Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 05 Δεκ 2020
Εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς
Κλίκ για μεγέθυνση

«Εξαγώγιμο προϊόν» χαρακτήρισε κυνικά την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας η Λίνα Μενδώνη

Η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας προς όφελος των ιδιωτών και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος βρίσκεται πίσω από τις αλλαγές στη λειτουργία και τη μετονομασία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

Οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που κατά πάγια κυβερνητική τακτική κατατέθηκε τελευταία στιγμή και συζητείται με εσπευσμένες διαδικασίες. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τέσσερις σημαντικές τροπολογίες για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού λόγω της πανδημίας.

Παρουσιάζοντας τις τέσσερις τροπολογίες η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για ικανοποίηση «πάγιων, αλλά και επειγόντων αιτημάτων» των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού. Αναλυτικά η πρώτη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει έκτακτη ενίσχυση των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων λόγω της απώλειας εσόδων εξαιτίας της πανδημίας με ποσό ίσο με το μισό των εσόδων που είχαν από πνευματικά δικαιώματα το 2019.

Η δεύτερη τροπολογία προβλέπει ενίσχυση του ελληνικού μουσικού ρεπερτορίου που παίζουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στο 40% του συνολικού ρεπερτορίου, αλλά και αυστηροποίηση των ρυθμίσεων για παραβίαση των νόμων για την απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων. Οι άλλες δύο τροπολογίες προβλέπουν ένταξη στον κατώτατο συντελεστή 6% ΦΠΑ των βιβλίων, των e-books και audiobooks, των εισιτηρίων κινηματογράφου και των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, καθώς και την κρατική ενίσχυση των δανειστικών βιβλιοθηκών.

Χρηστίδου: Αξιοποίηση από τους ιδιώτες χωρίς δεκάρα στο Δημόσιο

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να αξιοποιούνται οι πόροι του μετονομασθέντος ΤΑΠΑ για να χρηματοδοτούνται δράσεις ιδιωτικών φορέων. Σημείωσε ότι στην περίπτωση των αντιγράφων αρχαιοτήτων ουσιαστικά τα εργαστήρια του πρώην ΤΑΠΑ θα δουλεύουν για τον ιδιώτη, ενώ για την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων σχολίασε ότι οι ιδιώτες «θα μπορούν να κάνουν δείπνα κάτω από αρχαίες κολώνες, να εισπράττουν το ακριβό εισιτήριο και να μην δίνουν δεκάρα στο Δημόσιο».

Η Ρ. Χρηστίδου επισήμανε ότι η σημαντική επέκταση της δυνατότητας εξαγωγής των συλλογών μουσείων στο εξωτερικό από τα 10 στα 50 χρόνια αποτελεί την «ταφόπλακα κάθε προσπάθειας επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα» και επέκρινε και τη διάταξη για την παράταση της εκκαθάρισης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού βλέποντας προσπάθεια να ολοκληρωθεί το «κουκούλωμα» των ευθυνών για το «ΚΕΕΛΠΝΟ του υπουργείου Πολιτισμού».

Αναγνωστοπούλου: Παλαιοκομματική, πελατειακή και αποικιακή αντίληψη

Η Σ. Αναγνωστοπούλου καταλόγισε «παλαιοκομματική και πελατειακή αντίληψη» στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού όσον αφορά την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε σχέση με τη δυνατότητα ενίσχυσης αλλοδαπών εταιρειών μέσω των πόρων για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, έκανε λόγο για «αποικιακή μεταφορά πόρων των φορολογούμενων πολιτών».

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος επισήμανε ότι «ξηλώνεται και αφελληνίζεται ο πολιτισμός» αναφερόμενος στη χρονική επέκταση της δυνατότητας εξαγωγής αρχαιοτήτων.

Μενδώνη: Εξαγώγιμο προϊόν η πολιτιστική κληρονομία

«Εξαγώγιμο προϊόν» χαρακτήρισε κυνικά την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας η Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο όνομα της εύρεσης πόρων για τη συντήρησή της υποστηρίζοντας ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να συνδυαστεί με την ανάπτυξη.

Επιπλέον αρνήθηκε ότι η επέκταση της δυνατότητας για έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό από τα 10 στα 50 χρόνια υπονομεύει την προσπάθεια επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

πηγή: Αυγή

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου