Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 10 Φεβ 2012

 

 

ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ PATRINISTAS TΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11-2-2012, 6.00μμ

 

ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ (ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ - ΜΑΙΖΩΝΟΣ 110) ΟΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ Η ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΟΥΝ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΟΣ.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ:

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, φιλοξενείται η έκθεση «Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας: Τέχνη & Εξερεύνηση του Διαστήματος 1900-1930»

Θα μας υποδεχτουν και θα μας ξεναγησουν η Διευθυνση της Πινακοθηκης και ξεναγος.

 

Η έκθεση διοργανώθηκε αρχικά ως μια συμπαραγωγή του Ιδρύματος Μποτίν στο Σανταντέρ της Ισπανίας και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης- Συλλογή Κωστάκη, μετά από πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποτίν, ενώ η έκθεση που φιλοξενείται στην Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα (8.11-31.12.2011) και είναι μια μικρότερη εκδοχή εκείνης που παρουσιάστηκε στο Σανταντέρ (24.06-19.09.2010) και κατόπιν στη Θεσσαλονίκη (10.12.2010-27.03.2011).

 

Όπως αναφέρει η Μαρία Τσαντσάνογλου, επιμελήτρια της έκθεσης, στο εισαγωγικό της κείμενο στον συνοδευτικό κατάλογο «Η έκθεση διερευνά τη στενή σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη στη Ρωσία πριν και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Η ιδέα για ένα ταξίδι στο διάστημα είχε συνεπάρει πολλούς καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας, όπως τον Ιβάν Κουντριασόφ, τον Βλαντίμιρ Τάτλιν, τον Μιχαήλ Ματιούσιν, τον Σολομόν Νικρίτιν, τον Αλεξάντρ Ρότσενκο και τον Γκούσταβ Κλούτσις. Ο Τάτλιν ασχολήθηκε με την έννοια της πτήσης και ο Ματιούσιν με τον ήχο του διαστήματος. Ο Νικρίτιν αναπαριστούσε τους πλανήτες και ο Κουντριασόφ την σκόνη του διαστήματος.

 

Ο Ρότσενκο εμπνεύστηκε από την τροχιά των πλανητών και ο Κλούτσις φαντάστηκε και ζωγράφισε την εποίκισή τους. Πρόκειται για μια έκθεση που εξετάζει το διάστημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες ταυτόχρονα: από την πλευρά της επιστήμης, της αισθητικής, της οντολογίας, της μεταφυσικής. Αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον είναι η εμφανής σύγκλιση επιστήμης και τέχνης στην εποχή της ρωσικής πρωτοπορίας και ταυτόχρονα η έμπρακτη απόδειξη ότι αυτό που φαντάζει ουτοπικό και ποιητικό μπορεί τελικά να υλοποιηθεί και να αλλάξει ριζικά τη ζωή των ανθρώπων». Για το εμβληματικό έργο του Ιβάν Κλιουν που προτάσσεται στο εξώφυλλο του καταλόγου, η επιμελήτρια σημειώνει «Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ο Ιβάν Κλιουν ζωγράφισε μια σειρά έργων που ο ίδιος ονόμασε “κοσμικές εικόνες”.

 

Μία από αυτές τις «εικόνες» αποτελεί και η σύνθεση “Κόκκινο φως, σφαιρική κατασκευή”. Στο συγκεκριμένο έργο αντανακλάται επίσης η γοητεία και η έλξη που ασκούσαν σε πολλούς ρώσους καλλιτέχνες της πρωτοπορίας οι θεωρίες για κοσμικά, αστρονομικά φαινόμενα και το ενδιαφέρον τους για τη μελλοντική κατάκτηση του διαστήματος και τη μελέτη της φύσης του σύμπαντος.

 

Στη σύνθεση το φως μοιάζει να πηγάζει από μια κεντρική τεχνητή πηγή ενέργειας και να απλώνεται κυκλικά και με ένταση στο χώρο. Το κόκκινο είναι το χρώμα της επανάστασης ενώ το φως παραπέμπει στην έξοδο και την απελευθέρωση της ρωσικής κοινωνίας από τον σκοταδισμό του παρελθόντος και στο ξεκίνημα μιας νέας φωτεινής εποχής προόδου».

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν ταινίες και animation των δεκαετιών 1920-1930 με θέμα την κατάκτηση του διαστήματος.

 

Στην Πάτρα η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Σας περιμένουμε.

 

Y.Γ. Μπορείτε να μαθαίνετε όλα μας τα νέα, άλλα και να επικοινωνείτε με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μέσω της σελίδας μας στο Facebook! Απλά κάντε Like! Για να σας ενημερώνουμε τακτικά για τις δράσεις και τις συζητήσεις μας διαβάστε τον ισότοπο μας www.patrinistas.gr και συμπληρώστε την φόρμα εγγραφής.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου