Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 14 Μάρ 2022
Στο ΣτΕ η πανεπιστημιακή αστυνομία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 






Εξω από το κτίριο του ΣτΕ συγκεντρώθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι των καθηγητών και των εργαζομένων στα ΑΕΙ, με κεντρικό σύνθημα «Το Πανεπιστήμιο δεν είναι φυλακή, αυτός ο νόμος θα ανατραπεί»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ


14.03.2022, 14:42
 
 
Την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκαν οι αιτήσεις συλλόγων φοιτητών και καθηγητών κατά της ίδρυσης της ΟΠΠΙ. ● Σημαντικά τα επιχειρήματα που πρόταξε η πλευρά των πανεπιστημιακών ενάντια στους σχεδιασμούς του υπ. Παιδείας. ● Τους επόμενους μήνες αναμένεται η απόφαση.

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν την Παρασκευή οι αιτήσεις δέκα συλλόγων επιστημονικού διδακτικού και διοικητικού προσωπικού AEI, Συλλόγων Φοιτητών και καθηγητών, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις για τη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Εξω από το κτίριο του ΣτΕ συγκεντρώθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι εκπρόσωποι των καθηγητών και των εργαζομένων στα ΑΕΙ, με κεντρικό σύνθημα «το Πανεπιστήμιο δεν είναι φυλακή, αυτός ο νόμος θα ανατραπεί».

Ενώπιον της ολομέλειας του ΣτΕ (πρόεδρος Δημήτρης Σκαλτσούνης, εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Λαζαράκη) η πλευρά των πανεπιστημιακών υποστήριξε πως:

● Δεν μπορεί να ενταχθεί στα ΑΕΙ μια ομάδα αστυνομικών που θα λογοδοτεί στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους πρυτάνεις

● Οι άνδρες των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) μπορούν να πραγματοποιούν συλλήψεις και να διενεργούν προανακριτικές πράξεις ακόμη και στους πρυτάνεις των ΑΕΙ

● Η εγκληματικότητα στα ΑΕΙ είναι μηδαμινή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, και αποτελούν μύθο τα περί εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμια

● Η προκήρυξη από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. του διαγωνισμού για τις προσλήψεις δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση και δεν προσδιορίζονται τα καθήκοντα του προσωπικού που θα προσληφθεί

● Δεν εκδόθηκε το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες του προσωπικού που θα προσληφθεί πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού και δεν εκδόθηκε για να μη δεχτεί τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ,

● Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ούτε στην Αμερική, δεν υπάρχει αστυνομία που να λογοδοτεί στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους πρυτάνεις, εκτός από την Τουρκία.

Στο τέλος της αγόρευσής της η νομική σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας έκανε αναφορά στο άρθρο του ομ. καθηγητή Αντ. Μανιτάκη στην «Καθημερινή» με τίτλο «Οι ιερόσυλοι του ασύλου και οι μωροί υποστηρικτές τους», όπου μεταξύ άλλων γράφει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο «το επικαλούνται, ως πρόσχημα, αυτοί που το βιάζουν και το καταλύουν ξεδιάντροπα και ατιμώρητα με τη θλιβερή, δυστυχώς, πολιτική κάλυψη πρώην υπουργών Παιδείας, χρεοκοπημένων ιδεολογικά πολιτικών οργανώσεων και ιδεοληπτικών ατόμων».

Ο ίδιος βέβαια έγραφε στην «Καθημερινή» (4.8.2019) ότι το πανεπιστημιακό άσυλο «αποτελεί εγγύηση συνταγματικής περιωπής», που «αποκλείει τις αυθαίρετες, χωρίς νόμιμο λόγο παρεμβάσεις ή εισβολές των αστυνομικών αρχών στους πανεπιστημιακούς χώρους, όπως συμβαίνει και με το άσυλο της κατοικίας».

Κλείνοντας την αγόρευσή του, ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης, πληρεξούσιος δικηγόρος των συλλόγων που προσέφυγαν, επισήμανε πως «η πανεπιστημιακή ασφάλεια είναι μία εξαιρετικά σοβαρή και ευαίσθητη λειτουργία, που πρέπει να τελεί υπό την εποπτεία των πανεπιστημιακών Αρχών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης πλην της Τουρκίας του Ερντογάν.

Αρκεί να δοθούν στα Πανεπιστήμια οι αναγκαίοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι [...] Αν γίνει δεκτή η συνταγματικότητα αυτού του αυταρχικού νόμου θα πρέπει να κατεβάσουμε από τη βιβλιοθήκη μας και να σκίσουμε όλα τα συγγράμματα και τις μελέτες συνταγματικού δικαίου που έχουν γραφτεί τα τελευταία 50 χρόνια για το πανεπιστημιακό άσυλο, την πλήρη αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων και την ακαδημαϊκή ελευθερία, με πρώτο το αξεπέραστο κείμενο του Αριστόβουλου Μάνεση».

Ο κίνδυνος

Σε ανάρτησή του ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος, ο οποίος είναι ανάμεσα στους 28 προσφεύγοντες πανεπιστημιακούς, επισημαίνει και έναν άλλο κίνδυνο: «Ακριβώς επειδή οι δικαστές αντιλαμβάνονται ότι η εγκατάσταση της ΕΛ.ΑΣ. στο Πανεπιστήμιο έχει καταστεί αιχμή του δόρατος της πολιτικής στρατηγικής της κυβέρνησης σήμερα, είναι πιθανό να διστάσουν να κρίνουν με τη νομική ορθοκρισία που επιβάλλει το επιδίκο σε μια προσπάθεια πολιτικού κατευνασμού της εκτελεστικής εξουσίας.

Το ΣτΕ δεν δικάζει σε πολιτικό κενό και προσέχει. Λογικό είναι. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι τυχόν απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα του μέτρου θα είναι κόλαφος για την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι θεμελιώσαμε με σαφήνεια γιατί η εγκατάσταση της ΕΛ.ΑΣ. στα Πανεπιστήμια είναι αντισυνταγματική, όχι απλώς πολιτικά αθέμιτη».

■ Η απόφαση αναμένεται σε μερικούς μήνες.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου