Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 10 Ιούν 2015
 «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές»
Κλίκ για μεγέθυνση
 «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές»

 

 

 

«Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται. Κατακτάται» André Malraux (Αντρέ Μαρλώ, Γάλλος συγγραφέας και πολιτικός)

 

Μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχεία; Η πολιτιστική πληροφορία είναι γνώση και δύναμη, είναι ένα αγαθό χωρίς το οποίο ο πολιτισμένος άνθρωπος θα πεθάνει από «ασφυξία».

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχοντας ως στόχο την ανάδειξη των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία έχει θεσπίσει από το 1977 την 18η Μαΐου ως Ημέρα των Μουσείων παγκοσμίως. Το ζήτημα των φετινών εορτασμών που αφιερώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό θέμα, ήταν για το 2015: «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» για να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με απώτερο σκοπό τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

 

Εκδήλωση με θέμα «Η ζώσα πολιτιστική κληρονομιά για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική». πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου της 16ης Μαΐου που διοργάνωσαν στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου η Στ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Αιγιαλείας και με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα μουσείων Στόχος της εκδήλωσης δεν ήταν για να επισκεφθούν τα μουσεία και ιδιαίτερα το μουσείο Αιγίου, λίγοι τουρίστες αλλά οι ντόπιοι και τα σχολεία.

 

Η αρχαιολόγος Δρ Γεωργία Αλεξοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας & Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας αναφερόμενη στην «Πολιτιστική κληρονομιά και Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» επισήμανε μεταξύ άλλων:

Ο όρος πολιτιστική κληρονομιά περιλαμβάνει: τον ελληνικό πολιτισμό (μνημεία, κτήρια, τοπία, βιβλία, έργα τέχνης, κλπ), τον άϋλο πολιτισμό (γλώσσα, γνώση, παραδώσεις, λαογραφία), και την φυσική κληρονομιά που περιλαμβάνει τη βιοποικιλότητα. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι μοναδική και αναντικατάστατη.

Η διατήρηση της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα και η μαστίχα Χίου είναι πιο δυσχερής από τη διατήρηση των φυσικών αντικειμένων.

 

1- Η σημασία της παραγωγής και του εμπορίου των τοπικών προϊόντων όπως η κορινθιακή σταφίδα που είναι ένα ιστορικό προϊόν που διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και της βιομηχανικής ανάπτυξης(φωτό). Καλλιεργούνταν στην περιοχή της Αιγιάλειας από την προϊστορική περίοδο, έως σήμερα σε συνάρτηση με τα λιμάνια Αιγίου Κορίνθου, Πατρών Κατακώλου που μετέφεραν τα προϊόντα σε όλον τον κόσμο. Το εμπόριο της σταφίδας το ανέπτυξαν οι Φοίνικες και οι Αρμένιοι ενώ οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τη σταφίδα ως φάρμακο για τις δηλητηριάσεις. Έτσι η μαύρη κορινθιακή σταφίδα από το Δεκέμβρη του 2012 προτείνεται να ενταχθεί για ανάδειξη ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, με πολλαπλά οφέλη για τις περιοχές όπου παράγεται, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία Μεσσηνία, Ζάκυνθο, συμβάλλοντας στην παγκόσμια καμπάνια και προβολή του ελληνικού προϊόντος ως ελληνική υπερτροφή, διευκολύνοντας την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων, ενισχύοντας τον γαστρονομικό πολιτισμό και αγροτοτουρισμό στον τόπο παραγωγής.

2- Η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς όπως το Φαράγγι του Βουραϊκού που είναι ένα μεγάλο μνημείο και έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο του πρωτοκόλλου NATURA 2000 σε πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας ζωνών και οικοτόπων. Ο Βουραϊκός είναι ένα ποτάμι που δημιουργήθηκε στο διάβα των αιώνων από τη διάβρωση των πετρωμάτων μέσω των οποίων διέρχεται ο ποταμός. Η διάβρωση των πετρωμάτων από το Βουραϊκό δεν γίνεται σε πλάτος αλλά σε βάθος φιλοξενώντας μια ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα μεγάλης οικολογικής σημασίας.

3- Το δάσος της Φολλόης( όπου κατοικούσε ο κένταυρος Φόλλοος) με τα σπάνια 12 είδη δρυών που φύονται ακόμα εκεί, είναι ακόμα μια περιοχή φυσικής κληρονομιάς.

4- Η ρύπανση του περιβάλλοντος συντελεί στην μείωση της βιοποικιλότητας, στην καταστροφή των δασών, στην ερημοποίηση των εδαφών, τη μόλυνση των υδάτων και την αυξημένη θήρα. Η μείωση και η εξαφάνιση διαφόρων ειδών ζωής, μειώνει τη σταθερότητα των οικοσυστημάτων, αλλά στερούν τον άνθρωπο από πολύτιμες ουσίες που συντελούν στην βελτίωση της υγείας του για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Σκοπός της είναι να υπογράψουν τα κράτη τη συνθήκη του 1972 της UNESCO (Η Ελλάδα την υπέγραψε το 1981 και την έχουν υπογράψει ως σήμερα 192 κράτη) για τη διατήρηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Τα μνημεία που συγκαταλέγονται ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα μεγαλύτερα παραδείγματα δημιουργίας του ανθρώπου.

5- Η έννοια της ανακύκλωσης στους αρχαίους χρόνους στην Βυζαντινή και σύγχρονη περίοδο(φωτό κάτω), πραγματώνεται στην επαναχρησιμοποίηση με ή χωρίς χρήση αντικειμένων που δεν είναι άγνωστα και σε άλλους πολιτισμούς. Η ανακύκλωση και η επανάκτηση στην αρχαιότητα, θα μετατραπεί σε μια έκθεση που θα φιλοξενήσει το μουσείο Πατρών και φυσικά θα μεταφερθεί και στο αίθριο του μουσείο Αιγίου, για να το επισκεφθούν κυρίως οι μαθητές, αφού αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας.

 

Ο Ανδρέας Βόρδος, Αρχαιολόγος της Στ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας παρουσίασε στο κοινό της Αιγιάλειας τα «Πρόσφατα αποτελέσματα σωστικών και συστηματικών ανασκαφών στην Αιγιάλεια» με σωστικά ευρήματα από νεολιθικούς οικισμούς του 5000 π.Χ. από οικισμούς στα μεσοελλαδικά χρόνια, οικισμού από τα προϊστορικά Μυκηναϊκά χρόνια του 12ου -14ου αιών, ευρύματα από τα γεωμετρικά, αρχαϊκα κλασσικά και νεοελληνιστικά χρόνια.

Οι σωστικές έγιναν λόγω της κατασκευής των μεγάλων έργων του Αυτοκινητοδρόμου και του Σιδηροδρόμου και του αποχετευτικού δικτύου της Αιγιάλειας

Αποκαλύφθηκε η κύρια οδική αρτηρία της αρχαιότητας ο περίφημος δρόμος του Παυσανία(μεσαία φωτό). Δρόμος πλάτους 3,5 μέτρων καθώς και πλήθος νεκροταφείων κατά μήκος της παραλίας του Κορινθιακού.

Κλέινοντας την εκδήλωση η Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Χριστίνα Κατσαρού, αναφέρθηκε στην «Ανατολική Αιγιάλεια. Τελευταία ευρήματα και νέα δεδομένα». Δυστυχώς δεν επιτράπηκε στη εφημερίδα «Στύξ», από τον εκπρόσωπο του νομικού προσώπου του δήμου, η δημοσιογραφική αναφορά ειδικά στα αρχαιολογικά ευρήματα της Ανατ. Αιγιάλειας (λόγοι πνευματικών δικαιωμάτων της ομιλήτριας), παρά του ότι ήταν μια δημόσια ομιλία και παρά την διακήρυξη της ΣΤ΄ ΕΠΚΑ ότι η πολιτιστική πληροφορία που είναι αγαθό, είναι γνώση και δύναμη του πολιτη.

 

Την εκδήλωση προλόγισε η προϊσταμένη της Στ΄ Εφορίας κα Κουμούση ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος κ. Αθ. Παναγόπουλος.

Ως εκ τούτου, τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, τα μουσειακά κτίρια της πόλης του Αιγίου καθώς και της ευρύτερης περιοχής, παρέμειναν ανοιχτά στο κοινό με δωρεάν είσοδο.

· Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου

· Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου

· Λαογραφικό Μουσείο Κουλούρας (Ανοιχτό: 10:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00).

Λαογραφικό Μουσείο - Κέντρο Ιστορικής Λαογραφικής Μνήμης Λόγγου - «Κέντρο Αχαϊκής Γης» (Ανοιχτό: 09:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00).

 

Β.Αντωνίου

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου