Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 29 Οκτ 2020
Κινητοποιούνται οι Μουσικοί ενάντια στα μέτρα – ψίχουλα που αποκλείουν χιλιάδες εργαζόμενους του Πολιτισμού
Κλίκ για μεγέθυνση

 

«Έπρεπε να φτάσουμε τέλος Οκτώβρη, για να ανακοινωθούν κάποια ψίχουλα για ένα ελάχιστο μέρος των εργαζόμενων στο χώρο του Πολιτισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο 15.000 εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες στον Πολιτισμό θα είναι οι δικαιούχοι. Αποκλείει όσους έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στο διάστημα αυτό, δηλαδή όσους «στάθηκαν τυχεροί» και βρήκαν ένα μεροκάματο μετά την άρση του lockdown, και μάλιστα με πολύ χειρότερους όρους από αυτούς που δούλευαν πριν» καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, που καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπ. Οικονομικών (Νίκης 5-7) σήμερα, Πέμπτη 29/10, στις 12 το μεσημέρι,ζητώντας πάγωμα των χρεών, γενναία οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων καλλιτεχνών για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
 
Art workers protest, Athens, Greece on September 21, 2020. / Διαμαρτυρία καλλιτεχνών, στην Αθήνα, στις 21 Σεπτεμβρίου, 2020.
 
 

«Η κλιμάκωση της δράσης μας και της διεκδίκησής μας, είναι ζήτημα ζωής» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΜΣ.

Όπως σημειώνει ο «Ημεροδρόμος» παρά την υπουργική απόφαση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για το δίμηνο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη 2020, με βάση την οποία δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού που έχουν εγγραφεί έως τις 20 Οκτώβρη στο «Μητρώο Καλλιτεχνών» η πλατφόρμα (artandcultureprofessionals.services.gov.gr του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας), δεν έχει ακόμη ανοίξει, ούτε έχουν ανακοινωθεί άλλα μέτρα.

Στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος τονίζει: «Έπρεπε να φτάσουμε τέλος Οκτώβρη, για να ανακοινωθούν κάποια ψίχουλα για ένα ελάχιστο μέρος των εργαζόμενων στο χώρο του Πολιτισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο 15.000 εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες στον Πολιτισμό θα είναι οι δικαιούχοι. Αποκλείει όσους έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στο διάστημα αυτό, δηλαδή όσους «στάθηκαν τυχεροί» και βρήκαν ένα μεροκάματο μετά την άρση του lockdown, και μάλιστα με πολύ χειρότερους όρους από αυτούς που δούλευαν πριν. Δηλαδή η κυβέρνηση αποφασίζει πως ένας εργαζόμενος που δουλεύει σε ένα ωδείο ως ωρομίσθιος για 20-80 ευρώ το μήνα, ή σε ένα χώρο εστίασης για 30-50 ευρώ την εβδομάδα, αυτός μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά και δεν χρειάζεται ενίσχυση. Μάλιστα δεν γίνεται καμία αναφορά στην ΚΥΑ στην δέσμευση της Υπουργού πως θα εξαιρεθούν όσοι έχουν υπογράψει Συμβάσεις μιας ημέρας (αφορά κυρίως τους καλλιτέχνες σε συναυλίες) μέχρι το όριο των 5 συμβάσεων μηνιαίως.»

»Πρόκειται για μέτρα ψίχουλα, τα οποία βρίσκονται πολύ μακριά από τις ανάγκες των εργαζόμενων οι οποίες αποτυπώνονται στο πλαίσιο αιτημάτων που διεκδικούμε. Υπάρχει αυτή τη στιγμή κόσμος που βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση, ακόμα και ανάμεσα στους συνάδελφους που στάθηκαν τυχεροί και πήραν τις προηγούμενες δόσεις της αποζημίωσης. Ήδη η Κυβέρνηση έχει αποκλείσει τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων για το χειμώνα που έρχεται. Για τα επισιτιστικά μαγαζιά που έχουν ζωντανή μουσική απαγορεύουν τη μικροφωνική, ζητώντας μας να ξεπεράσουμε τα φυσικά μας όρια αν θέλουμε να δουλέψουμε. Δε μας λένε τίποτα για το τι θα γίνει μετά τον Οκτώβρη και δεν απαντούν στο κρίσιμο αίτημά μας για πάγωμα όλων των χρεών σε εφορίες, τράπεζες, ΔΕΚΟ».

πηγη:https://thepressproject.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου