Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 14 Σεπ 2014

 

 

Αρχαία Ολυμπία 4 Σεπτεμβρίου 2014

 

 

Επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ.Κωνσταντίνο Τασούλα με την οποία ζητά την απρόσκοπτη Ελεύθερη είσοδο όλων των εκπαιδευτικών, Ελλήνων και αλλοδαπών που επισκέπτονται τη χώρα μας, στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας με τη επίδειξη της εκπαιδευτικής τους ταυτότητας απέστειλε σήμερα, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής και Ανθρωπιστικής Εταιρείας Ελλήνων Δασκάλων κ.Αθανάσιος Κατσίμπελης.

 

Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Πολιτισμού ο κ.Κατσίμπελης αναφέρθηκε στους σκοπούς της νεοιδρυθείσας Εταιρείας η οποία με έδρα την Αρχαία Ολυμπία έχει ως σκοπό την παροχή κάθε δυνατής υποστήριξης, επιστημονικής, ηθικής ή υλικής σε οποιονδήποτε εκπαιδευτικό λειτουργό που συμμετέχει σε εκπαιδευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό ανεξαρτήτως σχέσεως εργασίας και φορέα στον οποίο εργάζεται και την ενίσχυση του επιστημονικού ρόλου του δασκάλου στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

 

Στα πλαίσια αυτά και γνωρίζοντας και τις ευαισθησίες του κ.Τασούλα στα θέματα της εκπαίδευσης αλλά και το γεγονός πως ο μέντοράς του αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ αναγνώριζε τη σημασία του λειτουργήματος των εκπαιδευτικών και πόσω μάλλον των δασκάλων μιας και η οικογένειά του μέσω του ιδρύματος Τοσίτσα είχε χτίσει ένα μεγάλο δημοτικό σχολείο στο Μέτσοβο, ο κ.Κατσίμπελης ζητά από τον Υπουργό να παρέμβει σε ένα σημαντικό θέμα τιμής και αναγνώρισης του Έλληνα Δασκάλου όπως αυτό της Ελεύθερης εισόδου του στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Πατρίδας μας.

 

Ο κ.Κατσίμπελης σημειώνει στην επιστολή του πως η ελεύθερη είσοδος των εκπαιδευτικών είχε καταργηθεί το 2012 με μια απαράδεκτη για τους εκπαιδευτικούς Υπουργική Απόφαση της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, η οποία ευτυχώς ανακλήθηκε από τον κ. Κώστα Τζαβάρα και εκ τούδε επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος των εκπαιδευτικών με κάρτα όμως που εκδίδεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων χωρίς να αναγνωρίζεται η εκπαιδευτική ταυτότητα που έχουν οι εκπαιδευτικοί με την οποία εισέρχονται δωρεάν στο Λούβρο αλλά με την ίδια δεν γίνονται δεκτοί στο Παλαμήδι για παράδειγμα.

 

Ο κ.Κατσίμπελης τόνισε στον Υπουργό πως η ταυτότητα των εκπαιδευτικών είναι δημόσιο έγγραφο καθώς έχει τα στοιχεία των εκπαιδευτικών και υπογράφεται και από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης αλλά δεν γίνεται αποδεκτή πολλές φορές από τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού επειδή ζητάνε ως αποδεικτικό στοιχείο της εκπαιδευτικής ιδιότητας με βάση την εγκύκλιο του ΥΠΠΟ την κάρτα που εκδίδουν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και μόνο αυτή. Αντίθετα η ταυτότητα των δημοσιογράφων γίνεται δεκτή χωρίς καμία άλλη διαδικασία ή ανάγκη έκδοση άλλης ταυτότητας από το ΥΠΠΟ.

Δηλαδή αναρωτήθηκε ο κ. Κατσίμπελης «οι Εφορείες Αρχαιοτήτων έχουν τη δυνατότητα να βεβαιώνουν την ιδιότητα του Εκπαιδευτικού ενώ οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι Σύλλογοι και η ΔΟΕ ή η ΟΛΜΕ δεν την έχουν;»

 

Επιπλέον οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού αφενός δεν έχουν πολλές φορές τη δυνατότητα να προμηθεύσουν τους εκπαιδευτικούς με αυτές τις κάρτες και αφετέρου ζητούν και από τους ξένους εκπαιδευτικούς που επισκέπτονται τη χώρα μας να έχουν τη συγκεκριμένη ελληνική κάρτα με την είσοδό τους στη χώρα κάτι που στερεί κι από αυτούς, ακόμα κι αν είναι πολίτες της Ε.Ε, τη δυνατότητα να επισκεφθούν δωρεάν τα Μουσεία μας.

 

Η ελεύθερη πρόσβαση των δασκάλων στα Μουσεία δεν αποτελεί κάποιο προνόμιο, αλλά στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας σε αυτούς που έχουν ταχθεί να μεταλαμπαδεύσουν αρχές και αξίες στους νέους μας και σε αυτούς που με πενιχρές αποδοχές (600 ευρώ το μήνα ο μισθός του νεοδιόριστου) καλούνται να κρατήσουν όρθια την υποχρηματοδοτούμενη Παιδεία στη χώρα μας. Ο δάσκαλος δεν είναι λειτουργός της Παιδείας και του Πολιτισμού μόνο όταν συνοδεύει τους μαθητές του σε ένα Μουσείο ή Αρχαιολογικό χώρο αλλά ταυτόχρονα είναι και επιστήμονας που έχει την ανάγκη να επιμορφώνεται συνεχώς και να προετοιμάζει σωστά το έργο του ακόμα κι όταν δεν διδάσκει εκείνη τη στιγμή τους μαθητές του τόνισε ο κ.Κατσίμπελης στην επιστολή του.

 

Για τους λόγους αυτούς η Πανελλήνια Επιστημονική και Ανθρωπιστική Εταιρεία Ελλήνων Δασκάλων ζητά από τον Υπουργό Πολιτισμού κ.Τασούλα, να αρθούν οι παραπάνω αδικίες και η γραφειοκρατία και να αποδέχονται οι Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού τις ταυτότητες των εκπαιδευτικών ελλήνων και αλλοδαπών ως δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιότητά τους. Ζητείται να αναγνωρίζεται, με σεβασμό στο λειτούργημα των εκπαιδευτικών, το αυτοδίκαιο δικαίωμα της ελεύθερης εισόδου όλων των δασκάλων στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Πατρίδας μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου