Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 06 Δεκ 2017
«Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος»
Κλίκ για μεγέθυνση
«Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος»«Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος»«Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος»«Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος»

 

Ηχηρό “παρών” από εκατοντάδες μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και ενεργούς πολίτες.

Στην κατάμεστη ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, χθες 4 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ.,πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του τόμου πρακτικών του Διεθνούς Διεπιστημονικού συνεδρίου με τίτλο: «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος» που έλαβε χώρα 28 -31 Αυγούστου του 2016 στην Αρχαία Ολυμπία, με την συμμετοχή180 Ελλήνων και ξένων καθηγητών και ερευνητών οι οποίοι απέδειξαν, πως πολλές από τις απαντήσεις και τις αξίες που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος «γεννήθηκαν» στην αρχαία Ελλάδα.

 Οργανωτικός Φορέας του συνεδρίου ήταν το Πανεπιστήμιο Πατρών και βασικός υποστηρικτής του, η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου.Απόρροια της διεθνούς απήχησης του συγκεκριμένου συνεδρίου ήταν η ίδρυση από την κα Κατερίνα Παναγοπούλου του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών (Δ.Κ.Ε.Κ.Α ).

Η παρουσίαση συνδιοργανώθηκε από  την Πρύτανιν του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και την Πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών κα Κατερίνα  Παναγοπούλου.

 Τον πολυτελή  τόμο 839 σελίδων που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών από τις εκδόσεις Λιβάνη παρουσίασαν:ο Επιμελητής Έκδοσης και Πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Στέφανος Α. Παϊπέτης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και οι κ.κ. Ιωάννης Δελής, Ομότιμος Καθηγ. του Παν/μίου Πατρών, Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, Ομότιμος Καθηγ. του Παν/μίου Αθηνών, Ευστράτιος Θεοδοσίου, Καθηγ. ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Φυσικών, Σταυρόνικος Παπαμαρινόπουλος, Καθηγ. του Πανεπιστημίου Πατρών και Δημοσθένης Πολύζος, Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο πρόεδρος του συνεδρίου Καθηγ.Σ. Παϊπέτης αφού εξέφρασε τη χαρά του για την αθρόα προσέλευση καθηγητών από πολλά Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και κυρίως για την προσέλευση ενεργών πολιτών, τόνισε ότι ο συγκεκριμένος τόμος περιλαμβάνει σημαντικές εργασίες και αποτελεί προϊόν 20ετούς αδιάλειπτης ερευνητικής εργασίας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η επιτυχής προσπάθεια που είχε διεθνή αναγνώριση στάθηκε αφορμή να συναντηθεί με την κα Κατερίνα Παναγοπούλου,η οποία συμμερίζεται την άποψη πως λίκνο των πολιτισμών αποτελεί η αρχαία ελληνική σκέψη και το αξιακό σύστημα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και επιβάλλεται η περαιτέρω έρευνα και η παγκόσμια προβολή τους. Σ' αυτό το πλαίσιο η κα. Παναγοπούλου έγινε αρωγός του Συνεδρίου το οποίο “γέννησε” το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών”.

Στην συνέχεια η πρύτανις καθηγ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου στον χαιρετισμό της τόνισε, ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών και η ίδια προσωπικά είναι αρωγοί τέτοιων προσπαθειών οι οποίες προάγουν την έρευνα και τον πολιτισμό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ :“Εχουμε αποστολή να διασώσουμε και να προβάλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά με εργαλείο την επιστήμη.”

Η πρόεδρος του Δ.Κ.Ε.Κ.Α. κα Κατερίνα Παναγοπούλουστον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων είπε:“Έχω την τιμή και τη χαρά να σας καλωσορίσω, σε μια πραγματικά σημαντική στιγμή όπου συναντώνται τα δύο κυρίαρχα ρεύματα, που μπορούν να επηρεάσουν τον κόσμο:Η Ακαδημαϊκή Κοινότητα και οι ενεργοί πολίτες, οι οποίοι καλούνται να αποτελέσουν μία οικουμενική συμμαχία και να απαντήσουν στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας. Προχωρώντας στο εγχείρημα της ίδρυσης του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, γνωρίζαμε όλοι ότι αναλαμβάνουμε μία φιλόδοξη προσπάθεια. Μία προσπάθεια, που αφορά, πρωτίστως, το οικουμενικό και διαχρονικό αποτύπωμα που έχει αφήσει ο πολιτισμός μας. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος είναι, να χρησιμοποιήσουμε, όλες τις διαθέσιμες πηγές γνώσης και τα εργαλεία της επιστήμης, προκειμένου, να διαγνώσουμε την έκταση και να αξιοποιήσουμε την κληρονομιά αυτών των 2.500 ετών. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αποστολή. Για να επιτύχουμε στην αποστολή μας, κάναμε το αποφασιστικό βήμα, τον Αύγουστο του 2016, στην Αρχαία Ολυμπία. Στον χώρο όπου ξεκίνησαν όλα, εκεί που επιλέξαμε να βρίσκεται και η συμβολική έδρα του Κέντρου μας. Διοργανώσαμε ένα μεγάλο, διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο και βάλαμε τα θεμέλια για την λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών. Φέραμε στον ίδιο χώρο επιστήμονες δεκάδων ειδικοτήτων και εργαστήκαμε πάνω στο θέμα “Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος”.Σήμερα, με πολύ χαρά και περηφάνια κάνουμε το δεύτερο βήμα.Καταθέτουμε τα πρακτικά του Συνεδρίου που αποτελούν την διεπιστημονική εργασία διακεκριμένων Καθηγητών και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.Καταθέτουμε τον Χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κύριου Προκόπη Παυλόπουλου και του Α΄ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κυρίου Frans Timmermans,στο Συνέδριο μας.”

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ:“ΝΕΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ.”

Η ίδια εξήγγειλε το δεύτερο διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί 17-20 Ιουνίου 2018 στο Πανεπιστήμιο Πατρών με θέμα:“Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής”.

Κλείνοντας,ευχαρίστησε την Πρύτανιν του Παν/μίου Πατρών Καθηγ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, τον Καθηγ. και Πρόεδρο του Συνεδρίου Σ. Παϊπέτη και βέβαια το σύνολο των μελών της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου.

Ακολούθησε η παρουσίαση του τόμου, για την οποία οι καθηγ. Ι.Δελλής και Ε.Μικρογιαννάκης μίλησαν για την Ενότητα Φιλοσοφία, Πολιτική Φιλοσοφία και Τέχνη.

Ειδικότερα ο καθηγ. Ε. Μικρογιαννάκης αναφέρθηκε σε κάθε μια  των εισηγήσεων,  ενώ τόνισε, το μέγεθος του Αριστοτέλη και την επίδρασή του στην σημερινή επιστήμη. Παράλληλα ο Καθηγ. Ι. Δελλής επεσήμανε  την ιστορικότητα της άποψης πως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός σε όλες τις εκφάνσεις του αποτελεί το θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ανέφερε απόψεις σημαντικών στοχαστών της αναγέννησης, της νέας επιστήμης και που διαφωτισμού. Στόχος, είπε, της ερευνητικής δραστηριότητας είναι η ανίχνευση των επιδράσεων του αρχαίου κόσμου στο σήμερα.

Οι καθηγ. Σ. Παπαμαρινόπουλος και Ε. Θεοδοσίου παρουσίασαν την Ενότητα Θετικές Επιστήμες. Ειδικότερα ο καθηγ. Παπαμαρινόπουλος αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στις εισηγήσεις, επεσήμανε την αναγκαιότητα διείσδυσης και αποκάλυψης και προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού. Επίσης ανακοίνωσε ότι με την ομάδα του θα διεξάγει έρευνα σε 60 αρχαιολογικούς τόπους .Ο καθηγ. Ε. Θεοδοσίου μετά τις παρουσιάσεις των εισηγήσεων τόνισε, ότι η  διεπιστημονική έρευνα αποτελεί αναγκαιότητα και επιταγή του 21ου αιώνα.

 Τέλος, ο Αντιπρύτανης Καθηγ. Δ. Πολύζος  παρουσίασε την Ενότητα Τεχνολογία. Ξεκινώντας με την φράση του Ρωμαίου μηχανικού Ιούλιου Σέξτου (1ος αιώναςπ.Χ.) “Τίποτα δεν είναι καινούργιο εκτός απ' αυτά που έχουν ξεχαστεί”από την εισήγηση:“Η Ελληνική κληρονομιά στην ανάπτυξη και την προώθηση της Μηχανολογίας”του Καθηγ.του Παν/μίου του Cassino Marco Ceccareli.Ο αντιπρύτανης τόνισε με την σειρά του, την αναγκαιότητα της έρευνας προς κάθε κατεύθυνση, ενώ ευχαρίστησε τον καθηγητή του Στέφανο Παϊπέτη που τον μύησε στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και ειδικότερα στην αρχαία τεχνολογία, τελειώνοντας  με τον στίχο του Ελύτη: “Οι Ελληνικοί μύθοι γρέμισαν τις πύλες ανακτόρων βοώντας μια καινούργια αλήθεια” από τον επίλογο της εισήγησης της Δρ.Ευσταθίας Βαλιάτζας.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι:Ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης, π.υπουργός Πέτρος Δούκας και η π.υπουργός Άτζελα Γκερέκου.

 

 

ΦΩΤΟ:


1)Άποψη από την εκδήλωση στην  αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών
2)Η πρόεδρος του Δ.Κ.Ε.Κ.Α. και  πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς της 
Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου.
3)Το πάνελ των εισηγητών από δεξιά οι καθηγ. Δ.Πολύζος,Σ.Παπαμαρινόπουλος , Σ.Παϊπέτης, Ε.Θεοδοσίου, Ι.Δελλήςκαι Ε.Μικρογιαννάκης,
4)Η πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγ,Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και η κα Κατερίνα Παναγοπούλου
5) Η κα Κατερίνα [Παναγοπούλου πλαισιομένη από τον ακαδημαϊκό Α.Κουναδη την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγ,Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και τους εισηγητές 
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου