Ο Γάλλος κωμικός Coluche ( 1944-1986 ) , ιδρυτής μεταξύ των άλλων των εστιατορίων της καρδιάς που άφησαν εποχή, έλεγε για τους πολιτικούς « Οι μισοί πολιτικοί είναι καλοί για το τίποτα, οι υπόλοιποι είναι έτοιμοι για το οτιδήποτε ».

Έχω την αίσθηση ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κινείται πάνω στην λεπτή διαχωριστική γραμμή της διττής έννοιας της ρήσης του Coluche για τους υπόλοιπους που είναι έτοιμοι για το οτιδήποτε. Η πρόσφατη υπουργική απόφαση για επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων που στο σύνολό τους ως τις 11 Οκτωβρίου θα έχουν ανοίξει όλα εγκυμονεί κινδύνους να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί σε σύντομο διάστημα: η σχετική ΚΥΑ προβλέπει οι «αίθουσες που διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία να λειτουργούν στη μέγιστη δυνατή πληρότητα» δηλαδή με πληρότητα 100%, οριοθετεί τον έλεγχο των πιστοποιητικών στην είσοδο από τους υγειονομικούς συμπαραστάτες, όπως τους ονόμασαν, κι ο Θεός βοηθός….

 

Γιατί περί αυτού πρόκειται.

Το Πανεπιστήμιο που με φιλοξενεί, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα ανοίξει την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου. Στην είσοδο οι πάσης φύσεως εισερχόμενοι θα ελέγχονται από τους υγειονομικούς συμπαραστάτες και θα σκανάρονται τα επιδεικνυόμενα παραστατικά ( υποθέτω ). Μόνο οι φοιτητές αφαιρουμένων των πρωτοετών είναι 25.000 κατανεμημένοι σε 3 Πανεπιστημιουπόλεις . Ο κύριος όγκος αυτών των 25.000 ψυχών μετακινείται προς και από την Πανεπιστημιούπολη Άλσους Αιγάλεω και την Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα.

Οι υγειονομικοί συμπαραστάτες που προσλήφθηκαν από την Πρυτανεία μας είναι συνολικά 18: τόσα τα διαθέσιμα κονδύλια. Υποθέτω πως θα διατεθούν 6 συμπαραστάτες για την κάθε Πανεπιστημιούπολη. Φανταστείτε λοιπόν πάνω κάτω 10.000 εισερχόμενους να ελέγχονται ημερησίως στις 3 εισόδους από τους 6 υγειονομικούς συμπαραστάτες. Άιντε και ελέγχθηκαν και όλα πήγαν κατ’ ευχή. Το επόμενο βήμα θα είναι να επισκεφθούν την Γραμματεία, τις αίθουσες διδασκαλίες, την Βιβλιοθήκη, το κυλικείο, το εστιατόριο και τους άλλους χώρους της Πανεπιστημιούπολης.

 
 
 

Κι όταν μπουν στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα ;

 

Το Τμήμα μου, Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, δεν διαθέτει αμφιθέατρο. Η μεγαλύτερη αίθουσα του Τμήματος διαθέτει 117 καθίσματα τα οποία είναι διατεταγμένα σε τρείς τριάδες των τριών ενωμένων καθισμάτων η κάθε τριάδα μ’ ένα στενό διάδρομο ανάμεσα στην κάθε τριάδα: 13 σειρές των τριών ενωμένων καθισμάτων επί 3 δηλαδή.

Αν τηρηθεί η υπουργική λογική της πληρότητας 100% , σημαίνει ότι 117 νέα παιδιά στοιβαγμένα στα ενωμένα καθίσματα θα πρέπει να στριμώχνονται επί ένα δίωρο για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Γιατί δίωρο; Γιατί τα υπό κανονικές συνθήκες τρίωρα μαθήματα με το 15λεπτο διάλειμμα ανά διδακτική ώρα, θα μετατραπούν για στοιχειώδεις λόγους υγειονομικής προστασίας σε δίωρα άνευ διαλείμματος, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα καθαρισμού της αίθουσας από τα ανοικτά παράθυρα για μία ώρα πριν το επόμενο «δυο-τρίωρο». Από όσο γνωρίζω ιονιστές δεν διαθέτουν οι αίθουσες. Ελλείψει τεχνολογικών μέσων τα ανοικτά παράθυρα , καιρού επιτρέποντος είναι μια καλή λύση.

Αν θέλεις ως διδάσκων και έχων την ευθύνη της εκπαιδευτικής διαδικασίας να μεριμνήσεις κατά το δυνατόν και στον βαθμό που σου αναλογεί για την τήρηση στοιχειωδών κανόνων υγειονομικής προστασίας τόσο των ανθρώπων που σε τίμησαν με την παρουσία τους όσο και του εαυτού σου, θα πρέπει χωροταξικά να τους προστατέψεις ζητώντας στην κάθε τριάδα ενωμένων καθισμάτων να είναι κενό το ενδιάμεσο κάθισμα. Όπως κάνουν ακριβώς στα αεροδρόμια, στα πλοία , στα τρένα κι όπου αλλού σε δημόσιους χώρους το εφαρμόζουν. Έτσι, στην μεγάλη μας αίθουσα εκεί που θα παρακολουθούσαν 117 , θα έχουμε 78 φιλοξενούμενους, με τους λοιπούς να περιφέρονται αναζητώντας ενασχόληση, ή να κάθονται στην ουρά για το επόμενο «δυο-τρίωρο».

Δηλαδή ανά διδακτικό «δυο-τρίωρο» μετρήσαμε ήδη 40 «διαρροές». Πολλαπλασιάστε διδακτικά «δυο-τρίωρα» ανά μάθημα, εξάμηνο, τμήμα, σχολή και θα χάσετε τον λογαριασμό…

Και οι πρωτοετείς μας; Να ‘ναι καλά το κεντρικό αμφιθέατρο που έχει την δυνατότητα να τους υποδεχτεί: 150 ψυχές ζητάμε κάθε χρόνο, το Υπουργείο γενναιόδωρα τους τριπλασιάζει κι έτσι με τις μετεγγραφές φθάνουν τους 450!

Προσπάθησα να εξηγήσω σε μικροκλίμακα τα προβλήματα που αναμένεται να υπάρξουν σε μακροκλίμακα και τα οποία η ατρόμητη ΚΥΑ φαίνεται να αψηφά. Γνωρίζω ότι ακούσθηκαν ψύχραιμες προτάσεις για την εφαρμογή ενός μικτού συστήματος όπου θα συνυπάρξουν στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας η δια ζώσης, η υβριδική και η διαδικτυακή. Το Υπουργείο φάνηκε άκαμπτο και σύντομα θα πρέπει να επιδείξει ευκαμψία, αποδεχόμενο και ευνοώντας την εφαρμογή ενός μικτού συστήματος διδασκαλίας με τις απαραίτητες τεχνολογικές αναβαθμίσεις.

Αναφερόμενος στις τεχνολογικές αναβαθμίσεις, εννοώ την γενικευμένη εφαρμογή του Saba Meeting, του μοναδικού συστήματος διαδικτυακής επικοινωνίας – εκπαίδευσης απ’ όσα δοκιμάσθηκαν για παράδειγμα από το ΕΑΠ είχε ικανοποιητικά ποιοτικά στοιχεία, ανεξάρτητα αν για άλλους λόγους δεν εφαρμόσθηκε σε βάθος χρόνου. Αυτό μου έχει διδάξει η εικοσαετής εμπειρία μου από το ΕΑΠ.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στις αρχές της εβδομάδας για το τι συνέβη σε περιφερειακό Πανεπιστήμιο προϊδεάζουν για το τι μέλει γενέσθαι ιδίως στα κεντρικά ΑΕΙ. Αργά ή γρήγορα θα γίνει κατανοητό ότι η κατάσταση «έφτασε στο νυν και αεί». Στο Αμήν δηλαδή. Κάπως έτσι, ίσως και να επαληθευτεί ρήση του Coluche για τους «υπόλοιπους που είναι έτοιμοι για το οτιδήποτε».

Μιχάλης Κονιόρδος,
Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής - Πηγή: efsyn.gr

πηγη: https://tvxs.gr