Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 29 Μάρ 2012

 

 

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία σε συνέχεια του κύκλου προβολών της με τίτλο «Ημερολόγιο ταινιών» προβάλλει την Τετάρτη 4 Απρίλη στις 20:30 τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία της Σουζάνε Μπίερ Ίσως, αύριο (In the better world)

Σκοπός των προβολών είναι -πέρα από το να δούμε ή να ξαναθυμηθούμε διαμάντια της έβδομης τέχνης- η συζήτηση και ο προβληματισμός που ξεκινούν από τη θεματική μιας ταινίας. Θεματική που με συναρπαστικό τρόπο θέτει το εύρημα όλης της προβληματικής της με την εντελώς βέβαια προσωπική αισθητική του δημιουργού της, αλλά και η ανάγκη για συνάντηση των ανθρώπων.

Η προβολή θα γίνει στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης 4ος όροφος (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου) στην Πάτρα με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. Τη διοργάνωση προβολής και τη συζήτηση με το κοινό συντονίζουν οι Π. Καρώνης κ Κ.Κυριακόπουλος. Ώρα προσέλευσης 8.15μμ. Έναρξη προβολής 8.30μμ.

 

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Σουζάνε Μπίερ (Susanne Bier)

ΧΩΡΑ: Δανία, Σουηδία (2010) ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 119΄(έγχρωμη)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Morten Søborg ΜΟΥΣΙΚΗ: Johan Söderqvist

ΜΟΝΤΑΖ: Pernille Bech, Christensen, Morten Egholm ΣΕΝΑΡΙΟ: Anders Thomas Jensen

ΠΑΙΖΟΥΝ: Mikael Persbrandt, Wil Johnson, Ulrich Thomsen, Eddy Kimani, William Jøhnk Nielsen, Emily Mulaya, Markus Rygaard, Trine Dyrholm, Gabriel Muli, June Waweru, Mary Ndoku Mbai, Dynah Bereket, Elsebeth Steentoft, Satu Helena Mikkelinen, Camilla Gottlieb κ.α.

 

Στις δυο ιστορίες της ταινίας που μας απασχολεί εδώ, εκτυλίσσονται θέματα όπως οι σχέσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, η εκδίκηση και η βία, αλλά και ο ειρηνισμός.

Στη μια ιστορία θα μεταφερθούμε σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Αφρική ενώ στην άλλη σε μια επαρχιακή πόλη της Δανίας, όπου κυριαρχεί η ανιαρή καθημερινότητα. Οι ζωές δύο οικογενειών διασταυρώνονται και μια ασυνήθιστη αλλά και ριψοκίνδυνη φιλία ανθίζει. Όμως η μοναξιά, η θλίψη και οι αδυναμίες παραμονεύουν. Πολύ σύντομα, η φιλία αυτή μετατρέπεται σε μια επικίνδυνη συμμαχία και σε μια αμείλικτη καταδίωξη, όπου όλoι κινδυνεύουν.

Με βάση το καλογραμμένο σενάριο του Άντερς Τόμας Γιένσεν, η Σουσάνε Μπίερ («Μετά τον γάμο», «Αδέλφια») καταγράφει τη φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο αγόρια, τον Ελίας, θύμα τραμπουκισμού από συμμαθητή του, και τον Κρίστιαν, ένα μοναχικό, με μια δική του έννοια της δικαιοσύνης μαθητή, που τον προστατεύει. Δύο παιδιά με διάφορα οικογενειακά προβλήματα, με κοινά όμως όνειρα και φιλοδοξίες.

Παρά τα κάποια κλισέ, ιδιαίτερα προς το τέλος, και μερικά μελοδραματικά στοιχεία, η Μπίερ καταφέρνει όχι μόνο να δημιουργήσει τη σωστή ατμόσφαιρα, αλλά και να βάλει ορισμένα ουσιαστικά ερωτήματα, στα οποία ο θεατής πρέπει να δώσει τις δικές του απαντήσεις.

Δύο ιστορίες, δυο κόσμοι που μπορεί να μη συγκρούονται άμεσα, συγκρίνονται όμως στα μάτια του θεατή σε τούτη τη βραβευμένη με το ξενόγλωσσο Όσκαρ δραματική ταινία.

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου