Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 29 Ιούν 2021
Ξέπλυμα από τη Μενδώνη με πινακίδα με τα ονόματα Γλέζου – Σάντα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ξέπλυμα επιχειρεί η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ με την τοποθέτηση πινακίδας με τα ονόματα του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα.

 
Πόλυ Κρημνιώτη


29/06/2021 | 17:02
 

Η έγκριση ή μη τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων στην Ακρόπολη και στις κλιτύες, στον ναό του Ηφαίστου και στο μνημείο του Φιλοπάππου" έτσι αορίστως, και χωρίς περισσότερες πληροφορίες, μαθαίνουμε ότι θα συζητηθεί σήμερα στη διαδικτυακή συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Βέβαια η ίδια η υπουργός, απαντώντας στην τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, την περίοδο που είχε αποκαλυφθεί η πρόθεσή της να τοποθετήσει ειδική μαρμάρινη πινακίδα στην Ακρόπολη με το όνομα του χορηγού Ιδρύματος Ωνάση και το δικό της, είχε προϊδεάσει ότι το υπουργείο προτίθεται να τοποθετήσει πινακίδα με το όνομα του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα για να διασκεδάσει τις σφοδρές αντιδράσεις που είχαν προκληθεί.

Μην ξεχνάμε ότι η ταμπέλα στην Ακρόπολη που θυμίζει την ηρωική πράξη των δύο αντιστασιακών υπάρχει από το 1982.

Σήμερα προφανώς ήρθε η ώρα να μπει σε εφαρμογή το "πλυντήριο" που έχει δρομολογήσει η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ προκειμένου να έρθει πιο "γλυκά" το γεγονός ότι στην Ακρόπολη θα καμαρώνουμε και πινακίδα με το όνομα του χορηγού των διαδρομών και του νέου φωτισμού στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Και ούτε λίγο ούτε πολύ, χωρίς κανέναν δισταγμό, σ' αυτό το "ξέπλυμα" δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τη μνήμη των Γλέζου και Σάντα.

Όταν επικοινωνήσαμε με το υπουργείο για περισσότερες λεπτομέρειες στο θέμα που εξετάζεται σήμερα στο ΚΑΣ, περιορίστηκαν να απαντήσουν ότι πρόκειται για "διαφόρων ειδών πινακίδες" χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Ωστόσο μαθαίνουμε ότι το θέμα που θα συζητηθεί στο ΚΑΣ αφορά πινακίδες που σχετίζονται με τα έργα των διαδρομών, του ανελκυστήρα και του φωτισμού στους συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους και τη χρηματοδότησή τους από το  Ίδρυμα Ωνάση. Προτείνεται μάλιστα η κατασκευή και τοποθέτηση μίας ακόμα πινακίδας προς τιμήν των Μ. Γλέζου και Λ. Σάντα στη Βόρεια Κλιτύ.

Αλήθεια, οι οικογένειες των δύο αγωνιστών έχουν ερωτηθεί για τις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού; Θα δέχονταν άραγε την προσχηματική τοποθέτηση της πινακίδας των δύο αγωνιστών προκειμένου να πέσει στάχτη στα μάτια του Έλληνα πολίτη για μια τέτοια απροκάλυπτη χρήση της μνήμης και της κορυφαίας αντιστασιακής πράξης των δύο ηρώων που στην Κατοχή κατέβασαν τη σβάστικα από το κορυφαίο μνημείο;

Θυμόμαστε όλοι την αγωνία του Μανώλη Γλέζου όχι μόνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά και για την επιστροφή των αρχαιοτήτων, που δεν γλίτωσαν από την αρπακτική διάθεση των στρατευμάτων κατοχής και εκλάπησαν μεθοδικά από μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και ανασκαφές. Εύγλωττα είχε τοποθετηθεί ο κορυφαίος αντιστασιακός τον Απρίλιο του 2018 στην ημερίδα που είχε πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, στην Παλαιά Βουλή.

Πάντως ούτε το Εθνικό Συμβούλιο έχει ενημερωθεί για τις προθέσεις να τοποθετηθεί πινακίδα προς τιμήν των δύο αγωνιστών. Δικό του πάγιο αίτημα άλλωστε είναι στην υπάρχουσα πινακίδα στο Μπελβεντέρε, πλάι από τη σημαία που βρίσκεται στην Ακρόπολη, προς τιμήν τους, να τοποθετηθεί και μία στα αγγλικά ώστε να ενημερώνονται και οι ξένοι επισκέπτες για το ηρωικό κατόρθωμα των Γλέζου και Σάντα. Αυτό το αίτημα μάλιστα πρωτοεκφράστηκε το 2008, όταν παρουσία του Μανώλη Γλέζου ξεναγήθηκε στην Ακρόπολη η Γκεζίνε Λεντζ, συμπρόεδρος της Linke.

Ποιος άραγε, εκτός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μπορούσε να διανοηθεί αυτή τη χρήση της μνήμης δυο κορυφαίων Ελλήνων - Ευρωπαίων αντιστασιακών. "Ωραίο μου πλυντήριο"! Ας παραμείνουμε στον τίτλο της γνωστής ταινίας του Βρετανού σκηνοθέτη Στίβεν Φρίαρς, για να μην επεκταθούμε στο επίσης πασίγνωστο βιβλίο του επίσης Βρετανού συγγραφέα Τζόναθαν Κόου "Τι ωραίο πλιάτσικο!". Πλιάτσικο ιστορικής και συλλογικής μνήμης.

Πηγή: avgi.gr
πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου