Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 23 Απρ 2012

 

 

 

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας και το Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών παρουσίασαν την Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 στις 13:00 στην ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας , το πρόγραμμα : «Ελληνικά Χειρόγραφα της Ρουμανίας».

Κατά την έναρξη της συνεδρίας ο ακαδημαϊκός και επόπτης του Κ.Ε.Ε.Λ. κ. Στέφανος Ήμελλος απηύθυνε χαιρετισμούς εκ μέρους του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών , ακαδημαϊκού κ. Γεωργίου Κοντόπουλου και του ακαδημαϊκού και επόπτη του ΚΕΜΝΕ κ.Κωνσταντίνου Σβολόπουλου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους σημαντικότατους ιστορικούς θησαυρούς που υπάρχουν στις βιβλιοθήκες και τα αρχεία της Ρουμανίας και μνημόνευσε τους δυο σημαντικούς ιστορικούς της Ρουμανίας τον Νικολάε Ιόργκα, τον οποίο ο Διονύσιος Ζακυνθηνός αποκαλούσε «Γίγα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» και τον έλληνα καθηγητή και λόγιο Δημοσθένη Ρούσσο συντάκτη δοκιμίου με τίτλο : «Ο Ελληνισμός στην Ρουμανία κατά την Βυζαντινή και Φαναριώτικη Εποχή».

Ο κ. Ήμελλος εξέφρασε τις ευχαριστίες της Ακαδημίας Αθηνών προς, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και τέως υπουργό, τον κ. Γ. Σούρλα , για την απόκτηση και παράδοση σε ψηφιακή μορφή στα ερευνητικά κέντρα της Ακαδημίας , πάνω από 60.000 σελίδων ελληνικών χειρογράφων και εγγράφων της Ρουμανίας. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Γ. Σούρλας ο οποίος περιέγραψε τις ενέργειες του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας για τον εντοπισμό, την ψηφιακή καταγραφή και την απόκτηση των τεκμηρίων. Για το σκοπό αυτό πραγματοποίησε, όπως είπε, επαφές με την θρησκευτική και πολιτική ηγεσία της Ρουμανίας και στην συνέχεια από το 2007 και μετά, δημιουργήθηκε και υποστηρίχθηκε από το Ινστιτούτο «Ρήγας Βελεστινλής» ένα δίκτυο από Έλληνες φοιτητές στην Ρουμανία, οι οποίοι σταδιακά και σε διάστημα 5 ετών ψηφιοποίησαν τα χιλιάδες ελληνικά χειρόγραφα, τα οποία παρέδωσε στη συνέχεια το Ινστιτούτο, ως δωρεά, στα 2 ερευνητικά κέντρα της Ακαδημίας Αθηνών το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας και το Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού.

Το υλικό που παραδόθηκε προέρχεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη του Βουκουρεστίου, την Βιβλιοθήκη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ρουμανίας, τα Κρατικά Αρχεία Ιασίου καθώς και από τη Βιβλιοθήκη Urechia του Γαλατσίου. Το υλικό αποτελείται από σημαντικότατα τεκμήρια θεολογικού, φιλοσοφικού, φιλολογικού, μουσικού, ιατρικού, γαστρονομικού, διπλωματικού, πολιτικού, εμπορικού, κ.ά. περιεχομένου.

Ο κ. Σούρλας ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για την απόκτηση κι’ άλλων ελληνικών χειρογράφων και παλαιτύπων όχι μόνο από τη Ρουμανία αλλά κι’ από τη Μολδαβία, την Αρμενία και τη Γεωργία. με την συνεργασία και την υποστήριξη της Ακαδημίας.

Η διευθύντρια του ΚΕΕΛ, Κατερίνα Πολυμέρου - Καμηλάκη, αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία των χειρογράφων της συλλογής τα οποία αποκαλύπτουν σημαντικότατα στοιχεία της πολιτιστικής ,πολιτισμικής ,θρησκευτικής παράδοσης του Ελληνισμού κατά τον 17ο ,18ο και 19ο αιώνα. και τόνισε ότι το υλικό είναι προσβάσημο και τίθεται για το σκοπό αυτό στη διάθεση των ερευνητών και των επιστημόνων .

Το πρόγραμμα παρουσίασαν οι κ.Φλορίν Μαρινέσκου ,τέως ερευνητής ΕΙΕ, ο κ. Χαρίτων Καρανάσιος , ερευνητής ΚΕΜΝΕ και ο κ. Ιωάννης Πλεμμένος , ερευνητής ΚΕΕΛ.

Ο κ. Μαρινέσκου στην ομιλία του με τίτλο: «Η δημιουργία του ψηφιακού αρχείου ελληνικών χειρογράφων από βιβλιοθήκες της Ρουμανίας», τόνισε ότι το υλικό των χειρογράφων της Μολδοβλαχίας είναι εξίσου σημαντικό με εκείνο της Ιταλίας και της Αυστρίας, προϊόν των Ελλήνων λόγιων, που διέφυγαν από την πρώην Βυζαντινή Αυτοκρατορία μετά την Άλωση κι’ εγκαταστάθηκαν και ίδρυσαν Αντιγραφεία «Scriptoria» στις παραπάνω χώρες.

Στην συνέχεια ο κ. Μαρινέσκου εξήρε την συνεχή επικοινωνία που είχε ο κ. Σούρλας με τους θρησκευτικούς, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς παράγοντες της Ρουμανίας, τους οποίους κι’ ανέφερε αναλυτικά, με την βοήθεια των οποίων επιτεύχθηκε η απόκτηση του υλικού από τα αρχεία της Ρουμανίας.

Κι ενώ το πρόγραμμα έκλεισε το 2010 η προσπάθεια συλλογής νέου υλικού θα συνεχισθεί στην Μολδαβία, Αρμενία και στην Γεωργία.

Ο κ. Χαρίτων Καρανάσιος στην ομιλία του με τίτλο : « Βυζαντινά και μεταβυζαντινά φιλολογικά χειρόγραφα συλλογών Βουκουρεστίου, Ιασίου και Γαλατσίου» αναφέρθηκε στον αριθμό ανά θεματική κατηγορία αποκτηθέντων χειρογράφων και τόνισε την τεράστια σημασία της Ελληνικής Παιδείας στην δημιουργία Εθνικής Συνείδησης στην Μολδοβλαχία. Όσο για τη σημασία των χειρογράφων ο κ.Καρανάσιος ανέφερε ότι «περιλαμβάνονται στη δωρεά» σημαντικότατα χειρόγραφα του 13ου αι. με Λόγους πατέρων, Σπαράγματα από Ευαγγελιστάρια, Ρητορικά κείμενα του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου (1641-1709), Στοίχοι του Καισάριου Δαπόντε, έργα του Δημητρίου Γοβδέλα όπως επίσης χειρόγραφα που σχετίζονται με τις Μονές των Μετεώρων και τις Μονές της περιοχής των Αγράφων.

Την παρουσίαση της δωρεάς των Ελληνικών χειρογράφων της Ρουμανίας ολοκλήρωσε ο κ.Ιωάννης Πλεμμένος με την ομιλία του με τίτλο : «Μουσικά χειρόγραφα από τις συλλογές Βουκουρεστίου, Ιασίου και Γαλατσίου». Ο κ. Πλεμμένος ανέφερε ότι αποκτήθηκαν σημαντικότατα χειρόγραφα Εκκλησιαστικής και Κοσμικής Μουσικής . Μεταξύ άλλων 52 μουσικοί κώδικες που συντάχθηκαν από τον Λαρισινό Νικηφόρο, όπως επίσης μοναδικές συνθέσεις Κεφαλληνιακής κοσμικής Μουσικής .

Νικόλαος Λιναρδάτος - Αρχαιολόγος

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου