Η ταινία «Djam» (2017) του Τόνι Γκατλίφ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 70ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών και λίγο πριν κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες, προβάλλεται στο 19o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, σήμερα, Τρίτη 27 Μαρτίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Άστορ. Πρόκειται για ένα ταξίδι γνωριμιών, μουσικής, ανταλλαγών και ελπίδας, με συνδετικό κρίκο το Ρεμπέτικο.

Djam
Σκηνοθεσία: Τόνι Γκατλίφ / Tony Gatlif
Σενάριο: Τόνι Γκατλίφ
Πρωταγωνιστούν: Daphné Patakia, Simon Abkarian, Maryne Cayon
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Τουρκία, Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 97 λεπτά
Διανομή στην Ελλάδα: Tanweer
Τρίτη 27 Μαρτίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Άστορ

Ο τίτλος της ταινίας «Djam», φέρει το όνομα μιας νεαρής Ελληνίδας που ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη όταν ο θείος της - ναυτικός και λάτρης του Ρεμπέτικου - την στέλνει για να βρει ένα σπάνιο εξάρτημα για το χαλασμένο τους καΐκι.

Εκεί η Djam θα συναντήσει την Αβρίλ, μια νεαρή Γαλλίδα, η οποία ταξίδεψε στην Τουρκία για να εργαστεί σαν εθελόντρια σε ανθρωπιστική οργάνωση, ώστε να βοηθήσει την κατάσταση με τους μετανάστες.

Η Djam με την ελεύθερη, γενναιόδωρη και απρόβλεπτη ψυχή, θα πάρει την Αβρίλ υπό την προστασία της και μαζί θα πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι μέχρι τη Μυτιλήνη, ανακαλύπτοντας στον δρόμο την μουσική, την ελπίδα και την χαρά του να μοιράζεσαι.

Στο φιλμ πρωταγωνιστεί η ταλαντούχα ανερχόμενη Ελληνίδα ηθοποιός, Δάφνη Πατακιά, η οποία μας συστήθηκε εντυπωσιακά μέσα από τις ταινίες «Το Ξύπνημα της Άνοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και «Interruption» του Γιώργου Ζώη. Συμπρωταγωνιστούν η Μαρίν Καγιόν και ο Σιμόν Αμπκαριάν, ενώ συμμετέχουν και οι Ελευθερία Κόμη, Κίμωνας Κουρής, Μιχάλης Ιατρόπουλος και Γιάννης Μποσταντζόγλου.

Η ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Τόνι Γκατλίφ, είναι σε παραγωγή Princes Production, Pyramide Productions και συμπαραγωγή της ελληνικής εταιρείας Blonde Audiovisual Productions και της τουρκικής Guverte Film. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα: Μυτιλήνη, Καστανιές, Διδυμότειχο, Οφρύνιο και Κομοτηνή. Το φιλμ έχει έντονο ελληνικό χρώμα, καθώς αντλεί έμπνευση από την ιστορία της χώρας και τη ρεμπέτικη μουσική.

Τόνι Γκατλίφ / Tony Gatlif

Ο Τόνι Γκατλίφ είναι γιός Καβύλου πατέρα και τσιγγάνας μητέρας. Το 1960, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας, ο Γκατλίφ έρχεται από το Αλγέρι στη Γαλλία. Ξεκινάει πρώτα ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις και στη συνέχεια, το 1975, σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία «La tête en ruine».

Από το 1981, ο σκηνοθέτης, αρχίζει να ασχολείται με το αγαπημένο του θέμα: γυρίζει στην Ισπανία το «Canta gitano», την πρώτη ταινία που εγείρει την κατάσταση των τσιγγάνων. Το 2012, αφήνει πίσω τον κόσμο των τσιγγάνων και αφοσιώνεται στο «Indignados», ντοκιμαντέρ για την Ευρώπη των Αγανακτισμένων.

Δάφνη Πατακιά / Daphné Patakia

Η Δάφνη Πατακιά είναι Ελληνοβελγίδα ηθοποιός με σπουδές στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών. Ξεκινάει την καριέρα της στο θέατρο συμμετέχοντας στις παραστάσεις «Faust» του Goethe και «Ο Βυσσινόκηπος» του Tchekov.

Στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστεί μεταξύ άλλων στην ταινία «To ξύπνημα της Άνοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, ρόλος που της χάρισε το βραβείο Shooting Star 2016 στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Στη συνέχεια, παίζει στην ταινία «Interruption» του Γιώργου Ζώη, που επιλέχθηκε το 2015 στο Φεστιβάλ Βενετίας. Η Η Δάφνη Πατακιά είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής του 19ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Κάνει το ντεμπούτο της στον γαλλικό κινηματογράφο ερμηνεύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Djam του Tony Gatlif, που προβλήθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών 2017.

19o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Φέτος γιορτάζει τα 19α γενέθλιά του. Δεκαεννέα διοργανώσεις που μέχρι σήμερα έχουν δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες σινεφίλ να ανακαλύψουν το καλύτερο πρόσωπο του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, καθώς και τους κύριους δημιουργούς του.

Το φεστιβάλ διαφοροποιείται, ανανεώνεται και ωθεί όλους τους κλάδους και τους φορείς τους σε μια συνεχή αλληλεπίδραση. Το κοινό θα έχει και φέτος την ευκαιρία να ανακαλύψει και να ταξιδέψει μέσα από διαφορετικές κουλτούρες, για εννέα ημέρες στην Αθήνα και επτά στην Θεσσαλονίκη.

Το θέμα της μόδας αντικατοπτρίζεται στην οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης, δημιουργία των Typical Organization for standards and Order. Ξεκινώντας από την ιδέα του «catwalk», της πασαρέλας, στο πίσω πλάνο, οι δημιουργοί ξεδιπλώνουν την κίνηση ενός αιλουροειδούς σε 19 αστραφτερά φωτογραφήματα.

Το τρέιλερ του φεστιβάλ του Νίκου Πάστρα έχει την ίδια θεματική, συνδυάζοντας εμπνεύσεις από τη Νουβέλ Βαγκ με μια σύγχρονη και ρετρό οπτική. Τα χρώματα και τα στρας σμίγουν σ’ ένα μοναδικό και τολμηρό πλάνο.

Η ποικιλομορφία στο πρόγραμμα βρίσκεται στο προσκήνιο και φέτος, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών, όσο και στην πλοκή, στη μορφή και φυσικά στην εκπροσώπηση της Γαλλοφωνίας. Μέσα από έξι ταινίες, το Βέλγιο, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, η Τσέχικη Δημοκρατία και η Ελβετία μας προτείνουν γαλλόφωνες παραγωγές που αντικατοπτρίζουν απόλυτα αυτήν την πολυμορφία.

Τέλος, η Λευκή Κάρτα της φετινής χρονιάς δίνεται για πρώτη φορά σε ένα φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου το Premiers Plans: Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιείται εδώ και 30 χρόνια στην Angers και μας προτείνει να ανακαλύψουμε μερικές από τις ταινίες της τελευταίας διοργάνωσής του.

Διαβάστε επίσης: