Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 01 Ιούλ 2022
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
Κλίκ για μεγέθυνση

1.7.2022


Το ζήτημα της αναγκαίας αναπροσαρμογής των εκτός έδρας αποδοχών και αποζημιώσεων των επαγγελματιών του πολιτισμού φέρνει στην Βουλή η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ – βουλευτής Αχαΐας με ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν συνολικά τριάντα βουλευτές.
Σε μια περίοδο γενικευμένης ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης και ανεξέλεγκτου πληθωρισμού ο κλάδος των επαγγελματιών του πολιτισμού αδυνατεί να ανταπεξέλθει ακόμη και στις στοιχειώδεις επαγγελματικές απαιτήσεις, όπως είναι οι συχνές εκτός έδρας μετακινήσεις ιδίως κατά την θερινή περίοδο.
Το αίτημα του επανακαθορισμού των εκτός έδρας εξόδων για την μετακίνηση των εργαζόμενων καθώς και της χορηγούμενης ημερήσιας αποζημίωσης εντάσσεται στο πλαίσιο της ραγδαίας μεταβολής του κόστους και των δαπανών, όπως είναι μετακίνηση, διαμονή, εστίαση, καύσιμα κά., τα οποία επωμίζονται οι επαγγελματίες του πολιτισμού.
Οι εργαζόμενοι στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, δεν ζητάνε καμία μισθολογική αύξηση. Ζητάνε να προσαρμοστούν οι καταβαλλόμενες εκτός έδρας δαπάνες στα νέα οικονομικά δεδομένα της γενικευμένης κρίσης και ακρίβειας. Πρόκειται για ένα αυτονόητο, στοχευμένο και δίκαιο μέτρο οικονομικής στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού. Μάλιστα, οι ίδιοι έχουν εξαγγείλει και απεργιακές κινητοποιήσεις για τον σκοπό αυτό.
Με την ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ζητάνε από την Υπουργό Πολιτισμού να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ενέργειες προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι αποζημιώσεις εκτός έδρας για τους εργαζόμενους στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Ακόμη, ζητάνε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την στοχευμένη οικονομική ενίσχυση όλων των επαγγελματιών του πολιτισμού σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης.


Αθήνα,1 Ιουλίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Πολιτισμού και Αθλητισμού
Οικονομικών

Θέμα: Σχετικά με τις αποδοχές εκτός έδρας των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδα.
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, μετά από έναν μήνα σαφών και κατηγορηματικών δηλώσεων ως προς τη διεκδίκηση τους εν όψει των καλοκαιρινών περιοδειών, για την δίκαιη αναπροσαρμογή της αποζημίωσης για τις εκτός έδρας εργασίες. Εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς και ανεξέλεγκτης κατάστασης ακρίβειας και πληθωρισμού που επηρεάζει σε όλα τα επίπεδα το κόστος ζωής, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο Φεστιβάλ Επιδαύρου καλούνται να ταξιδεύουν εκτός του τόπου διαμονή τους αλλά και να παραμένουν εκτός για τις μέρες που παίζεται η παράστασή τους με αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν το πραγματικό κόστος των εξόδων τους.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εργαζόμενοι του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου: «Η αποζημίωση των εκτός έδρας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι 45 ευρώ την ημέρα για το ξενοδοχείο και 50 ευρώ για όλα τα υπόλοιπα έξοδα, είναι απαγορευτική, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο το ξενοδοχείο, το οποίο είναι υποχρεωμένος ο εργαζόμενος να το βρίσκει να το κλείνει και να το πληρώνει, σήμερα κυμαίνεται από 70-80 ευρώ τουλάχιστον. Σε αυτές τις συνθήκες ζητάμε τον επανακαθορισμό των εκτός έδρας έτσι που να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες αυξημένου κόστους ζωής”.
Οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με την τεράστια ακρίβεια που μαστίζει τα περισσότερα νοικοκυριά, καθιστούν σχεδόν απαγορευτικές για του περισσότερους τις μετακινήσεις εκτός έδρας, είναι αναγκαίος ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή των εκτός έδρας εξόδων. «Δεν είναι χρήματα που θα βάλουμε στην τσέπη μας, αλλά εργαλείο της δουλειάς μας, χωρίς το οποίο, μέσα σε αυτό το κύμα ακρίβειας και γενικότερης κρίσης των δύο τελευταίων ετών, δεν μπορούμε να κάνουμε περιοδείες στην Ελλάδα», σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου,. Ακόμη ο αντιπρόεδρος του σωματείου, τονίζει πως: «Η αποζημίωση των εκτός έδρας που καταβάλλεται στους εργαζόμενους για τις θερινές περιοδείες εδώ και 11 χρόνια την ώρα που το κόστος διαμονής, μετακίνησης και διατροφής το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευτεί λόγω του τεράστιου κύματος ακρίβειας».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης, είναι ενήμερος των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων εδώ και ένα μήνα περίπου, δηλώνοντας μάλιστα πως το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί σχετικά και αναζητεί μια φόρμουλα βασισμένη στις υπάρχουσες εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών, ώστε η αποζημίωση των εργαζομένων των δύο κρατικών σκηνών για τη διανυκτέρευσή τους σε κάποιο ξενοδοχείο εκτός έδρας, να εξισωθεί προς τα πάνω με την αντίστοιχη που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού.
Επειδή, το κόστος διαβίωσης στη χώρα μας είναι πια πολύ υψηλό,
Επειδή, οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος προχωρούν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας το δίκαιο αίτημα της αύξησης τη αποζημίωσης των εκτός έδρα τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν,
Επειδή, η αποζημίωση των εκτός έδρας που καταβάλλεται στους εργαζόμενους για τις θερινές περιοδείες παραμένει η ίδια εδώ και 11 χρόνια ενώ οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Προτίθενται να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αυξηθούν οι αποζημιώσεις εκτός έδρας για του εργαζόμενους στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και πότε;
2) Υπό τις παρούσες συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης και ακρίβειας, προτίθενται να λάβουν επιπλέον μέτρα για την στοχευμένη οικονομική ενίσχυση όλων των επαγγελματιών του πολιτισμού;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αμανατίδης Ιωάννης
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρεμένος Γεώργιος
Βασιλικός Βασίλειος (Βασίλης)
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Ιωάννης
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Κασιμάτη Νίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη(Κατερίνα)
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου