Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 02 Ιαν 2023
Νίκη Καΐρου στη μάχη με τους αρχαιοκάπηλους
Κλίκ για μεγέθυνση
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σαρκοφάγους που βρέθηκαν ποτέ, την οποία αδίστακτοι αρχαιοκάπηλοι είχαν πουλήσει σε μουσείο του Χιούστον.

Μία νίκη στον «διαχρονικό»  πόλεμο αρχαιολόγων και αρχαιοκάπηλων σημείωσε σήμερα η Αίγυπτος καταφέρνοντας να επαναπατρίσει μία από τις  μεγαλύτερες φαραωνικές, ξύλινες σαρκοφάγους που έχουν βρεθεί ποτέ.

Πρόκειται για τη σαρκοφάγο που είναι γνωστή ως «πράσινο φέρετρο» και η οποία «εξήχθη» στις ΗΠΑ από διεθνή κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας ώσπου στη συνέχεια «βρέθηκε» στη συλλογή του αμερικανικού μουσείου, Houston Museum of Natural Sciences.

 

Την επιστροφή της σήμερα στο Κάιρο ανακοίνωσαν με ικανοποίηση σε συνέντευξη Τύπου ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι και ο διευθυντής του αιγυπτιακού Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι.

«Υπάρχουν δύο είδη σαρκοφάγων: εκείνες των βασιλικών οίκων και εκείνες των υψηλόβαθμων αξιωματούχων, αυτή ανήκε σε έναν αξιωματούχο» εξήγησε ο Ουαζίρι.

Η σαρκοφάγος, μήκους 2,94 μέτρων και πλάτους 90 εκατοστών, χρονολογείται από την Ύστερη Περίοδο, πριν από περίπου 2.700 χρόνια, και βρέθηκε στην κεντρική Αίγυπτο.

Οι Αιγύπτιοι ανέκτησαν 29.000 αρχαιότητες

Μέσα σε μια δεκαετία, το Κάιρο κατάφερε να πάρει πίσω περισσότερες από 29.000 αρχαιότητες που κλάπηκαν και πουλήθηκαν εκτός της χώρας. Εκτός από αυτές τις επιστροφές, τους τελευταίους μήνες έχουν ανακοινωθεί πολλές σημαντικές ανακαλύψεις, κυρίως στη νεκρόπολη της Σακάρα, στα νότια του Καΐρου.

Το 2021 και το 2022 βρέθηκαν περισσότερες από 300 σαρκοφάγοι και 150 μπρούτζινα αγάλματα, πολλά ηλικίας άνω των 3.000 ετών.

Η Αίγυπτος βασίζεται σε αυτές τις νέες ανακαλύψεις για να δώσει ώθηση στον τουρισμό της που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημία της Covid-19.

Ο τομέας αυτός, που δίνει δουλειά σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους και καλύπτει πάνω από το 10% του ΑΕΠ, κατέγραφε πτώση από την εποχή της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης» το 2011.

Οι αιγυπτιακές αρχές υπόσχονται εδώ και μήνες ότι θα ανοίξουν σύντομα το «Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο» κοντά στη Γκίζα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία των εγκαινίων.

Πολλοί ανέμεναν ότι αυτό θα γινόταν το 2022, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την αποκρυπτογράφηση της Στήλης της Ροζέτας από τον Γάλλο Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν και των 100 ετών από την ανακάλυψη του τάφου του φαραώ Τουταγχαμών.



πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου