Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 05 Ιούν 2018
Καλλιτεχνική εκδήλωση με το έργο The Peacemakers, του Karl Jenkins, και μαέστρο τον Γιάννη Χατζηλοΐζου, στην εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς συνεδρίου «οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής»
Κλίκ για μεγέθυνση
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Συνεδρίου
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Καθηγητές
Αγαπητοί Δημοσιογράφοι

Χαίρετε!  

Όπως γνωρίζετε, είμαι μαζί σας υπό την ιδιότητα μου, τόσο ως Kαλλιτεχνικός και Mουσικός Διευθυντής της συναυλίας που θα λάβει χώρα στα πλαίσια της Τελετής Έναρξης του Συνεδρίου την 17η του μηνός, όσο και ως Διευθυντής του Ιδρύματος «Το Μνημείο Των Αθανάτων», το οποίο συγχορηγεί από κοινού με τον Όμιλο Χαβάτζια την εκδήλωση.  
 
Το Μνημείο είναι ένας εγγεγραμμένος μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, με επίσημες έδρες το Λος Άντζελες και τη Λευκωσία, όπως και φυσική έδρα στην Αθήνα. Βάσει του καταστατικού μας, σκοπός του Ιδρύματος είναι η επανεγκαθίδρυση της Ιεράς Εκεχειρίας ως Παγκόσμιας Κουλτούρας διαρκούς Ειρήνης και Συνεργασίας μεταξύ Ανθρώπων και Εθνών. Επίσης, σκοπός είναι και η αναγέννηση ολόκληρου του Ολυμπιακού Χώρου, της μήτρας των υψηλότερων Αξιών που γέννησε ποτέ ο Ανθρώπινος Πολιτισμός.  
 
Αποτελεί ξεχωριστή χαρά για μας, η σύνδεσή μας με τους διοργανωτές αυτού του Συνεδρίου. Πρώτον, γιατί το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, με Πρόεδρο την κα Παναγοπούλου υπηρετεί την Οικουμενική Ελληνική Παιδεία, μέρος της οποίας είναι και το δικό μας εγχείρημα, και, δεύτερον, γιατί το Πανεπιστήμιο Πατρών δεσπόζει με το κύρος και τη φυσική του θέση στην Ολυμπιακή Περιοχή.  
 
Είμαστε υπερήφανοι γιατί μέσα από τη συνεργασία μας στο πλαίσιο του Συνεδρίου, έρχεται στο προσκήνιο ένας ισχυρός συμβολισμός. Ο συμβολισμός της ενότητας του Ελλαδικού και Κυπριακού Ελληνισμού.  
 
Κυρίες και κύριοι, η Πάτρα κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας για έναν ακόμη λόγο. Είναι η πόλη του Αποστόλου Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, τον οποίο και στην Κύπρο τιμούμε με το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, στο ομώνυμο ακρωτήρι, που από το 1974 βρίσκεται στο κατεχόμενο μέρος της Νήσου.
 
Αναφορικά με αυτό καθαυτό το καλλιτεχνικό μέρος της Τελετής Έναρξης θέλω να πω τα εξής:  
        1. Το έργο του Karl Jenkins «The Peacemakers» γράφτηκε το 2011 για να προβάλει την αξία της Ειρήνης. Το να είσαι «Ειρηνοποιός» πάει να πει πως είσαι καλός απέναντι σε ανθρώπους, απέναντι στη φύση, απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό, που αποτελεί μια μικρογραφία του κόσμου μας. Το κείμενο είναι στηριγμένο σε κείμενα διάσημων Ειρηνευτών, όπως οι Martin Luther King, Mahadma Ghandi, The Dalai Lama, Mother Teresa, Nelson Mandela, και άλλων.  
        2. Το έργο θα εκτελέσουν από κοινού η Βρετανική Χορωδία Orphean Singers Cyprus, η Συμφωνική Ορχήστρα του Ανοικτού Ελληνικού Πανεπιστημίου Πατρών, και οι διάσημες Ρωσίδες Veronika Sergiena, Υψίφωνος και Anastasia Maximova, Μεσόφωνος. Το μουσικό μέρος συνοδεύουν ειδικές γιγαντοπροβολές του διεθνούς φήμης Κύπριου visual artist Κρις Ηλιάδη, αφιερωμένες στους Ειρηνοποιούς.  
        3. Το έργο έλαβε την παγκόσμιά του πρεμιέρα στις 16 Ιανουαρίου 2012 στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Συνθέτη, ενώ η πρώτη στην Κύπρο έγινε προ μηνός, με τους ίδιους συντελεστές που θα ερμηνεύσουν το έργο στη συναυλία της Πάτρας, η οποία θα αποτελέσει την πρεμιέρα του έργου στην Ελλάδα. Η μοναδικότητα της εμπειρίας που προσφέρει στο κοινό αυτή η παράσταση οφείλεται και στο γεγονός πως η λέξη «Ειρήνη» δεσπόζει και αποδίδεται σε 21 διαφορετικές γλώσσες.  
 
Είναι με μέγιστη αίσθηση ευθύνης και τιμής που μοιράζομαι το Λόγο με προσωπικότητες υψίστου κύρους και σημασίας όπως είναι η Πρέσβυς κυρία Παναγοπούλου, και οι διαπρεπείς Καθηγητές Στέφανος Παϊπέτης, Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, και Ιωάννης Δελλής, και μέσω αυτής μου της εμπλοκής στα εδώ Πολιτιστικά και Εθνικά Δρώμενα θέτω εαυτόν πρόθυμο και υπεύθυνο προς περαιτέρω διεθνή εξάπλωση του Ελληνικού Πολιτισμού.

Γιάννης Χατζηλοΐζου

YIANNIS HADJILOIZOU
Conductor. Pianist. Composer.
www.yiannishadjiloizou.com

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου