Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 21 Δεκ 2022
Λίνα Μενδώνη / Όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

«Όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα» διαμήνυσε ούτε λίγο ούτε πολύ η υπουργός Πολιτισμού χθες από το Επιγραφικό Μουσείο στην τελετή επαναπατρισμού της επιτύμβιας στήλης του Επικράτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου, όπως ήταν φυσικό, ρωτήθηκε για τα στοιχεία που αποκάλυψε ο ερευνητής Νικόλας Ζηργάνος και επιβεβαιώνουν ότι ένα ειδώλιο της συλλογής Λέοναρντ Στερν και ένα της συλλογής Σέλμπι Γουάιτ είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.

Φαίνεται πως είναι τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν η ερευνητική δημοσιογραφία αποκαλύπτει στοιχεία επιβαρυντικά για την ίδια, να παραπέμπει τους δημοσιογράφους στη Δικαιοσύνη. Ταυτισμένη λοιπόν με την πρακτική που ακολουθείται και για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η υπουργός δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διαπίστωσε τίποτα για το ειδώλιο αρ. 29 από τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες της συλλογής Στερν που αρχικά ο καθηγητής Χρίστος Τσιρογιάννης ταυτοποίησε με το αρχείο του αρχαιοκάπηλου Μπεκίνα και πριν από μερικές ημέρες ο ερευνητής, δημοσιογράφος Νικόλας Ζηργάνος αποκάλυψε όλα τα έγγραφα, αλληλογραφία, τιμολόγιο για την πώλησή του σε αρχαιοπώλη στο Τόκιο μαζί με άλλο ένα ειδώλιο που κατέληξε στη συλλογή Γουάιτ. Δηλαδή ο Ν. Ζηργάνος απέδειξε ότι στην κατοχή του Μπεκίνα δεν βρίσκονταν μόνο οι φωτογραφίες του ειδωλίου αρ. 29, όπως ισχυριζόταν μέχρι χθες η υπουργός, αλλά ότι στα χέρια του Ιταλού αρχαιοκάπηλου βρισκόταν το ίδιο το ειδώλιο ως προϊόν παράνομης διαχείρισης. Και αντί ακόμα και τώρα να ξεκινήσει επιτέλους τις νόμιμες διαδικασίες και τον έλεγχο για την προέλευση και την αυθεντικότητα των 161 αρχαιοτήτων της περιβόητης συλλογής Στερν, ζητάει από τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά του ελληνικού κράτους.

Επαναπατρίστηκε επειδή ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες

Το εξοργιστικό, βέβαια, της υπόθεσης είναι ότι και η επιτύμβια στήλη του Επικράτη επαναπατρίστηκε ακριβώς επειδή εντοπίστηκε στο αρχείο Μπεκίνα από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ και ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Διαδικασίες οι οποίες διήρκεσαν έναν χρόνο. Αν είχαν ακολουθηθεί οι ίδιες νόμιμες διαδικασίες και όχι οι μυστικές διαπραγματεύσεις της υπουργού, οι μυστικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Στερν στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη και η πρακτική της μυστικής διπλωματίας, ούτε η Βουλή θα είχε επικυρώσει μία «παράνομη», όπως καταγγέλλεται από παντού, συμφωνία για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες, ούτε θα εξακολουθούσε να εκτίθεται η χώρα διεθνώς.

Δ. Κουτσούμπα: Η υπουργός έπρεπε να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη

«Η υπουργός όφειλε και μπορούσε να απευθυνθεί στις ιταλικές διωκτικές Αρχές και στον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης μόλις έμαθε την ύπαρξη της συλλογής Στερν και όχι να καλεί άλλους να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη» λέει στην ΑΥΓΗ η πρόεδρος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα, θυμίζοντας ότι «ο ΣΕΑ και ο ΣΕΚΑ άλλωστε έχουν πάει ήδη στον εισαγγελέα, κάνοντας τη δουλειά που κανονικά έπρεπε να είχε κάνει η ίδια η υπουργός. Το γιατί πρέπει οι σύλλογοι να κάνουν τη δουλειά του υπουργείου είναι άλλο ένα μυστήριο. Το πού βρίσκεται τόσο θράσος, να έχει βγει τιμολόγιο πώλησης του ειδωλίου και η υπουργός να λέει αυτό δεν προσθέτει τίποτα στην υπόθεση, αυτό πια δεν είναι μυστήριο, έχουμε συνηθίσει την ασυλία της υπουργού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προτροπή της υπουργού να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη όσοι έχουν στοιχεία έγινε παρουσία της εισαγγελέα Ευγενίας Σταθουλοπούλου, αρμόδιας για θέματα αρχαιοκαπηλίας, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Η παραίνεση βέβαια της υπουργού, αν δεν επρόκειτο για τόσο σοβαρή υπόθεση, θα προκαλούσε γέλια, αφού έρχεται να θυμίσει και το πολιτικό παρελθόν της Λ. Μενδώνη. Η φράση «όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα» έγινε γνωστή επί πρωθυπουργίας Σημίτη, το 1996, εποχή με το ράλι των εξοπλισμών, μετά τα Ίμια. Μερικά χρόνια αργότερα, όπως διαβάζω στα ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ του 2015, «από το “όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα” ο πρώην πρωθυπουργός πέρασε στο “έγιναν αθλιότητες επί πρωθυπουργίας μου, αλλά εγώ δεν ήξερα τίποτα”». Έτσι και η υπουργός Πολιτισμού δεν ξέρει τίποτα.

Δύο μέτρα, δύο σταθμά

Κατά τα άλλα, στην εκδήλωση για τον επαναπατρισμό της επιτύμβιας στήλης του Επικράτη η Λ. Μενδώνη υποστήριξε ότι «κάθε αρχαίο έργο τέχνης το οποίο βρίσκεται παρανόμως εκτός της ελληνικής επικράτειας πρέπει να εξετάζεται με τα εκάστοτε δεδομένα, τα οποία διαθέτει η Υπηρεσία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της επιτύμβιας στήλης υπήρχε το τεκμηριωτικό υλικό και η στήλη επέστρεψε ακριβώς σε έναν χρόνο», ξεχνώντας τεχνηέντως ότι τα στοιχεία πλέον για τη συλλογή Στερν είναι δημοσιοποιημένα. Γιατί δεν κινούνται έστω και τώρα οι νόμιμες διαδικασίες; Από την άλλη, από όσα είπε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης Βάσω Παπαγεωργίου προκύπτει ότι «έπειτα από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιτύμβια στήλη της δημοπρασίας ήταν προϊόν παράνομης διακίνησης από την ελληνική επικράτεια, καθώς ταυτίζεται με αντικείμενο που εμφανίζεται σε τρεις φωτογραφίες άμεσα συνδεόμενες με αρχαιοκαπηλική δράση, από κατασχεθέν φωτογραφικό αρχείο (αρχείο Μπεκίνα) που είναι στην κατοχή της Υπηρεσίας από το 2006».

Εφόσον το υπουργείο κατέχει το αρχείο Μπεκίνα, δύο τινά προκύπτουν για την περίπτωση της συλλογής Στερν: ή κάποιος «αμέλησε» να ψάξει εάν κάποιο από τα ειδώλια της εν λόγω συλλογής υπήρχαν στο αρχείο Μπεκίνα ή κάποιος εμπόδισε την Υπηρεσία να κάνει τη δουλειά της. Αυτές άλλωστε τις επισημάνσεις είχε κάνει και ο Χρήστος Τσιρογιάννης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΥΓΗ στις 10 Οκτωβρίου, μετά την ταύτιση που είχε κάνει ο ίδιος για το ειδώλιο αρ. 29.

Επιπλέον, στην περίπτωση του επαναπατρισμού της επιτύμβιας στήλης του Επικράτη δεν τεκμηριώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού από ποια ακριβώς περιοχή της χώρας προέρχεται. Στην περίπτωση της συλλογής Στερν, θυμίζουμε ότι η υπουργός Πολιτισμού επικαλούνταν στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι δεν μπορούσε να αποδειχθεί από ποια περιοχή προέρχονταν οι 161 αρχαιότητες που αποδεδειγμένα είναι κυκλαδικές.

Σε κάθε περίπτωση, τα επιχειρήματα που έχει επικαλεστεί το υπουργείο Πολιτισμού μέχρι σήμερα στον δημόσιο διάλογο για να υπερασπιστεί την περιβόητη συμφωνία για τη συλλογή Στερν όχι απλώς καταρρίπτονται από την ίδια την πραγματικότητα, αλλά κάθε φορά αναδεικνύεται η φαιδρότητά τους.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου