Μικρά και μεγάλα, δημόσια και ιδιωτικά Μουσεία υποδέχονται και φέτος με ελεύθερη είσοδο τους επισκέπτες, εορτάζοντας την Διεθνή Ημέρα Μουσείων του ICOMOS (Όλο το πρόγραμμα εδώ). Ανάμεσά τους, τα ελληνικά κρατικά Μουσεία του ΥΠΠΟΑ προσφέρουν τις περισσότερες και πιο πλούσιες δράσεις για το κοινό. Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων αποτελεί μια ακόμη υπόμνηση στο έργο που επιτελούν εδώ και δεκαετίες όλα τα Μουσεία που ανήκουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Ειδικά σε μια συγκυρία στην οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού προσπαθεί να υποβαθμίσει το έργο που παράγεται και την επαφή των Μουσείων με το κοινό τους, προκειμένου να μετατρέψει τα πέντε μεγάλα κρατικά Μουσεία της χώρας σε κυβερνητικά καταστήματα με Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα και ελεγχόμενα από τον εκάστοτε Υπουργό.

 

Τα πέντε μεγάλα Μουσεία, ως ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ:

  • Εκπληρώνουν το έργο τους ως φορείς προστασίας, επιστημονικής τεκμηρίωσης και ανάδειξης των σημαντικών Συλλογών τους, που δεν είναι συλλογές έργων τέχνης, αλλά ευρήματα ανασκαφών απόλυτα συνδεδεμένα με το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
  • Λειτουργούν ως φορείς μόρφωσης και εκπαίδευσης, με εκπαιδευτικά προγράμματα, με ποικίλες δράσεις επιστημονικές, επικοινωνιακές και ψυχαγωγικές που απευθύνονται σε σχολεία, εκπαιδευτικούς, οικογένειες,  ΑμεΑ, ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού (πρόσφυγες, μετανάστες, κρατούμενους-ες σε σωφρονιστικά καταστήματα, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας κ.α.)
  • Συνομιλούν με τη σύγχρονη επιστημονική, πολιτιστική και καλλιτεχνική παραγωγή με ευφάνταστες πρωτοβουλίες, διαλέξεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις.'
  • Αποτελούν επιστημονικά Ιδρύματα, με καινοτομίες διεθνούς βεληνεκούς στους επιστημονικούς τομείς της αρχαιολογίας, της μουσειολογίας, της μουσειογραφίας, της συντήρησης και προστασίας μνημείων , που αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται από τη διεθνή μουσειακή κοινότητα.
  • Υλοποιούν διεθνείς συνεργασίες με Μουσεία και φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε περιοδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργαζόμενα με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Επιστημονικούς φορείς.
  • Αναπτύσσουν συνεχώς τη σχέση με το κοινό τους δημιουργώντας σύγχρονους χώρους υποδοχής και παραμονής των επισκεπτών, χώρους επανέκθεσης των συλλογών τους, φυσικά αλλά και ερμηνευτικά εργαλεία για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, πολυσύχναστα  καφέ και εστιατόρια.
  • Αξιοποιούν  τον  περιβάλλοντα χώρο τους ως χώρο ανάπαυσης, ηρεμίας και ψυχαγωγίας για όλους τους πολίτες, δημιουργώντας οάσεις πολιτισμού και δροσιάς στα πολύβουα και αγχωτικά αστικά περιβάλλοντα,
  • Υλοποιούν επιτυχώς έργα ΕΣΠΑ πολλών εκατομμυρίων ευρώ και συμμετέχουν σε ερευνητικά και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα οποία εκτελούν με αυτεπιστασία με το υπάρχον εξειδικευμένο προσωπικό τους.
  • Έχουν αυξήσει εντυπωσιακά την επισκεψιμότητά τους σε απόλυτο αριθμό επισκεπτών/τριών τα τελευταία χρόνια.
  • Δημιούργησαν καινοτόμες και πρωτοποριακές ψηφιακές δράσεις δωρεάν προς το κοινό κατά το διάστημα της πανδημίας που παρέμειναν κλειστά.
 

Τα πέντε μεγάλα κρατικά αρχαιολογικά Μουσεία, αλλά και τα μικρότερα Μουσεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, επιτελούν όλους τους σκοπούς ενός σύγχρονου Μουσείου, όπως ορίζεται διεθνώς, σε αντίθεση με την «παραφιλολογία» για «μη ευελιξία»  που αναπτύσσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για να τα υπονομεύσει, ενώ παράλληλα τα αφήνει εδώ και χρόνια με ελλιπή χρηματοδότηση και στελέχωση.

Αυτό που πραγματικά χρειάζονται τα κρατικά Μουσεία είναι ενίσχυση σε πόρους και προσωπικό για να συνεχίσουν και να βελτιώσουν το έργο τους.

πηγη: https://tvxs.gr