Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 30 Μάι 2021
Κρήτη: Φοιτητές καταγγέλλουν την υποχρεωτική δια ζώσης παρουσία στην εξεταστική
Κλίκ για μεγέθυνση

30.05.2021, 19:08

 

 
Την απόφαση του τμήματος να διεξάγει την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου εξ ολοκλήρου με φυσική παρουσία χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία, καταγγέλλει ο φοιτητικός σύλλογος του Τμήματος Φυσικής Ηρακλείου Κρήτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των φοιτητών, η διενέργεια της εξεταστικής με φυσική παρουσία, απαιτεί μετακίνηση και εύρεση καταλύματος στην πόλη του Ηρακλείου, τουλάχιστον 200 φοιτητών, τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο Κρήτης μπορεί να παρέχει στέγαση σε μόλις 40.

Παράλληλα κάνουν λόγο για ακατάλληλες αίθουσες και χώρους στους οποίους καλούνται να δώσουν εξετάσεις, στους ίδιους χώρους στους οποίους, όπως τονίζουν, καταγράφηκε κρούσμα σε εξεταζόμενο την εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου 2020.

Επίσης, καταγγέλλουν τον πρόεδρο του τμήματος για την ανάρμοστη, όπως τη χαρακτηρίζουν, στάση του στα ζητήματα αυτά, καταδικάζοντας δήλωσή του ότι «δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που νοσήσει φοιτητής ενώ η επιλογή για την επανεξέταση του νοσούντα δεν είναι μόνο στην κρίση του εκάστοτε διδάσκοντα, αλλά και του προέδρου της επιτροπής προπτυχιακών σπουδών».

Οι φοιτητές ζητούν την άμεση διεξαγωγή ελέγχου της καταλληλότητας των χώρων του τμήματος για διενέργεια εξεταστικής με φυσική παρουσία από κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής
Προστασίας, και αλλαγή του τρόπου εξέτασης σε εξ αποστάσεως εάν αυτό κριθεί απαραίτητο καθώς και την εγκατάσταση σταθμού διεξαγωγής διαγνωστικών ελέγχων (rapid test) στον χώρο
του Πανεπιστημίου καθ όλη τη διάρκεια των δια ζώσης εργαστηρίων και της εξεταστικής περιόδου, σε περίπτωση που αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί.


Αναλυτικά το κείμενο των φοιτητών του Φυσικού τμήματος:

Ένεκα των προβλημάτων που έχουν προκύψει με την απόφαση του Τμήματος Φυσικής να πραγματοποιήσει την εξεταστική του Ιουνίου 2021 με φυσική παρουσία, παρά τις ανακοινώσεις το πρύτανη του πανεπιστημίου κ. Γεωργίου Κοντάκη και της Συγκλήτου, που προτρέπουν σε εξ αποστάσεως διεξαγωγή της εξεταστικής και τους σχετικούς προβληματισμούς που αναφέρονται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Φυσικής που πραγματοποιήθηκε στις 15/05/2021, οι φοιτητές του τμήματος φυσικής καταγγέλλουν:

Την απόφαση του τμήματος να διεξάγει την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου εξ ολοκλήρου με φυσική παρουσία χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία.

 • Η διενέργεια της εξεταστικής με φυσική παρουσία, απαιτεί μετακίνηση και εύρεση καταλύματος στην πόλη του Ηρακλείου, τουλάχιστον 200 φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης μπορεί να παρέχει στέγαση σε μόλις 40.
 • Καμία πρόοδος στη διαδικασία διαχωρισμού της γραμμής 11:ΠΑΓΝΗ-Πανεπιστήμιο των λεωφορείων, που εξυπηρετεί το νοσοκομείο αναφοράς covid-19 της πόλης του Ηρακλείου και τα τμήματα του Πανεπιστημίου που εδρεύουν στο Ηράκλειο. Αν μη τι άλλο τα δρομολόγια είναι ακόμα πιο αραιά.
 • Ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Αλέξανδρος Γεωργακίλας επανειλημμένα δηλώνει πως τα αμφιθέατρα και οι αίθουσες του τμήματος τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να διεξαχθεί δια ζώσης η εξεταστική. Στα δύο ημιυπόγεια, χωρητικότητας ~150 καθήμενων αμφιθέατρα του τμήματος, ο μόνος έλεγχος που έχει πραγματοποιηθεί είναι η τοποθέτηση κομματιών χαρτοπετσέτας στις πόρτες με σκοπό τον έλεγχο φυσικού αερισμού, πουκουνήθηκαν όταν όλες οι πόρτες και παράθυρα του τμήματος ήταν ανοιχτά και οι καιρικές  συνθήκες ευνοϊκές. Τονίζεται ότι στους ίδιους χώρους καταγράφηκε κρούσμα σε εξεταζόμενο την εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου 2020.
 • Το τμήμα, σε αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του δηλώνει ότι προβλέπεται η παροχή δωρεάν διαγνωστικών μέσων (self test) στους εξεταζόμενους και σε όσους θα παραστούν στις εργαστηριακές ασκήσεις οι οποίες διεξάγονται δια ζώσης με άδεια της πολιτείας. Το σχετικό ΦΕΚ, στο οποίο ανακοινώνεται η έναρξη δια ζώσης λειτουργίας των εργαστηρίων και η δυνατότητα διεξαγωγής των εξετάσεων με φυσική παρουσία, αναφέρει εν αντιθέσει πως το κόστος του διαγνωστικού ελέγχου βαραίνει τον εξεταζόμενο.

Την ανάρμοστη στάση του προέδρου του τμήματος κ. Αλέξανδρου Γεωργακίλα και του προέδρου της επιτροπής προπτυχιακών σπουδών κ. Βασιλείου Χαρμανδάρη, όταν ενημερώθηκαν για τα παραπάνω ζητήματα.

 • Ο πρόεδρος του τμήματος δηλώνει προφορικά, αρνούμενος να κάνει οποιαδήποτε ενυπόγραφη δήλωση, πως δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση νόσου φοιτητή ή οικείου του, ενώ η επιλογή για την επανεξέταση του νοσούντα δεν είναι μόνο στην κρίση του εκάστοτε διδάσκοντα, αλλά και του προέδρου της επιτροπής προπτυχιακών σπουδών.
 • Σε προφορικές δηλώσεις του προέδρου, έχει αναφερθεί ακόμα και η προσκόμιση ψευδών δηλώσεων αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού test σε περίπτωση που κάποιος δεν μπορέσει να το προμηθευτεί έγκαιρα.
 • Σε συνάντηση με φοιτητές, επέλεξε να αγνοήσει εσκεμμένα το αίτημα για ενυπόγραφη δήλωση μη ανάληψης ευθύνης και να καταλογίσει την μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους στους φοιτητές οι οποίοι δεν είχαν εκπροσώπηση στην Γενική Συνέλευση Τμήματος. Αναφέρεται, πως ένα από τα αιτήματα που αναφέρονται στην απόφαση της συνέλευσης των φοιτητών ήταν και η συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση Τμήματος.
 • Σε πρόταση των φοιτητών για συνεννόηση με τον δήμο Ηρακλείου για πιθανότητα διεξαγωγής διαγνωστικών ελέγχων τύπου rapid test στον χώρο του πανεπιστημίου και χρήση αμφιθεάτρων άλλων τμημάτων που θα πραγματοποιήσουν εξ αποστάσεως τις εξετάσεις η απάντηση ήταν ότι τόσο οι χώροι όσο και η καταλληλότητά τους είναι αρκετοί/ή..
 • Σε επικοινωνία με γονείς φοιτητών ο ίδιος αναφέρει πως δεν έχουν γίνει ενστάσεις από τους φοιτητές ούτε στον ίδιο ούτε στην γραμματεία. Οι φοιτητές έχουν προσκομίσει σφραγισμένη απόφαση γενικής συνέλευσης στον ίδιο, ενώ εκφράζονται προβληματισμοί για την καταλληλότητα του τμήματος να διεξάγει δια ζώσης εξεταστική από τον Μάιο του 2020.
 • Ο πρόεδρος της επιτροπής προπτυχιακών σπουδών κ. Βασίλειος Χαρμανδάρης σε τηλεφωνική επικοινωνία με φοιτήτρια σχετικά με τον διαχωρισμό της γραμμής λεωφορείων 11, την περίοδο της εξεταστικής Σεπτεμβρίου 2020, η οποία επίσης διεξήχθει με φυσική παρουσία απάντησε “ας πάρετε ταξί για να έρθετε, δεν είναι κάτι”. (Ο ναύλος για μετακίνηση με ταξί υπολογίζεται στα 30 ευρώ)
 • Ο ίδιος, σε ερώτηση που τέθηκε από φοιτητή κατα τη διάρκεια μαθήματος του εαρινού εξαμήνου 2020-2021, σχετικά με την στέγαση των πρωτοετών φοιτητών απάντησε πως “Το 50% των φοιτητών μας είναι από την Κρήτη και την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου”, “Όλοι κάναμε οικονομία λόγω της καραντίνας και εφόσον δεν χρειάστηκε να νοικιάσετε σπίτι εξοικονομήστε χρήματα άρα δεν είναι δύσκολο να ενοικιάσετε ένα airbnb και να κατεβείτε στην Κρήτη».

Βάσει των παραπάνω, ζητάμε:

 1. Την άμεση διεξαγωγή ελέγχου της καταλληλότητας των χώρων του τμήματος για διενέργεια εξεταστικής με φυσική παρουσία από κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, και αλλαγή του τρόπου εξέτασης σε εξ αποστάσεως εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
 2. Διεξαγωγή εξ αποστάσεως εξεταστικής εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα για στέγαση των φοιτητών, παροχή διαγνωστικών μέσων όπως ανακοινώθηκε και αλλαγής των χώρων εξέτασης.
 3. Την εγκατάσταση σταθμού διεξαγωγής διαγνωστικών ελέγχων (rapid test) στον χώρο του Πανεπιστημίου καθ όλη τη διάρκεια των δια ζώσης εργαστηρίων και της εξεταστικής περιόδου, σε περίπτωση που αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί.
 4. Επιβολή κυρώσεων στους ιθύνοντες για διασπορά κορονοϊού, ελλιπή καιπαραπλανητική ενημέρωση και αποποίηση ευθυνών σε περίοδο κρίσης.

Σημειώνεται, ότι έχει γίνει προώθηση των προαναφερθέντων στους αρμόδιους Ιδρυματικούς Φορείς. Αναφέρονται συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής κ. Αλέξανδρος Γεωργακίλας, οΠρόεδρος της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών κ. Βασίλειος Χαρμανδάρης, η Γραμματεία της Φοιτητικής Μέριμνας, ο Αντιπρύτανης Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας κ. Δημήτριος Μυλωνάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γεώργιος Κοντάκης και η συνέλευση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στις 20/05/2021.

Σύλλογος Φοιτητών Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης».
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου