Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 05 Απρ 2019
Η Bουλή συμμετέχει στο Open House της Αθήνας με ξεναγήσεις στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Το Open House αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις ανάδειξης και προώθησης της αρχιτεκτονικής διεθνώς. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο αποκτώντας χιλιάδες επισκέπτες και υποστηρικτές. Κάθε χρόνο, για ένα Σαββατοκύριακο, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια ανοίγουν τις πύλες τους στο ευρύ κοινό.

Για πρώτη χρονιά φέτος η Βουλή συμμετέχει στη δράση του Open House ξεναγώντας το κοινό στο κτήριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου επί της οδού Λένορμαν, όπου στεγάζονται σήμερα τμήματα της Βιβλιοθήκης της Βουλής καθώς επίσης και η μονάδα Εκδόσεων και Εκτυπώσεων της Βουλής.

Κτήριο της μεσοπολεμικής περιόδου, συνολικής επιφάνειας 19.000μ2,  το κτήριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου αποτελεί μοναδικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της εποχής του, κηρυγμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Χαρακτηριστικό στοιχείο του κτηρίου αποτελεί το εντυπωσιακό αίθριό  του, συνολικής επιφάνειας 1.100μ2, γύρω από το οποίο διαρθρώνεται το κτήριο, σε τετραγωνική κάτοψη, καλύπτοντας ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Λένορμαν, Κρέοντος, Λεάνδρου και Αμφιαράου.

Στο πλαίσιο της ξενάγησης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την προσφάτως ανακαινισμένη μεταλλική στέγη του αιθρίου, ένα έργο που ολοκληρώθηκε το 2016, και να ενημερωθούν μεταξύ άλλων για το κτηριολογικό πρόγραμμα του κτηρίου που μόλις ολοκληρώθηκε, καθώς και για τα επόμενα στάδια προς την πλήρη αποκατάσταση και αξιοποίησή του.

Οι ξεναγήσεις θα λάβουν χώρα Σάββατο και Κυριακή 6-7 Απριλίου στις 10:00 και στις 11:00 π.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης : http://www.openhouseathens.gr/building/vivliothiki-voulis/

OPEN TOURS

Κύρια δράση

Η δράση αφορά ένα σαββατοκύριακο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και χώρους, που διακρίνονται για την αρχιτεκτονική τους, που φέτος θα πραγματοποιηθεί για 6η συνεχή χρονιά στις 6 & 7 Απριλίου.

Η συμμετοχή του κοινού στις ξεναγήσεις γίνεται με την εξής διαδικασία:

  1. Μελετάτε το πρόγραμμα.
  2. Επισκέπτεστε τους χώρους που σας ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες του καθενός.
  3. Περιμένετε τη σειρά σας για να παρακολουθήσετε την ξενάγηση. Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας (με βάση τον χρόνο άφιξης σε κάθε χώρο, εντός του ωραρίου επίσκεψης) και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεν απαιτείται κράτηση για την επίσκεψη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Συνιστούμε στους επισκέπτες να προσέλθουν εγκαίρως στα κτίρια που θέλουν να επισκεφθούν, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου, οπότε αν υπάρχει αναμονή ενδέχεται να μην καταφέρουν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση.

Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και να σέβονται τις ειδικές απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάθε χώρος προκειμένου να εισέλθουν σε αυτόν (πχ. απαγόρευση λήψης φωτογραφιών, είσοδος χωρίς παπούτσια ή με πλαστικά σακουλάκια, επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας)

Οι συντελεστές της διοργάνωσης έχουν τη δυνατότητα προτεραιότητας στην παρακολούθηση των ξεναγήσεων.

Μέγας χορηγός: SIAS


φωτογραφία: Φάνης Παυλόπουλος

  • Περιεχόμενο ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό
  • Ημερομηνία 6 & 7 Απριλίου 2019
  • Περιοχή κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον
  • Συμμετοχή δωρεάν, τήρηση προτεραιότητας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ρενάτα Δούμα
υπεύθυνη επικοινωνίας
τ: +30 6937213824
e: [email protected]

Λιλή Λουίζη
υπεύθυνη εθελοντών
τ: +30 6946 488 494
e: [email protected]

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου