Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 14 Δεκ 2020
Λίνα Μενδώνη: Αποπομπή
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Του Γ. Λακόπουλου

Για το νόμο που στέλνει τις ελληνικές αρχαιότητες στα τέσσερα σημεία του πλανήτη για δεκαετίες μην πυροβολείτε τη Μενδώνη.  Η κυρία απλώς εκτέλεσε. Η ιδέα κάνει μπαμ ότι ανήκει στον Μητσοτάκη.

Η λεγόμενη υπουργός Πολιτισμού- που έχει όλον τον κόσμο του Πολιτισμού απέναντι- δρέπει άλλες δάφνες. Μετέτρεψε έναν βράχο σε ρέμα που πλημμυρίζει: έκανε την   Ακρόπολη, σαν τον Ποδονίφτη.

Βρίσκεται εκεί 2,5 χιλιάδες χρόνια. Της συνέβησαν πολλά. Αλλά δεν της είχε ξανατύχει υπουργός που έδωσε άδεια να τσιμεντοστρώσουν τους διαδρόμους της. Ανοσιούργημα.

Πριν από σαράντα μέρες ο Τάσος Τανούλας, αρχιτέκτονας και μέλος της Επιτροπής  Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, έγραψε στην υπουργό Πολιτισμού:

«Τι θα γίνει, με τα νερά της βροχής που θα πέφτουν σε μια τεράστια επίπεδη υδατοστεγή επιφάνεια, καθώς θα έχουν μειωθεί σημαντικά οι εκτεθειμένες επιφάνειες του βράχου και τα Καρστικά κενά που «καταπίνουν» τα νερά για να καταλήξουν στις υπώρειες;».

Δεν του απάντησε ποτέ η ίδια, αλλά η φύση με την πρώτη βροχόπτωση.  

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης έφερε το θέμα στη Βουλή- με φωτογραφίες: τα ρυάκια με την ορμή που τους προσθέτει η τσιμεντόστρωση είναι ορατά.

Η ίδια βρήκε την πλημμύρα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει τα  τελευταία χρόνια. Πόσα τελευταία; Από όταν κτίσθηκε ο ιερός βράχος, οι ουρανοί άνοιγαν κάθε τόσο. Δεν έκανε κανένας φασαρία για πλημμύρες στον Περικλή ή στον Καλλικράτη και τον Ικτίνο. Τους Συριζαίους  έπιασε ο πόνος;

Τα νερά, έτσι όπως ενίσχυσε την ταχύτητά τους η τσιμεντόστρωση, απέκτησαν ορμή που αυλακώνει την πέτρα. Σε καμία 30αριά Μενδώνες ο βράχος θα γεμίσει ρέματα και στο τέλος θα  εξαφανιστεί.

 Η Ακρόπολη άντεξε επί αιώνες τα στοιχεία της φύσης -μαζί με πυρπολήσεις και βομβαρδισμούς. Δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να αντέξει για πολύ, αν η ίδια υπουργός μείνει στη θέση της.  Ότι γλύτωσε από τα καλέμια του Έλγιν θα χαθεί από τα Μενδώνεια ρυάκια.

Όποιος μπορεί να ακούσει τις νύχτες τις φωνές των αγαλμάτων, το τρίξιμο  κιόνων και τους λυγμούς των αετωμάτων, θα καταλάβει ότι ζητούν εδώ και τώρα την αποπομπή της.

Ο Μητσοτάκης δυο φορές εσχάτως πήγε στην Ακρόπολη για να παραμερίσει την αρχαιολόγο της σαμαρικής Αμφίπολης που του έστειλε ο αφανής εταίρος του Βαγγέλης Βενιζέλος και να εγκαινιάσει ο ίδιος ένα σύστημα φωτισμού και ένα ασανσέρ. Κάποια σχέση απέκτησε -με τον βράχο.

Άλλωστε η Ακρόπολη τον καταδιώκει λόγω οικογενειακής παράδοσης. Ο  Ανδρέας  Παπανδρέου έλεγε ότι ο πατέρας του -του Μητσοτάκη- «όχι μόνο  είναι ικανός να πουλήσει την  Ακρόπολη, αλλά θα τη δώσει και μισοτιμής».

Ως Πρωθυπουργός μπορεί να τη  σώσει τουλάχιστον από τις υδρορροές της Μενδώνη.  Αλλιώς θα του μείνει απούλητη.

πηγη:https://www.anoixtoparathyro.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου