Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 25 Σεπ 2020
Οι άνθρωποι του πολιτισμού στις επάλξεις διεκδικώντας τη ζωή τους
Κλίκ για μεγέθυνση
 

 

Με συνεχείς κινητοποιήσεις απαντούν οι καλλιτέχνες στην ηχηρή και παντελή αδιαφορία των υπουργείων Πολιτισμού και Εργασίας για ενίσχυση του κλάδου. Οι καλλιτέχνες που είναι από τους πιο πληττόμενους της πανδημίας, μιας και σειρά παραστάσεων και πολιτιστικών δρώμενων έχουν ακυρωθεί και οι ίδιοι βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Διεκδικώντας λοιπόν τη ζωή τους βρέθηκαν και τη Πέμπτη έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας απαντήσεις.
 
 
 

Στο δρόμο βρίσκονται και πάλι χιλιάδες καλλιτέχνες, προσπαθώντας να προλάβουν έναν αναμενόμενα δύσκολο χειμώνα για τον καλλιτεχνικό κλάδο. Χιλιάδες άνθρωποι από όλο το φάσμα του καλλιτεχνικού χώρου, διεκδικούν την άμεση ενίσχυσή τους προκειμένου να μην κριθεί η επιβίωσή τους.

Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, βρέθηκαν με μια πορεία μετά μουσικής από τα προπύλαια, έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε δεσμευτεί ότι θα δεχόταν εκπροσώπους των σωματείων τους, την επόμενη μέρα. Ωστόσο όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), τη συνάντηση ακυρώθηκε καθώς βρέθηκε κρούσμα κορονοϊού στο υπουργείο, χωρίς όμως να οριστεί νέα ημερομηνία, εμπαίζοντας εκ νέου τους καλλιτέχνες.

«Η ολιγωρία του Υπουργείου δεν μας αφήνει άλλη επιλογή, δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο. Ο κλάδος του Πολιτισμού είναι πλέον στην Εντατική», κατέληγε η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ, ορίζοντας νέα κινητοποίηση για τη Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη 24/9 στις 12:00 στο Υπουργείο Εργασίας

Μετά την επιτυχημένη παράσταση διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών έξω από το Υπουργείο Εργασίας την περασμένη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου ορίστηκε συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου για την επόμενη μέρα την Τρίτη 22/9 η οποία ακυρώθηκε λόγω κρούσματος κορονοϊού που βρέθηκε στο Υπουργείο. Έκτοτε οι αρμόδιοι αρνούνται να ορίσουν νέο ραντεβού, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των πρωτοβάθμιων σωματείων ΠΜΣ και ΣΕΗ και την επικουρική παρέμβαση της ΠΟΘΑ. Η ολιγωρία του Υπουργείου δεν μας αφήνει άλλη επιλογή, δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο. Ο κλάδος του Πολιτισμού είναι πλέον στην Εντατική

Στηρίζουμε την νέα παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη 24/9 στις 12 το μεσημέρι, στο Υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΠΟΘΑ

«Μας παρέπεμψαν σε αποφάσεις που πρέπει να πάρουν 5 διαφορετικά Υπουργεία»

Μετά την νέα κινητοποίηση όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ανάγκασε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να τους δεχτεί. «Σε αυτή τη συνάντηση προσπάθησαν να μας πείσουν ότι ασχολούνται με τον κλάδο μας, όσο δεν έχουν ασχοληθεί με κανέναν άλλο και ότι θέλουν να επιδοτήσουν το σύνολο των εργαζομένων. Συγκεκριμένα μας είπαν ότι :

 • Ήταν «ενδεικτικά»!!! τα 21,4 εκ. που προβλέπουν χρηματοδότηση μόνο για το 20% των εργαζομένων του κλάδου.
 • Δεν έχει σημασία τι δηλώνουμε στο Μητρώο, αρκεί να μπούμε για να πάρουμε το επίδομα.
 • Δε θα κάνουν καμία διασταύρωση με στοιχεία του ΕΦΚΑ για το τι δηλώνουμε σαν προϋπηρεσία.
 • Δεν γνωρίζουν πως θα χρησιμοποιήσουν το Μητρώο πέρα από την επιδότηση όταν πριν από μερικούς μήνες μας διαβεβαίωναν ότι η ένταξή μας σε αυτό δε θα συνδέεται με επιδοτήσεις.
 • Θα βγει η Υπουργική απόφαση και θα αρχίσει η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για το επίδομα την επόμενη εβδομάδα.
 • Θα γίνουν αλλαγές στην πλατφόρμα του Μητρώου για να μπορούν να γίνονται διορθώσεις, να δηλώνονται παραπάνω ειδικότητες, να εντάσσονται και όσοι ξεκίνησαν τη δραστηριότητά
 • τους το 2019. Όσοι έχουν μέχρι 5 Συμβάσεις μιας ημέρας για κάθε μήνα επιδότησης, δε θα εξαιρούνται απ’ αυτήν», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΜΣ.

Ωστόσο όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, στα αιτήματα των ανθρώπων του πολιτισμού για αναστολή πληρωμών σε ενοίκια, εφορίες, τράπεζες και ΔΕΚΟ, «μας παρέπεμψαν σε αποφάσεις που πρέπει να πάρουν 5 διαφορετικά Υπουργεία», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση και προσθέτει πως «ειδικά για προστασία από διακοπές σε ρεύμα-νερό-τηλέφωνο μας απέκλεισαν κάθε τέτοια δυνατότητα».

«Καταλαβαίνουμε πως το 2020 είναι εκτός πραγματικότητας να ζει κάποιος με ηλεκτρικό όταν χάνει κέρδη ο επιχειρηματικός όμιλος που εκμεταλλεύεται αυτό το αγαθό», υπογραμμίζει ο ΠΜΣ..

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΜΣ

Με τη σημερινή μας κινητοποίηση ακυρώσαμε την προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας και της Κυβέρνησης να περάσουν στα «ψιλά» τις κινητοποιήσεις μας και να παραπέμψουν τα αιτήματά μας στις «καλένδες».

Αυτό φαίνεται και από το ότι ακύρωσαν τη συνάντηση που οι ίδιοι μας καθόρισαν και μας κορόϊδευαν όλη τη χθεσινή ημέρα για το πότε θα μας συναντήσουν. Η αποφασιστικότητα του Σωματείου μας, που όρισε σήμερα νέα κινητοποίηση, αλλά και η συμμετοχή πολλών συναδέλφων τους υποχρέωσε να μας δεχτούν.

Σε αυτή τη συνάντηση προσπάθησαν να μας πείσουν ότι ασχολούνται με τον κλάδο μας, όσο δεν έχουν ασχοληθεί με κανέναν άλλο και ότι θέλουν να επιδοτήσουν το σύνολο των εργαζομένων. Συγκεκριμένα μας είπαν ότι :

Ήταν «ενδεικτικά»!!! τα 21,4 εκ. που προβλέπουν χρηματοδότηση μόνο για το 20% των εργαζομένων του κλάδου.
Δεν έχει σημασία τι δηλώνουμε στο Μητρώο, αρκεί να μπούμε για να πάρουμε το επίδομα.
Δε θα κάνουν καμία διασταύρωση με στοιχεία του ΕΦΚΑ για το τι δηλώνουμε σαν προϋπηρεσία.
Δεν γνωρίζουν πως θα χρησιμοποιήσουν το Μητρώο πέρα από την επιδότηση όταν πριν από μερικούς μήνες μας διαβεβαίωναν ότι η ένταξή μας σε αυτό δε θα συνδέεται με επιδοτήσεις.
Θα βγει η Υπουργική απόφαση και θα αρχίσει η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για το επίδομα την επόμενη εβδομάδα.
Θα γίνουν αλλαγές στην πλατφόρμα του Μητρώου για να μπορούν να γίνονται διορθώσεις, να δηλώνονται παραπάνω ειδικότητες, να εντάσσονται και όσοι ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους το 2019.

Όσοι έχουν μέχρι 5 Συμβάσεις μιας ημέρας για κάθε μήνα επιδότησης, δε θα εξαιρούνται απ’ αυτήν.

Στα αιτήματά μας για αναστολή πληρωμών σε ενοίκια, εφορίες, τράπεζες και ΔΕΚΟ, μας παρέπεμψαν σε αποφάσεις που πρέπει να πάρουν 5 διαφορετικά Υπουργεία!!! Ειδικά για προστασία από διακοπές σε ρεύμα-νερό-τηλέφωνο μας απέκλεισαν κάθε τέτοια δυνατότητα.

Καταλαβαίνουμε πως το 2020 είναι εκτός πραγματικότητας να ζει κάποιος με ηλεκτρικό όταν χάνει κέρδη ο επιχειρηματικός όμιλος που εκμεταλλεύεται αυτό το αγαθό.

Επίσης εκτός επιδότησης αφήνουν συναδέλφους που παίρνουν επίδομα ανεργίας, που έχουν ενεργή Σύμβαση έστω και για λίγες ώρες (π.χ. ωρομίσθιοι σε Ωδείο).

Συνάδελφοι, δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Έχουμε όλοι την εμπειρία της κοροϊδίας τους σε προηγούμενα επιδόματα, που άλλα έταζαν και άλλα έκαναν. Γι’ αυτό δεν ήθελαν να συναντήσουν τους εκπροσώπους των Σωματείων μας παρά τις κινητοποιήσεις μας.

Γι’ αυτό κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας για την ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών επιβίωσης όλων των συναδέλφων.

Ετοιμάζουμε τη Γενική μας Συνέλευση για τις αρχές Οκτώβρη. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες εύρεσης χώρου, λόγω περιοριστικών μέτρων.

Είμαστε σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις.

Ότι δοθεί θα είναι αποτέλεσμα των δικών μας αγώνων.

«Ακυρώθηκαν και οι συναυλίες στους περισσότερους δήμους, χωρίς να προβλέπεται η αποζημίωση των συναδέλφων»

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς απέστειλαν τα σωματεία Συνθετών, Στιχουργών, Τραγουδιστών και Μουσικών. Στην επιστολή τους με τίτλο «7 μήνες καταστροφής για το ελληνικό τραγούδι», σημειώνουν ότι βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ο καλλιτεχνικός κλάδος είναι ο πιο πληττόμενος.

Όπως αναφέρουν, την ώρα που η επιβίωσή τους κρίνεται, και «μετά από τον παραλογισμό των αντιφατικών ανακοινώσεων που ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση, ανέστειλε ξανά όλες τις εκδηλώσεις στην Αττική, χωρίς να ανακοινώσει παράλληλα μέτρα στήριξης. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ακατανόητων ενεργειών, ακυρώθηκαν δε και οι συναυλίες στους περισσότερους δήμους, χωρίς να προβλέπεται η αποζημίωση των συναδέλφων», τονίζουν.

Μάλιστα τέσσερα σωματεία απευθύνουν προς την κυβέρνηση το ερώτημα «πώς είναι δυνατό να είμαστε ασφαλείς σε αεροπλάνα με 100% πληρότητα, στα πλοία με 85% πληρότητα, στα σχολεία με 25-27 παιδιά ανά τάξη, στα ΜΜΜ, όπου ο συνωστισμός είναι μεγάλος, αλλά όχι στους συναυλιακούς χώρους, όπου τηρούνται όλα τα μέτρα ασφάλειας».

Παράλληλα ζητούν τα εξής:

 • Να επιδοτηθούν άμεσα οι Έλληνες δημιουργοί, τραγουδιστές και μουσικοί μέσω των ΟΣΔ τους, με τη διανομή ενός εξαμήνου βάσει του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας (συμπεριλαμβανομένης και της διανομής που δεν πρόλαβε να κάνει η ΕΥΕΔ και θα πραγματοποιηθεί από την ΕΔΕΜ).
 • Άμεσα πλαίσιο λειτουργίας των χειμερινών χώρων που εξασφαλίζει τη δημόσια υγεία, αλλά και τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων.
  Επέκταση των μέτρων στήριξης για όλους τους εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους, που υφίστανται απαγόρευση ή αναστολή ή περιορισμό της εργασίας τους, λόγω υγειονομικών μέτρων.
 • Ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του Πολιτισμού με δεδομένο ότι η κατάσταση η οποία ζούμε παρατείνεται και μαζί με αυτήν και η αγωνία μας για επιβίωση.

Ολόκληρη η επιστολή τους

 

 

«Κινούνται στο χώρο της μαύρης οικονομίας»

Μιλώντας στην Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προέβη σε μια ιδιαίτερα προκλητική δήλωση εναντίον των ανθρώπων του Πολιτισμου, λέγοντας συγκεκριμένα πως δεν είναι δυνατόν να αποζημιωθούν όλοι καθώς ορισμένοι ««κινούνται στο χώρο της μαύρης οικονομίας», κοινώς τα παίρνουν μαύρα.

Σε απάντηση στην υπουργό ο πρόεδρος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνει πως «πρώτη φορά Υπουργός Πολιτισμού έχει καταφέρει να εξοργίσει πολλαπλώς όλους όσους οφείλει να στηρίζει, αδιαφορώντας για την επιβίωση του Πολιτισμού και των ανθρώπων του. Το κατάφερε η κυρία Μενδώνη».

Ακόμη υπογραμμίζει πως «πρώτη φορά Υπουργός Πολιτισμού απαξιώνει με αλαζονεία μεγάλους δημιουργούς, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να στιγματίσει από το βήμα της Βουλής το σύνολο των καλλιτεχνών, δηλώνοντας ότι “κινούνται στο χώρο της μαύρης οικονομίας”, δηλαδή ότι πληρώνονται με “μαύρα”».

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει αναφορά και σε ένα άλλο χαρακτηρισμένο από τους αρχαιολόγους πολλάκις ως «πολιτιστικό έγκλημα», που ήταν η ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ για μετακίνηση των αρχαιολογικών ευρημάτων από τον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισημαίνει πρώτη φορά υπουργός Πολιτισμού «πρωτοστατεί σε εγκλήματα κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η καταστροφή των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενός από από τα σημαντικότερα μνημεία που έχουν αποκαλυφθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα προκειμένου να υπηρετήσει συμφέροντα και ιδεοληψίες».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

 

 πηγη:https://thepressproject.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου