Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 02 Νοέ 2021
Το ΥΠ.ΠΟ. και πάλι σιωπά (βολικά)
Κλίκ για μεγέθυνση


Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης σε φωτογραφία από το μικρό διάστημα που ήταν πρόεδρος στο Δ.Σ. του ΟΔΑΠ02.11.2021, 17:26

 

 
Δημοσιεύματα επιμένουν ότι η αιφνίδια παραίτηση του Σταύρου Κωνσταντινίδη από τη θέση του προέδρου οφείλεται στις συγκρούσεις που είχε με την υπουργό Πολιτισμού, ενώ αυτό υπαινισσόταν και post που «ανέβασε» ο ίδιος, αλλά η κ. Μενδώνη τηρεί σιγήν ιχθύος.

Πέντε ημέρες, μέχρι χθες, μεσολαβούν από την ήρεμη αλλά ηχηρή παραίτηση του Σταύρου Κωνσταντινίδη από τη θέση του προέδρου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ πρώην ΤΑΠΑ) και το υπουργείο Πολιτισμού κοιτάζει το αρχιπέλαγος. Σιωπά. Δεν θεωρεί υποχρέωσή του να μας ενημερώσει για τους λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση τον πολιτικό μηχανικό και συγκοινωνιολόγο του ΑΠΘ, έμπειρο επιστήμονα και δραστήριο πολίτη, επιλογή που φάνηκε ικανή να δώσει την πολυπόθητη νέα ώθηση στον πολύπαθο Οργανισμό, όταν στις 11 Σεπτεμβρίου 2021 το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την ανάληψη των καθηκόντων του και τη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

«Παραιτήθηκα γιατί έπρεπε. Εκανα το μέγιστο δυνατόν σε 40 ημέρες. Δεν θα ήθελα να γίνει έτσι. Ηταν όμως υποχρεωτικό», έγραψε ο κ. Κωνσταντινίδης στη σελίδα του στο facebook χωρίς να αναφέρει τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση. «Θα εμμείνω σε αυτά που έχω δημοσιοποιήσει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης» είπε στην «Εφ.Συν.» που επικοινώνησε μαζί του.

Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη θέση «νευραλγική» και «εθνική αποστολή» την ανάληψη της διοίκησης του Οργανισμού που διαχειρίζεται τα έσοδα από τα εισιτήρια, τα πωλητήρια και τα καφέ των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Εθνικούς πόρους δηλαδή (με τους οποίους ενισχύει την Αρχαιολογική Υπηρεσία) με τζίρο που αγγίζει τα 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τουλάχιστον πριν από την πανδημία.

Μόνο από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία γνωρίζουμε με στοιχεία την αυτονόητη μείωση των επισκεπτών κατά την εποχή (και του θέρους) της πανδημίας. Η υπουργός Πολιτισμού δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο στη δημοσιότητα. Η χαμηλή επισκεψιμότητα έχει οικονομικό αντίκτυπο; Πώς προχωράει ο ΟΔΑΠ σε μια περίοδο με νέες προκλήσεις; Ευθύνεται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την παραίτηση του δραστήριου προέδρου;

Ο κ. Κωνσταντινίδης, στην προσπάθειά του μάλιστα να πετύχει τον νέο σχεδιασμό λειτουργίας του Οργανισμού, έξι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ξεκίνησε αυτοψίες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (της Θεσσαλονίκης) με το σύνθημα «Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση». Δεσμεύτηκε «θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου», έκανε λόγο για την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που η κ. Μενδώνη έχει «ξεχάσει», συνομίλησε με εργαζόμενους από τα κεντρικά εργαστήρια στου Ρέντη μέχρι το Δίον.

Το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες τι συμβαίνει; Είναι ο τρίτος πρόεδρος στα δύο χρόνια και οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξε σύγκρουση με την κ. Μενδώνη, η οποία δεν ενέκρινε τις πρωτοβουλίες και την πολιτική εξωστρέφειας που εφάρμοσε με αστραπιαία ταχύτητα.

Θυμόμαστε την αυτοψία της κ. Μενδώνη και του κ. Διδασκάλου στο πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στις 30 Ιουλίου του 2019 και την προσπάθεια απαξίωσης με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ που έκανε λόγο για «απογοητευτική εικόνα [...], ανεπαρκή παραγωγή πωλητέων αντικειμένων [...], ελλείψεις ακόμα και σε οδηγούς, καταλόγους κ.λπ.», χωρίς να αναφέρει ότι είχαν αποσυρθεί για να προστατευθούν λόγω έκτακτων εργασιών στο σύστημα εξαερισμού (όπου είχαν εγκλωβιστεί τρωκτικά).

Θυμόμαστε τις δηλώσεις της κ. Μενδώνη «Τώρα είναι η στιγμή μιας δυναμικής επανεκκίνησης» κατά την επίσκεψή της στου Ρέντη τον Ιανουάριο του 2021 λίγο μετά την ψήφιση του νόμου 4761/2020 για την αναδιοργάνωση της δομής και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του ΟΔΑΠ. Εκείνο που δεν θυμόμαστε είναι την υπουργό να προχωράει στην αποτίμηση των έργων των δύο προηγούμενων ετών για τον Οργανισμό που ταλανίζεται από παθογένειες δεκαετιών, γραφειοκρατία, υποστελέχωση – ελλείψεις που δεν εξαφανίζονται αλλάζοντας το όνομά του.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου