Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 29 Δεκ 2020
Ομαδικά πυρά κατά της Μενδώνη από ανθρώπους του πολιτισμού
Κλίκ για μεγέθυνση
 




29/12/2020, 15:40
 

 

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών, με αφορμή το πρόγραμμα "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

 

Την επαγγελματική και ουσιαστική επιβίωσή τους επαναφέρουν στο προσκήνιο, γνωστοποιώντας εκ νέου τα κοινά αιτήματά τους από την Πολιτεία, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών, κυρίως όμως ζητούν ισοτιμία στην αντιμετώπιση του υπουργείου Πολιτισμού, αφού με αφορμή το πρόγραμμα "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" καταλογίζουν "πρακτική" που δημιουργεί "αθέμιτο ανταγωνισμό".

Στην ουσία αποδομούν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος από το ΥΠΠΟΑ μέσω των εποπτευόμενων οργανισμών, με ανάθεση αποκλειστικά στις ΑΜΚΕ, επισημαίνοντας τον αποκλεισμό της "ελεύθερης αγοράς". Αποδεικνύουν δηλαδή εν τοις πράγμασι ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο εχθρεύεται τον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά ακόμα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τις έχει αφήσει στο έλεος της πανδημίας.

Σ' αυτό το καταστροφικό τοπίο, όπως έχει διαμορφωθεί από την αρχή της πανδημίας, για τις επιχειρήσεις, τους καλλιτέχνες, τους τραγουδιστές, τους μουσικούς τους ηθοποιούς, τους τεχνικούς, τους υπαλλήλους και κάθε φύσεως εργαζόμενους στον πολιτισμό, οι δύο φορείς, συμπυκνώνοντας τις βασικές τους επιδιώξεις, ζητούν από κοινού την επέκταση των vouchers μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2022, τη μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια live streaming παραστάσεων και συναυλιών στο 6% και την επέκταση του "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" και στις ελληνικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό.

Στην επιστολή τους προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη αιτιολογούν με σαφήνεια το ορθόν των αιτημάτων τους, αφού υπενθυμίζουν τόσο την "απενεργοποίηση" του κλάδου όσο και το "σκωτσέζικο ντους" που βίωσαν στο διάστημα από την 1η Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε πραγματοποιούνταν πολιτιστικές δραστηριότητες "κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και μεταβαλλόμενες συνθήκες, που δημιουργούσαν τόσο οι ασάφειες των ανακοινώσεων της πολιτικής προστασίας, όσο και οι μεμονωμένες αποφάσεις και εκτιμήσεις των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αστυνομίας", με τις συνεπαγόμενες "οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στις πολιτιστικές δράσεις της ελεύθερης αγοράς".

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του voucher μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2022, τη θεωρούν επιβεβλημένη προκειμένου "να μπορέσουν οι διοργανωτές να πραγματοποιήσουν, έστω στο επόμενο έτος 2022, τις αναβληθείσες συναυλίες του 2020 που δεν μπορούν λόγω της πανδημίας να προγραμματιστούν ούτε για το έτος 2021". Κι αυτό γιατί "οι αμοιβές των ξένων παραγόντων (πρακτορεία εκπροσώπησης καλλιτεχνών, καλλιτεχνικές αμοιβές, κόστος τεχνικού εξοπλισμού και σκηνικών των καλλιτεχνών), καθώς και τα εγχώρια έξοδα, όπως αυτά της διαμονής και της διαφήμισης, είχαν στο μεγαλύτερό τους μέρος προεξοφληθεί" με αποτέλεσμα "όπως σε κάθε περίπτωση μαζικών ακυρώσεων ή αναβολής εκδηλώσεων σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ο εκάστοτε διοργανωτής να έχει ήδη χάσει σημαντικό μέρος από τα προαναφερθέντα προπληρωμένα κόστη και αδυνατεί να διεκδικήσει την επιστροφή τους".

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός", επισημαίνεται ότι "αυτή η πρακτική δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς η αγορά που σχετίζεται με τον πολιτισμό είναι ενιαία και η στήριξη συγκεκριμένων παραγωγών έναντι των υπολοίπων αποτελεί στρέβλωση της αγοράς αυτής".

Έτσι ζητούν "να βρεθεί ο τρόπος ώστε οι ιδιωτικές παραγωγές που γίνονται (ή θα γίνουν) από κερδοσκοπικές εταιρείες να ενταχθούν στο πρόγραμμα "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" ή, εναλλακτικά, "στην περίπτωση που για διάφορους λόγους αυτό δεν είναι δυνατόν, να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης - αγοράς καλλιτεχνικών παραγωγών για το έτος 2021".

Επιπλέον ζητούν "να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες ενέργειες και να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε στο εξής να μπορούν να συμμετάσχουν και ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρείες σε προγράμματα επιδότησης που αφορούν τον πολιτισμό".

SOS από τις δραματικές σχολές και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Επιδότηση σχολών και σπουδαστών και ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος σπουδών τους εν μέσω πανδημίας ζητούν με επιστολή τους οι 12 ανώτερες δραματικές σχολές, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ζήτησε από την κυβέρνηση την ανάπτυξη ενός συντονισμένου σχεδίου για την εθνική κινηματογραφία

Κραυγή αγωνίας για το μέλλον των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, που έχουν πληγεί βαριά από την πανδημία, απευθύνουν προς την κυβέρνηση δώδεκα ανώτερες δραματικές σχολές και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Οι δραματικές σχολές ζητούν, στο πλαίσιο εκτάκτων αποφάσεων στήριξης, επιδότηση σχολών και σπουδαστών και προτείνουν λύσεις για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος σπουδών τους εν μέσω πανδημίας.

Χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Γιώργος Τσεμπερόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ζήτησε από την κυβέρνηση την ανάπτυξη ενός «συντονισμένου σχεδίου για την εθνική κινηματογραφία». Αφορμή στάθηκαν οι πρόσφατες ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν το ελληνικό σινεμά και αφορούν το 1,5%, το cash rebate και την κίνηση της ΕΡΤ να ζητάει από τους παραγωγούς ταινιών αποκλειστικά δικαιώματα προβολής σε όλα τα μέσα εκτός της αίθουσας.

Οι δραματικές σχολές συσπειρώνονται

Με επιστολή τους προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Εργασίας, Ανάπτυξης, Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών και Υγείας, οι 12 ανώτερες δραματικές σχολές ζητούν κοινή αντιμετώπιση σε θέματα που αφορούν ΚΑΔ, καθώς από λάθος δεν έχουν ενταχθεί σε κρατικά κλεισμένους αλλά πληττόμενους χώρους, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να καθυστερούν ή να λαμβάνουν μικρότερο επίδομα αναστολής.

Ζητούν επίσης διευκρινίσεις σχετικά με τον σχεδιασμό ολοκλήρωσης της εκπαιδευτικής χρονιάς και τη δυνατότητα διεξαγωγής μαθημάτων με μικρές ομάδες, στο πρότυπο της αντίστοιχης εξαίρεσης σε επαγγελματικές πρόβες και γυρίσματα σε περίοδο lockdown.

Προτείνουν να τους παραχωρηθούν ανοιχτά προαύλια σχολείων ή ακόμα και μεγάλοι κλειστοί χώροι κοντά στην έδρα της σχολής για τη διεξαγωγή μαθημάτων, όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Οι 12 σχολές θέτουν ακόμη σειρά προτάσεων για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων λειτουργίας της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, νέες βάσεις για το μέλλον, αλλά και την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τη διαβάθμιση των σπουδών και τον διαχωρισμό εκπαιδευτικού αντικειμένου με συναφή ιδρύματα, που έχουν σα γνωστικό αντικείμενο την τέχνη του θεάτρου.

Τέλος, προαναγγέλλουν τη σύσταση οργάνου εκπροσώπησης και ζητούν άμεση συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού.

«Ζητάμε η κυβέρνηση να μην πνίξει την ελληνική ταινία»

Την ανάπτυξη ενός «συντονισμένου σχεδίου για την εθνική κινηματογραφία» ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Γιώργος Τσεμπερόπουλος.

«Καλούμε τα υπουργεία Πολιτισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προεδρίας της Κυβέρνησης να καθίσουν μαζί και να αναπτύξουν ένα συντονισμένο σχέδιο για την εθνική κινηματογραφία, μια γενναία εθνική αναθεώρηση του Νόμου Γερουλάνου (Ν. 3905). Ζητάμε να μην πνίξουν την ελληνική ταινία. Ο πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2019, στην πρώτη επίσκεψή του στο υπουργείο Πολιτισμού, είχε δηλώσει ότι εκλαμβάνει το υπουργείο όχι μόνο ως θεματοφύλακα της κληρονομιάς, αλλά και ως αναπτυξιακό πυλώνα. Τον παρακαλούμε να επιμείνει» υπογράμμισε ο γνωστός σκηνοθέτης.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να σχολιάσει πως τόσο σημαντικές ρυθμίσεις, που αλλάζουν το τοπίο στον οπτικοακουστικό τομέα της χώρας, θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ουσιαστική διαβούλευση, συνδιαλλαγή με τους αρμόδιους φορείς και τους ανθρώπους που κάνουν σινεμά στην Ελλάδα.

Ο Γ. Τσεμπερόπουλος έκανε γνωστό πως, εάν δεν εισακουστούν τα αιτήματα της κινηματογραφικής κοινότητας, θα υπάρξει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν εκπρόσωποι της  Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων και της  Ένωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου.

Πηγή: avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου