Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 07 Μάι 2020
«Τίτλοι τέλους» για το παραμύθι ότι δήθεν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους καλλιτέχνες
Κλίκ για μεγέθυνση

22:20 | 07.05.2020

 

Η κυβέρνηση εξήγγειλε κακήν κακώς μέτρα για να κατευνάσει το κίνημα διαμαρτυρίας στον πολιτισμό - Απουσία συνεκτικού σχεδίου: «Τα μέτρα που εξήγγειλε κακήν κακώς η κυβέρνηση για να κατευνάσει το κίνημα διαμαρτυρίας στον πολιτισμό είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά» επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Αντιδράσεις από τον χώρο του πολιτισμού, «450+ Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων», ΣΤΑΖΟΕ, ΠΟΘΑ, Φοίβος Δεληβοριάς: Κάλεσμα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


Στη σημερινή (7/5/20) ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, συμμετέχει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία παρουσίασε, εν μέσω ενός μεγάλου κινήματος διαμαρτυρίας για την κυβερνητική αδιαφορία, «μέτρα στήριξης για τον χώρο του Πολιτισμού».


Mετά το κύμα διαμαρτυρίας: Επεκτείνεται αναδρομικά το 800άρι για τον πολιτισμό - Ιδρύεται μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ανακοίνωσε την αναδρομική επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ προς καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού.

Παράλληλα ανακοίνωσε τη δημιουργία του μητρώου καλλιτεχνών και δημιουργών, με καταγραφή από 13/5 στην ΕΡΓΑΝΗ και έδωσε το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, θερινών σινεμά και την επανεκκίνηση κινηματογραφικών γυρισμάτων, προβών και ζωντανών δρώμενων.

Μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.

Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.

Από 13 έως 19 Μαΐου θα πάρουν τα 800 ευρώ όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας του α' τριμήνου 2020.

Στο μέτρο εντάσσονται και καλύπτονται εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση έληξε από 15 έως 29 Φεβρουαρίου, καθώς και οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής.

Επίσης ανακοίνωσε τη στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού με επιχορήγηση 2,5 εκατ. ευρώ.

Η κ. Μενδώνη υποστήριξε ότι δεν υπήρξε εξαίρεση για το παρελθόν ούτε για το παρόν και ανέφερε ότι συνολικά 45.000 δικαιούνται τα οριζόντια μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήδη από τον Μάρτιο.

Συνολικά, όπως ανέφερε θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του πολιτισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού μίλησε για «δομικές αλλαγές με στόχο την θωράκιση του κλαδου» και προανήγγειλε άμεση ψήφιση των διατάξεων κατά της πειρατείας. «Οφείλουμε να τις κάνουμε μεσα στο ευρύτερο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης» είπε και πρόσθεσε ότι «μας ενδιαφέρει η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας», ενώ αναφέρθηκε και στην ιδιαιτερότητα των ποικίλλων εργασιακών σχέσεων στον πολιτισμό.

Για τα ΔΗΠΕΘΕ η υπουργός είπε ότι επισπεύστηκε η εκταμίευση της της επιχορήγησής τους και ότι δόθηκαν 20.000 ευρώ στο καθένα. Οι επιχορηγήσεις στα θέατρα δεν θα ζητηθούν πίσω ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις, διευκρίνισε.

Για τον χορό ανακοίνωσε ότι διπλασιάζεται το ποσό των επιχορηγήσεων και ότι φτάνει στο ένα εκατομμύριο. Δεν θα ζητηθούν χρήματα πίσω, είπε.

Επίσης ανακοίνωσε «κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών», με ένα κουπόνι 12μηνης ισχύος για όσους είχαν κλείσει εισιτήριο αλλά ακυρώθηκε η παράσταση. Η κ. Μενδώνη είπε ακόμα πως οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Χρονοδιάγραμμα

«Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι το 2020» ανέφερε επίσης η υπουργός Πολιτισμού και υπνεθύμισε ότι στις 18/5 ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι και ανέφερε πως μέχρι 18 Μαϊου θα έχουν εκδοθεί τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Όπως είπε θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου, θα προσέρχεται συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών ανά ώρα και θα δοθεί έμφαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο όπου υπάρχει.

Τα μουσεία θα ανοίξουν στα μέσα Ιουνίου και  διευκρίνισε πως θα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών ανά ώρα, ενώ θα λειτουργούν κλιματιστικά μόνο ανοιχτού κυκλώματος.

Την 1η Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν  τα θερινά σινεμά με όριο πληρότητας το 40%.

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε επίσης πως οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα ξεκινούν από 18/5, με ειδικούς κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήριο και βεστιάριο.

Ζωντανά θεάματα και δρώμενα θα ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου μόνο σε ανοιχτούς χώρους είπε και σημείωσε πως και γι' αυτά θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις.

Για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είπε ότι θα προσαρμόσει το πρόγραμμά του και θα αξιοποιήσει την τεχνολογία. Ειδικά για τη διεξαγωγή του έδωσε βάρος στις κρατικές σκηνές, ορχήστρες και  ΔΗΠΕΘΕ που όπως είπς καλούνται φέτος να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να έχουμε παραγωγές.

Αντιδράσεις από τον χώρο του πολιτισμού: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Με απογοήτευση φαίνεται να υποδέχονται οι δημιουργοί και τεχνικοί τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Προαναγγέλλεται μάλιστα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

«450+ Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων»: Καμία κάλυψη των δημιουργών από τα μέτρα - Καμία ουσιαστική στήριξη στα πνευματικά δικαιώματα

«Με πολλή προσοχή και αγωνία παρακολουθήσαμε την ανακοίνωση των μέτρων από την Υπουργό κα Μενδώνη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «450+ Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων».

Αναλυτικά:

«Η μοναδική αναφορά που έγινε στον δικό μας χώρο, των συνθετών-στιχουργών, αφορούσε τα πειρατικά Sites.

Αυτό που δεν ειπώθηκε είναι πως χωρίς στήριξη -επιδότηση ή έστω δανειοδότηση των οργανισμών δικαιωμάτων- θα γίνουν όλα τα Sites, όλα τα κανάλια, όλοι οι σταθμοί πειρατικοί, πολύ απλά γιατί δεν θα υπάρχει κανείς οργανισμός στην αγορά να μας προστατέψει.

Δεδομένου λοιπόν πως και η αρχή των συναυλιών ανακοινώθηκε χωρίς καμιά φορολογική ελάφρυνση, άρα επί της ουσίας δεν είναι εφικτή, είμαστε επισήμως άνεργοι και αστήρικτοι από μια κυβέρνηση στην οποία κοινοποιήσαμε τα προβλήματά μας από πολύ νωρίς και προτείναμε και λύσεις.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αν δεν υπάρξει εντός των ημερών κάποια συμπληρωματική ανακοίνωση από το ΥΠΠΟΑ ή από άλλα Υπουργεία, ετοιμαστείτε για κλιμάκωση των αντιδράσεων και για καθολική απαγόρευση των έργων μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως η κυβέρνηση αυτή δεν θα πάρει στα χέρια της την ευθύνη του επίσημου θανάτου ενός κερδοφόρου, φορολογούμενου και απολύτως ορατού στην οικονομία κλάδου: του κλάδου των δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού».

Φοίβος Δεληβοριάς: «Έχουν δηλαδή ήδη ζυγίσει την απώλεια του τραγουδιού και των ανθρώπων του από το εθνικό γίγνεσθαι;»

Κοινοποιόντας την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας των «450+», o Φοίβος Δεληβοριάς έκανε το εξής σχόλιο:

«ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ;

Δυστυχώς, αγαπητοί φίλοι, το πιο μαύρο σενάριο των φόβων μας επιβεβαιώθηκε.

Τίτλοι τέλους για τους συνθέτες-στιχουργούς.

Κανείς από τους ανθρώπους που ξέρω και ξέρετε δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πνευματικά δικαιώματα.

Οι συνθέτες και οι στιχουργοί δεν δίνουν συναυλίες ως γνωστόν, άρα η καταστροφή τους είναι θέμα ημερών.

Κι εμείς που δίναμε, δεν μπορούμε με όποια καλή προαίρεση αυτό το καλοκαίρι (και μάλλον για ένα χρόνο και περισσότερο από τώρα) να τις κάνουμε γιατί πέραν του υγειονομικού κινδύνου, δεν βγαίνουν με τίποτα οικονομικά. Κάντε τους λογαριασμούς και θα το δείτε.Δεν μιλάω καν για τους νέους τραγουδοποιούς οι οποίοι θα συνθλιβούν.

Σας αποχαιρετώ λοιπόν.

Είμαι απελπισμένος και για μένα και την οικογένειά μου και για όλους μας. Δούλεψα μια ζωή πληρώνοντας πάντα τους φόρους μου και χωρίς να πάρω ποτέ ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Την πρώτη φορά που -λόγω καταστροφής- χρειάζομαι ένα σχέδιο από αυτό για να μην καταστραφώ, αυτό με πολεμά.

Στη συνέντευξη ειπώθηκε κάποια στιγμή: «δεν έχει σημασία που δεν είχαμε στο πρόγραμμά μας τίποτα για τον Πολιτισμό: εκλεγήκαμε και θα εκλεγούμε πάλι». Τι νόημα είχε αυτή η φράση;Έχουν δηλ. ήδη ζυγίσει την απώλεια του τραγουδιού και των ανθρώπων του από το εθνικό γίγνεσθαι; Σκέφτηκα ότι κάτι ίσως παρανόησα εγώ.

Αυτό όμως που παρανοήθηκε σίγουρα είναι το εξής : ο Σταύρος Ξαρχάκος χρησιμοποίησε σε πρόσφατο κείμενό του τη λέξη «επαίτες» ειρωνικά, για να εξηγήσει πώς αντιμετωπιζόμαστε από τους ιθύνοντες όταν ζητάμε να μας δουν ως επαγγελματίες.Και όμως δόθηκε η εντύπωση -σε κυβερνητική συνέντευξη τύπου- πως ο ίδιος αυτοαποκαλείται «επαίτης» και «κάνει κακό στον κλάδο». Θα αλλάξουν και οι έννοιες λοιπόν, στη νέα εθνική σελίδα που ανοίγεται μετά το οριστικό τέλος του τραγουδιού;

Θα προχωρήσουμε σε καθολικές απαγορεύσεις των έργων μας, θα το κάνουμε μεγάλη είδηση στο εξωτερικό που -εν αντιθέσει με εδώ- όλοι οι Οργανισμοί Πνευματικών Δικαιωμάτων ενισχύθηκαν μέσα στην πανδημία. Είναι η έσχατη λύση απελπισίας στην οποία μας οδηγούν.

Οι άνθρωποι του τραγουδιού στήριξαν -χωρίς ποτέ να το κάνουν θέμα- πολλούς ανθρώπους στην καταστροφή τους. Σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας για τη δική σας στήριξη.

Θα τη χρειαστούμε έμπρακτα και τις επόμενες μέρες: αν δεν ανακοινωθεί άμεσα κάτι για την ενίσχυση των Οργανισμών Πνευματικών Δικαιωμάτων, θέλουμε να μας βοηθήσετε όλοι στην μαζική απαγόρευση των τραγουδιών μας.Και σε όποιο άλλο μέτρο προστασίας της ζωής μας -μαζικές μηνύσεις κλπ- αποφασίσουμε».

ΣΤΑΖΟΕ: Στο περιθώριο οι τεχνικοί

Με οργη και αγανάκτηση υποδέχθηκε τις εξαγγελίες το σωματείο εργαζομένων ΣΤΑΣΟΕ: «Ακούσαμε για μία ακόμα φορά δια στόματος της Υπουργού Πολιτισμού αυτό που τα τελευταία χρόνια έχει μπει στον δημόσιο διάλογο ως δημιουργική ασάφεια.

Για άλλη μια φορά οι τεχνικοί μένουμε στο περιθώριο χωρίς καμία μέριμνα.

Στα μέτρα στήριξης μπαίνουν όσοι είχαν 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα στο σύνολο για το διάστημα 01/06/2019 έως 01/03/2020.Με την προηγούμενη διάταξη εντάσονταν 30 άτομα του κλάδου μας με την καινούρια θα ενταχθούν άλλοι τόσοι.

Περιμένουμε σχετικές διευκρινήσεις από τα αρμόδια υπουργεία και θα επανέλθουμε σύντομα.

Μετά την μαζική παρουσία στο μπλοκ του ΣΤΑΖΟΕ στην σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας νιώθουμε πιο δυνατοί και μπορούμε να το φωνάξουμε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Συνάδελφοι θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους μέχρι να καταλάβουν πως χωρίς εμάς δεν μπορεί να υπάρξει κανένα θέαμα.

Είμαστε πολλοί και σήμερα το αποδείξαμε.

Ραντεβού στα live-αδικα»

ΠΟΘΑ: Συνεχίζουμε μέχρι να δοθεί δίκαιη λύση επιβίωσης για όλους

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, χαιρετίζει την τεράστια, πρωτοφανή σε μαζικότητα, συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Μαΐου στο Σύνταγμα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ακροάματος Θεάματος (ΠΟΘΑ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της για τις σημερινές κινητοποιήσεις:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, χαιρετίζει την τεράστια, πρωτοφανή σε μαζικότητα, συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Μαΐου στο Σύνταγμα. Συγκίνηση, φαντασία και ταλέντο, αποφασιστικότητα, πνεύμα αλληλεγγύης και κοινό αγωνιστικό αίσθημα ήταν τα χαρακτηριστικά του πρωτοφανούς κύματος συμπαράστασης στους ανθρώπους του Πολιτισμού. Ευχαριστούμε όλο αυτόν τον κόσμο που τήρησε απολύτως τα μέτρα υγιεινής και σεβάστηκε τον κανόνα των αποστάσεων.

Την  ίδια στιγμή που σύσσωμος ο χώρος του Πολιτισμού εκπροσωπούνταν στη συγκέντρωση, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξήγγειλε για μία ακόμη φορά, ανεπαρκή και ελλιπή μέτρα στήριξης. Τα «Νέα Μέτρα Στήριξης» που ανακοίνωσε ήταν μία επανάληψη όσων ήδη είχε εξαγγείλει το ΥΠΠΟ και  κάποιες νέες εξαγγελίες με πολλές «γκρίζες ζώνες». Για μία ακόμη φορά εξαιρούνται περισσότεροι από όσους εντάσσονται. Ο αριθμός ημερομισθίων για την αναδρομική κάλυψη στο έκτακτο βοήθημα είναι πολύ μεγάλος για το χρονικό διάστημα που αφορά, δεν μπορεί να τίθεται σαν όριο αποκλεισμού.
Αγνοείται η κατάσταση που προκλήθηκε από τις «ευέλικτες μορφές εργασίας» στον κλάδο μας καθιστώντας απαγορευτική την δυνατότητα στήριξης για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, η ετεροαπασχόληση και η ποικιλομορφία των σχέσεων εργασίας δεν μπορεί να αγνοούνται. Η υγειονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια όλες αυτές τις υβριδικές και περίπλοκες σχέσεις εργασίας και  βύθισε σε οικονομική κρίση μεγάλες εργασιακά ευάλωτες ομάδες του κλάδου μας, αυτούς δηλαδή που είχαν ανάγκη της μεγαλύτερης στήριξης.
Οι διφορούμενες διατυπώσεις αλλά και η αοριστία των εξαγγελιών μας δείχνουν την προχειρότητα με την οποία αποφασίστηκαν και ότι έγιναν κάτω από την πρωτοφανή πίεση των ανθρώπων του πολιτισμού.
Υπάρχει ή δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να στηριχθούν οι άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο από την κρίση;
Τα πυροτεχνήματα εντυπώσεων δεν θα κάμψουν την ενότητα και την ισχύ του αγώνα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να δοθεί δίκαιη λύση επιβίωσης για όλους τους εργαζομένους στον χώρο του Πολιτισμού.
 
Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι.

ΣΥΡΙΖΑ: Απουσία συνεκτικού σχεδίου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει:

Σήμερα η κυβέρνηση επιχείρησε να απαντήσει στην κοινωνική κατακραυγή που πυροδότησε η προκλητική και προσβλητική στάση της έναντι των εργαζόμενων του πολιτισμού. Η απάντησή της φανερώνει την ολοκληρωτική απουσία συνεκτικού σχεδίου, τόσο για την οικονομική κρίση όσο και για το χώρο του πολιτισμού ειδικότερα.

Σήμερα η κυβέρνηση επιχείρησε να απαντήσει στην κοινωνική κατακραυγή που πυροδότησε η προκλητική και προσβλητική στάση της έναντι των εργαζόμενων του πολιτισμού. Η απάντησή της φανερώνει την ολοκληρωτική απουσία συνεκτικού σχεδίου, τόσο για την οικονομική κρίση όσο και για το χώρο του πολιτισμού ειδικότερα.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης -μέτρα υπό την πίεση ενός πολύμορφου κινήματος διαμαρτυρίας και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ- είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά. Είναι η λογική απόληξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στο οποίο δεν υπήρχε ούτε λέξη για τον πολιτισμό της χώρας.

Η κυρία Μενδώνη οφείλει να καταλάβει πως είναι υπουργός Πολιτισμού και μέσα σε αυτήν την κρίση δεν μπορεί να περιμένει «να αυτορυθμιστεί η αγορά», όπως μας ενημέρωσε. Η αυτορρύθμιση της αγοράς οδηγεί, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, στην κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής, στην έκρηξη της ανεργίας, στην επιστροφή στις εποχές της ανασφάλειας και του φόβου.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά φαίνεται να ενδιαφέρονται για τον κόσμο των τεχνών και της δημιουργίας μόνο όταν μπορούν να φωτογραφηθούν δίπλα του για προσωπική προβολή. Η σκληρή πραγματικότητα απαιτεί κάτι εντελώς διαφορετικό: ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων και των φορέων του πολιτισμού ως κρίσιμο κρίκο σε ένα συνολικό σχέδιο κοινωνικής ανασύνταξης.

πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου