφερε να στηρίξει τα διαχρονικά αιτήματα των ανθρώπων της τέχνης.

Ο στόχος, αλλά κι ο βασικός σκοπός της λειτουργίας της ΕΥΕΔ ήταν η ομαλή και απρόσκοπτη μετάβαση της σε έναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των ίδιων των δημιουργών, γι’ αυτό είχε και συγκεκριμένη ημερομηνία δραστηριότητας, η οποία μάλιστα λήγει στις 6 Ιουνίου 2020, δηλαδή σε λίγες ημέρες.

Οι δικαιούχοι από τη μεριά τους ανταποκρίθηκαν στις εξελίξεις, δημιουργώντας την ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής), το καλοκαίρι του ‘19. Στη συνέχεια όμως, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αρνητικότητα και τις συνεχείς κωλυσιεργίες της κυβέρνησης της ΝΔ. Ένα καταγεγραμμένο και δεδομένο δικαίωμα, έγινε μέρος πολιτικών παιχνιδιών, αλλά και νέων ιδιωτικών συμφερόντων, που ήθελαν να αντικαταστήσουν την ΑΕΠΙ. Από τη μια φωτογραφίες, υποσχέσεις και δημόσιες σχέσεις κι από την άλλη άρνηση και απαξίωση. Οι Έλληνες δημιουργοί όμως αμετακίνητοι, συνέχισαν τον αγώνα τους και πλέον διαφαίνεται ότι παρά τα εμπόδια και την ατολμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της υπουργού Πολιτισμού, βαδίζουν προς την δικαίωση.

Η ίδια η απόφαση του ΣτΕ, αναφέρει ότι η τυχόν παράλειψη της Πολιτείας να θεσπίσει ένα μεταβατικό καθεστώς από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ, θα αποτελούσε νόθευση του ανταγωνισμού και απαιτεί την άμεση εφαρμογή  της από την κυβέρνηση και το ΥΠΠΟΑ, γκρεμίζοντας κάθε ισχυρισμό και δικαιολογία καθυστέρησης.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε πάντα δίπλα, αλλά και μέσα σε αυτόν τον αγώνα των δημιουργών και θα εξακολουθήσει να το κάνει μέχρι την τελική δίκαιη λύση των προβλημάτων στα πνευματικά δικαιώματα.

πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου