Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 25 Ιούλ 2021
Επιστρέφοντας στον τόπο που ξεκίνησε  η Επανάσταση…
Κλίκ για μεγέθυνση





25.07.2021, 17:28

 

 

Είδαμε το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το οποίο ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας, o Γρηγόρης Βαλτινός και το φωνητικό σύνολο «8tetto», στο μοναστήρι της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία, που έγινε το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821 στην Ρούμελη. Είναι το κεντρικό δρώμενο των εορτασμών του 1821 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Μπαίνοντας βαθιά στην πηγή των κειμένων των ποιητών, ο συνθέτης παρουσίασε ένα σύγχρονο μουσικό δράμα. Ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γρηγόρης Βαλτινός, και ένα καταπληκτικό σύνολο οκτώ λυρικών τραγουδιστών (8tetto), οκτώ φωνές σαν «χορός» αρχαίας τραγωδίας, μας περιέγραψαν  τα δεινά αλλά και το πάθος για την ελευθερία στα βουνά που αποτέλεσαν πεδίο των μαχών και ιστορικών συγκρούσεων. Η αίσθηση ήταν μοναδική, καθώς τα λόγια του Ρήγα, του Σολωμού, του Κάλβου και νεότερων πεζογράφων και ποιητών με την μελοποίηση και την δραματουργία μετέφεραν στους θεατές  ένα μεγάλο συγκινησιακό φορτίο. 

Μιλώντας με τον Δημήτρη Μαραμή, που έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με μεγάλα κείμενα της λογοτεχνικής και λαϊκής παράδοσης, μας είπε πως αυτό ακριβώς ήταν ο πρωταρχικός σκοπός του, να συνδέσει την Τέχνη με τόπους ορόσημα ώστε ο θεατής να νιώσει στο μέγιστο την ιστορικότητα και το αίσθημα που προκύπτει από την συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Μπροστά του ο συνθέτης έχει άλλη μια μεγάλη πρόκληση, τον Καπετάν Μιχάλη του Νίκου Καζαντζάκη που του ανέθεσε η Περιφέρεια Κρήτης. Στην συνέντευξη που θα δείτε μας μιλά λίγο πριν την παράσταση:

Ο Γρηγόρης Βαλτινός, σε ρόλο αφηγητή, ερμήνευσε με πειστικότητα, δίχως εξάρσεις και περιττές κορώνες, την ουσία των λόγων του Θωμά Κοροβίνη, του Παντελή Μπουκάλα, και άλλων. Στη συνέντευξη θα ακούσετε όσα μας είπε για την συνεργασία του με τον Δημήτρη Μαραμή και για τα άμεσα σχέδιά του:

Ο Κώστας Μακεδόνας, υπό την  μπαγκέτα του συνθέτη, άλλοτε με ευαισθησία και άλλοτε με δωρικότητα μετέδωσε στο κοινό συγκίνηση, ιδιαίτερα στην περίπτωση του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Μας μιλά παρακάτω, λίγα λεπτά πριν ανεβεί στη σκηνή:

Ιδιαίτερη συγκίνηση όμως μετέφερε το Το "8tetto" (οκτέτο) που είναι ένα φωνητικό σύνολο που αποτελείται από τους οχτώ τραγουδιστές: Παναγιώτα Δεληγιάννη, Ειρήνη Ζέρβα, Σοφία Μάλαμα, Αντωνία Τζίτζικα, Ευστράτιο Στηλ, Γιάννη Μανιατόπουλος, Δημήτρη Αλεξούδη, Ηλίας Καπάνταη. Ιδιαίτερα σε στροφές του Θούριου , όπως αυτή που περιέχουν όλη την διαχρονικότητα της ανώτατης υπαρξιακής ανάγκης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη: 

«Τι σ' ωφελεί αν ζήσης και είσαι στη σκλαβιά;
Στοχάσου πως σε ψένουνκαθ' ώραν στη φωτιά.
Βεζίρης, Δραγουμάνος, Αφέντης κι αν σταθής,
ο Τύραννος αδίκως σε κάμει να χαθής•
δουλεύεις όλ' ημέρα σε ό,τι κι αν σοιπη,
κι αυτός πασχίζει πάλιν το αίμα σου να πιη.»

Στο τέλος, η μουσική και οι μουσικοί, αλλά στο κύριο σώμα της παράστασης. 

ΠερικλήςΤιμπλαλέξης (βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο), Αλέξανδρος Τράμπας (κοντραμπάσο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (κρουστά), Δημήτρης Μαραμής (διεύθυνση - πιάνο). Έπαιξαν δεμένοι, με σφρίγος και ευαισθησία όταν έπρεπε.  Ιδιαίτερα τα ορχηστρικά μέρη της παράστασης, που σε συνεργασία με τα γραφικά που προβάλλονταν στο τοίχο της Μονής, έδιναν με κινηματογραφικό τρόπο την χρονική εξέλιξη της Επανάστασηςσαν ένα  ιστορικό ντοκιμαντέρ, μετέφεραν με επιτυχία την ένταση και την δραματικότητα των σημαντικότερων γεγονότων.

Στο ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα συνέβαλλαν οι άνθρωποι πίσω από τη σκηνή: 

Μαργαρίτα Τρίκκα (κινησιολογία), Χριστόφορος Μπρέλλης (graphic motion), Μάτα Κατσούλη (μουσική διδασκαλία), Μαριέττα Παυλάκη (φωτισμοί), Σάκης Καρασαρίνης (σχεδιασμός ήχου), Δάφνη Τσακώτα (κοστούμια), Ίριδα Λιακάκου (βοηθός χορογράφου), ΒικτωρίαΚιαζίμη (συνοδεία μουσικής), Ρούλα Λιανού (make up artist), Κωνσταντίνος Κολιούσης (hairstylist).
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου