Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 12 Οκτ 2011

 

ΠΑΤΡΑ 26/09/2011

Με αφορμή τις καταλήψεις που σημειώνονται σε πολλά σχολεία της περιοχής μας, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για την επανεμφάνιση μίας κακής πρακτικής, που τείνει να καθιερωθεί ως μόνιμη στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς.

Δυστυχώς, φέτος η πρωτοφανής, απαράδεκτη και καταδικαστέα αστοχία του ΟΕΔΒ να εκτελέσει σωστά και εμπρόθεσμα την πάγια διαδικασία εκτύπωσης και διανομής των σχολικών βιβλίων, συνετέλεσε αρνητικά και έδωσε την αφορμή σε όσους - που για τους δικούς τους μικροπολιτικούς λόγους δεν διστάζουν να δυναμιτίζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων - να κλείσουν τα σχολεία.

Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμούμε τα πραγματικά προβλήματα, τις ελλείψεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας και οι κοινότητες των ανθρώπων τους (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς). Αρνούμαστε όμως να αποδεχθούμε τις καταλήψεις ως ένα μέτρο διεκδίκησης, ειδικά όταν χρησιμοποιείται με περισσή ευκολία και χωρίς να έχει προηγηθεί ειλικρινής διάλογος και συνεργασία. Καταδικάζουμε την μεταφορά στα σχολεία εκφυλιστικών φαινομένων και νοοτροπιών, όπως το κλείσιμο των Πανεπιστημίων και τα άλλα φαινόμενα βίας που λαμβάνουν χώρα σε αυτά.

Μια κοινωνία που σήμερα αδυνατεί να συνομιλήσει και να διαχειριστεί δημοκρατικά τις διαφορετικές απόψεις, ίσως αύριο να αδυνατεί να συνυπάρξει.

Θα το επιτρέψουμε αυτό εμείς οι γονείς;

Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται στην καρδιά μιας πρωτοφανούς οικονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης. Οι ελληνικές οικογένειες υποφέρουν. Το εισόδημα τους μειώνεται δραματικά, η ανεργία θερίζει και η ανασφάλεια θεριεύει. Η ελληνική οικογένεια σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται στήριξη από όλους τους οργανωμένους θεσμούς της κοινωνίας μας και ένας από αυτούς είναι και το σχολείο.

Το κλειστό σχολείο υπονομεύει την αξία του δημόσιου σχολείου και αυξάνει την αξία της παραπαιδείας. Γι’ αυτό ζητάμε από την Πολιτεία:

• να εξασφαλίσει επιτέλους ένα σχολείο ποιοτικό, που θα εξαλείψει την παραπαιδεία και την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών, φαινόμενο που αδικεί περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα.

• ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις εκπαιδευτικές ανάγκες της εποχής μας, αλλά και που η λειτουργία του θα εξυπηρετεί τα σύγχρονα ωράρια εργασίας των νοικοκυριών.

• να εγγυηθεί την αποδοτική αξιοποίηση των δημοσίων πόρων για την εκπαίδευση

Απαιτούμε αξιοκρατία παντού, υπευθυνότητα, εργατικότητα και αποτελεσματικότητα από όλους.

Συμπαραστεκόμαστε τους εκπαιδευτικούς στη διαρκή προσπάθειά τους για ένα ποιοτικό και ανοικτό σχολείο.

Ζητούμε από τους γονείς να βρίσκονται πλάι στα παιδιά τους και τους καλούμε να προσέρχονται στα υπό κατάληψη σχολεία και να εξηγούν στους μαθητές ότι το ζωτικό συμφέρον τους είναι το ανοικτό και όχι το κλειστό σχολείο.

Ζητάμε να μην χαθεί καμία επιπλέον ώρα εκπαίδευσης για κανένα λόγο και να αναπληρωθούν στο ακέραιο οι ώρες των καταλήψεων, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να μην μετατρέπουν τα σχολεία σε χώρους κομματικού ανταγωνισμού.

Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το αύριο και το μέλλον της κοινωνίας μας.

Οι λύσεις είναι συλλογικές.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Ν. ΑΧΑΪΑΣ

 

Ταχ. Δ/νση: 25ης Μαρτίου 104,

Τ.Κ 26225, Σπίτι του Πολίτη, Πάτρα

Πληροφορίες: Σμυρνής Χρήστος

Τηλ. Φαξ. 2610 312300 Κιν. 6977 478394

e-mail: [email protected]

 

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

 

 

Χρήστος Σμυρνής Πανίτσα Παναγιωτοπούλου Δήμητρα

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου