Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 06 Ιούν 2020
«Ω καιροί, ω ήθη!»
Κλίκ για μεγέθυνση


Λουκάς Αναγνωστόπουλος...

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος, υπαίθριες δραστηριότητες και εσωτερικός χώροςΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, νύχτα, πλήθος και εσωτερικός χώρος

Λαμβάνοντας την πρόσκληση για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στις 2 Ιουνίου ημέρα Τρίτη, με μοναδικά θέματα τις εγκρίσεις τέλεσης των παραδοσιακών εμποροπανηγύρεων στις Κοινότητες Άμφισσας και Γραβιάς, φαντάστηκα ότι πλέον έχει εκλείψει η γνωστή αιτία που μέχρι και σήμερα μας απέτρεπε από το να διοργανώνουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και που δεν είναι καμία άλλη παρά μόνον ο φόβος διασποράς του COVID-19 ή ευρύτερα γνωστού ως Κορωναϊού. Μέχρι εδώ όλα καλά.


 

Πού να φανταστώ όμως ότι την ακριβώς επόμενη μέρα Τετάρτη 3 Ιουνίου, με Δελτίο Τύπου ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου Δελφών και Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη του κου Ταγκαλή υπογράφει μαζί με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δικτύου ανακοίνωση, που μας ενημερώνει ότι «Για λόγους υγειονομικής ασφάλειας δεν θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δελφών 2020. Με δεδομένο πως οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ πραγματοποιούνται σε φυσικούς χώρους μικρής χωρητικότητας, δεν είναι δυνατόν η διοργάνωση να πληροί το υγειονομικό πρωτόκολλο των μέτρων προστασίας για τους καλλιτέχνες, τους εργαζόμενους και τους θεατές».


 

Δηλαδή ενώ η τέλεση εμποροπανηγύρεων σε φυσικούς χώρους δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο σύμφωνα με τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με το μοναδικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Δελφών «Το Λάλων Ύδωρ» και που ξεκίνησε προ ολίγων ετών! Τελικά είναι πιο ασφαλές να συμμετάσχουν μερικές εκατοντάδες έμποροι από τις γνωστές κορωνόπληκτες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας με τα δεκάδες κρούσματα, από το να πραγματοποιηθεί ένα Φεστιβάλ υψηλού επιπέδου και συμβολισμού και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που το έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ ο τόπος μας!


 

Δεν ξέρω βέβαια τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τις δημόσιες υπαίθριες τουαλέτες καθώς και τον συνωστισμό που ενδέχεται να υπάρξει μπροστά στους πάγκους των πωλητών και ποιος θα επιβλέπει τους σχετικούς κανόνες, αλλά σίγουρα ο κίνδυνος θα είναι μεγάλος. Εάν μου παρατηρήσει βέβαια κάποιος ότι μέχρι και σήμερα κανένα κρούσμα δεν υπάρχει στην περιοχή μας, αυτό μάλλον οφείλεται στην καλή μας τύχη και στα έγκαιρα μέτρα που ελήφθησαν σε κεντρικό επίπεδο, παρά στα ελάχιστα που υλοποίησε μέχρι και σήμερα η δημοτική αρχή.


 

Βεβαίως και παρά την φαιδρότητα των ενεργειών και αποφάσεων των Διοικούντων, η πραγματική αιτία της ακύρωσης του Φεστιβάλ έγκειται στο γεγονός ότι η δημοτική αρχή επιβάλει μια καινούρια ατζέντα η οποία σε καμία περίπτωση δεν περιέχει πολιτιστικές εκδηλώσεις αντάξιες του ονόματος του παγκοσμίως γνωστού Δήμου Δελφών. Άλλωστε και εάν κάποιος αμφιβάλει γι' αυτά που λέω, πώς μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο, όταν δεκάδες προμηθευτές πολιτιστικών εκδηλώσεων της περασμένης χρονιάς 2019 περιμένουν ακόμη και σήμερα, δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο, τα χρήματά τους;
 

Αντί λοιπόν η δημοτική αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προσελκύσει κόσμο στην περιοχή μας προκειμένου να στηρίξει τις εκατοντάδες των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σ' αυτές, τώρα που είναι ξεκάθαρο ότι η φετινή χρονιά στην ουσία είναι χαμένη, κάνει ότι μπορεί προκειμένου να μην ξοδέψει ούτε ένα ευρώ σε εκδηλώσεις που θα προβάλουν την περιοχή μας και θα δημιουργήσουν μια κάποια τουριστική-πολιτιστική δραστηριότητα με πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη για τον τόπο μας. Άλλωστε είναι κοινώς αποδεκτό ότι από την αρχή της πανδημίας καμία ουσιαστική πρωτοβουλία δεν έχει αναπτυχθεί σε τοπικό επίπεδο ώστε να αναστραφεί στο μέτρο του δυνατού η δύσκολη αυτή πραγματικότητα. 

Τελικά και με την πάροδο ενός έτους από τις περσινές δημοτικές εκλογές, η καθημερινότητα δυστυχώς είναι αρκετά ζοφερή που μόνο με μία φράση μπορεί να περιγραφεί «O tempora o mores» και σε μετάφραση «Ω καιροί, ω ήθη!»
 
 

Loukas Anagnostopoulos
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου