Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 12 Σεπ 2017
Ταξιδεύοντας…  στον Ινδοκαύκασο και στη φυλή  των Kalasha (Καλλάσα)
Κλίκ για μεγέθυνση
Ταξιδεύοντας…  στον Ινδοκαύκασο και στη φυλή  των Kalasha (Καλλάσα)Ταξιδεύοντας…  στον Ινδοκαύκασο και στη φυλή  των Kalasha (Καλλάσα)Ταξιδεύοντας…  στον Ινδοκαύκασο και στη φυλή  των Kalasha (Καλλάσα)

                                  με τη  Μαρία Μανέτα

 

    Συνεχίζοντας την ενότητα «ταξιδεύοντας…» αυτή την Τρίτη 12          Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ, η Μαρία Μανέτα, θα μας ταξιδέψει στον Ινδοκαύκασο και στη φυλή των Καλλάσα. Θα  μας παρουσιάσει εικόνες και φωτογραφικό υλικό δικό της και της ομάδας της από τα ταξίδια και τις δράσεις τους. Σε μια παραμυθένια διαδρομή μέχρι τα 2.400 μ. του Ινδοκαύκασου (Πακιστάν-Αφγανιστάν) θα δούμε τους Καλάσσα, τη ζωή τους και τη καθημερινότητά τους. Εκεί όπου ζουν οι Καλλάσα, αυτή η φυλή της οποίας η καταγωγή έχει πολυσυζητηθεί στο Διεθνή χώρο.

   Η Μαρία Μανέτα, ζεί στη Πάτρα και είναι ιδρυτικό μέλος  της οργάνωσης «Έλληνες  εθελοντές» που σκοπό έχει την διατήρηση αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς για τον πλανήτη μας.


.           H  ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  « ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ»

Ιδρύθηκε το 1999 και έχει σκοπό τη συνεργασία με φορείς της Ελλάδας καθώς και με λαούς και εθνότητες των αναπτυσσόμενων χωρών για την παροχή βοήθειας στα πλαίσια της φιλίας, αλληλεγγύης, επικοινωνίας και συνεργασίας των ανθρώπων. Από το 1995 μέχρι την ίδρυσή της, λειτουργούσε ως ομάδα ατόμων, υπό την αιγίδα της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας, με την ονομασία  «ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ» .

 Έχει δραστηριοποιηθεί στο Β.Δ. Πακιστάν, στην οροσειρά του Ινδικού Καυκάσου, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σε υψόμετρο 2.000 μ. - 2.500 μ. στην περιοχή των Καλλάσα. Με πόρους που εξασφάλισε από τις εθελοντικές δραστηριότητες μελών, φίλων και συνεργατών της καθώς και από χορηγίες διαφόρων φορέων, συλλόγων, οργανισμών, δήμων κ.α. έχει πραγματοποιήσει στην αναφερόμενη περιοχή έργα κοινής ωφέλειας σεβόμενη την τοπική αρχιτεκτονική. Από το 2001 ο κύριος χορηγός των έργων είναι η «HELLENIC AID» του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

     Τα έργα που κατασκευάζουν οι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ» είναι σχολεία, δεξαμενές πόσιμου νερού και συστήματα ύδρευσης οικισμών.  Προσπαθούν ώστε οι αποστολές τους να συνοδεύονται από Έλληνες γιατρούς που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους των κοιλάδων προσφέροντας δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το 2001 κατασκεύασαν το «ΜΠΑΣΑΛΙ» (ΣΠΙΤΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ) στο χωριό Κρακάλ, το 2003 εφοδίασαν όλα τα σχολεία και των τριών κοιλάδων,  με θρανία και το 2004 ολοκλήρωσαν το «ΚΑΛΛΑΣΑΝΤΟΥΡ» (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΚΑΛΛΑΣΑ). 

Οι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ» δεν έχουν επαγγελματικά στελέχη. Όσοι συμμετέχουν στις  αποστολές τους εργάζονται εθελοντικά αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής και διατροφής τους. Με τον τρόπο αυτό, το 100% των χρημάτων που συγκεντρώνουν ξοδεύονται, αποκλειστικά και μόνο, για τα κοινωφελή έργα που κατασκευάζουν στην περιοχή των Καλλάσα.  Επίσης επιστατούν αυτά τα έργα από την στιγμή της θεμελίωσης έως και την ολοκλήρωσή τους, προσπαθώντας να δίνουν λύσεις σε προβλήματα εκπαίδευσης, ύδρευσης και υγείας των μελών και των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων των κοιλάδων των Καλλάσα  που συνυπάρχουν ειρηνικά.


‘Έγινα  ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης «Έλληνες Εθελοντές» που  δραστηριοποιούνται στα υψίπεδα του Ινδοκαυκάσου,όπου ζει η προαναφερθείσα φυλή.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου