Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 23 Απρ 2012
Ο IV τόμος Πρακτικών για την Αρχαία Ελίκη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ
Κλίκ για μεγέθυνση

Γράμματα από το Αίγιο

(Σχόλια και...σχολιανά από την επικαιρότητα & διαχρονικά)

 

 

 

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου(31.3.012) στην αίθουσα της Φιλαρμονικής για την παρουσίαση του τόμου με τα Πρακτικά του Συνεδρίου « Αρχαία Ελίκη και Αιγιάλεια και ειδικότερα με έρευνες και ανακοινώσεις για την πρωτοελλαδική Ελίκη, Νότια και Κεντρική Ελλάδα», έδειξε τη μεθοδικότητα της έρευνας, για την ανεύρεση και αποκάλυψη της Αρχαίας Ελίκης, την επιμονή και τους αγώνες της εμπνεύστριας όλης αυτής της επιστημονικής «επιχείρησης» αρχαιολόγου και διευθύντριας των ερευνών, κ. Ντόρας Κατσωνοπούλου.

Η πριν την έναρξη των ερευνών, ίδρυση της ΕΦΑΕΛ (Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης), από έγκριτους επιστήμονες – καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και πολίτες του Αιγίου, βοήθησε σημαντικά στην προβολή του έργου που έχει συντελεστεί και είναι ο μοναδικός φορέας που διοργανώνει τα επιστημονικά Συνέδρια, ενημερώνει το Κοινό επί της πορείας των ερευνών και εκδίδει τα Πρακτικά των συζητήσεων και των επιστημονικών εισηγήσεων, τα οποία, αποτελούν και θα παραμείνουν ασφαλείς μαρτυρίες και «εργαλεία» για τη συνέχιση των ερευνών μέχρι του τελικού αποτελέσματος, το οποίο, ως φαίνεται, δεν είναι μακριά.

Η ανασκαφική αρχαιολογία, η επαναφορά ενός κόσμου - που πέρασε και άφησε μαρτυρία της παρουσίας του και του πολιτισμού του- στην επιφάνεια δεν είναι μια εύκολη ενασχόληση. Εκτός που είναι εξαιρετικά δαπανηρή, θέλει και τους ανθρώπους της για να προχωρήσει. Θέλει το μεράκι της επιστήμης και ένα είδος μεταφυσικής τρέλας, να αναστηθούν άνθρωποι και εποχές, που θα ερμηνευτούν οι δράσεις και οι τάσεις τους, αποχωματίζοντας θεμέλια σπιτιών και ιερών και δημόσιων καταστημάτων και δρόμων, αλλά και συλλέγοντας αντικείμενα και κεραμικά που θέλουν τη συμβολική γλώσσα των αρχαιολόγων για να ιστορήσουν την εποχή τους και τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν.

Στην εκδήλωση του Σαββάτου, μας ξενάγησαν εκλεκτοί παρουσιαστές καθηγητές πανεπιστημίων Πατρών Αθηνών και εξωτερικού, μας πήγαν πολύ πίσω, θα λέγαμε 5000 χρόνια π.Χ για να μας πουν τι συνέβαινε τότε. Και πιάνοντας την άκρη του νήματος, δέναμε μαζί τους, κόμπο – κόμπο την ιστορική συνέχεια του ανθρώπινου είδους, βρίσκαμε την απαρχή της προόδου και των ασχολιών των ανθρώπων εκείνων, που – όσον αφορά στην περιφέρειά μας – ήταν οι φυσικοί πρόγονοί μας. Η αρχαιολογία ως επιστήμη, σύνθετη έννοια που εντρυφεί στον αρχαίο λόγο, είναι θεωρία, γνώση και επιστήμη. Αυτές τις ιδιότητες αισθανθήκαμε να συλλειτουργούν κατά την παρουσίαση του Βιβλίου, η πρωτοελλαδική αρχαία Ελίκη και Αιγιάλεια και διαπιστώσαμε το μόχθο των αρχαιολόγων να ταξινομήσουν τα ευρήματα και να τα εντάξουν σε λειτουργική σειρά, αποκαλύπτοντας παράλληλα και τους ανθρώπους εκείνων των χρόνων, τον πολιτισμό τους και τη γενικότερη δομή και εικόνα εκείνης της κοινωνίας. Και φυσικά το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης επιστημονικής έρευνας, εδώ και 25 χρόνια στον κάμπο της Ελίκης και στα γύρω σημεία όπου ιερά και θέατρα, δίνουν τη δική τους μαρτυρία, δε στοχεύει να διευκολύνει το λαϊκό...τουρισμό, μόνο. Όταν όλα θα έχουν τελειώσει θα έχει προστεθεί στην ιστορία και την προϊστορία της ανθρωπότητας ένα ουσιώδες κεφάλαιο γνώσεων , οι οποίες συλλέγονται με το φτυαράκι και το βουρτσάκι λέξη-λέξη, όπως και τα όποια θραύσματα αγγείων και αντικειμένων που διευκόλυναν τη ζωή των αρχαίων ανθρώπων της Αιγιάλειας.

Η εκδήλωση είχε και τούτο το πρωτότυπο αλλά αντίστοιχο του επιπέδου της. Διανθίστηκε με τρία κομμάτια από λυρικό τραγούδι (Μαρία Πεττεμερίδου τραγούδι και Χριστίνα Αποστολοπούλου, στο πιάνο). Στο πάνελ, η πρόεδρος της ΕΦΑΕΛ κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου καθηγήτρια αρχαιολογίας του Παν/μίου Windsor HΠΑ, ο κ. Γιάννης Κουκουβέλας Καθ. Γεωλογίας Παν. Πατρών και η κ. Λίλιαν Καραλή Καθ. Αρχαιολογίας Παν/ μίου Αθηνών. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Νικ. Κοντόπουλος Καθ. Γεωλογίας Παν. Πατρών. Το συντονισμό του προγράμματος είχε η κ. Μαρία Καρβέλα, Αρχαιολόγος , ειδική Γραμματέας ΕΦΑΕΛ.

Ανδρέας Φλογεράς

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου