Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 22 Σεπ 2013

 

 

Για μονομερή και, χωρίς αξιολόγηση, αποδυνάμωση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ιδιαίτερα άδικη μεταχείριση του Πανεπιστημίου Πατρών, κάνει λόγο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας στην επιστολή του προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Ο Α. Κατσιφάρας χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα ισχυρό και άδικο πλήγμα για το Πανεπιστήμιο Πατρών, την απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 153 από τους 461 διοικητικούς υπαλλήλους που διαθέτει, δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις.

Δηλώνει, παράλληλα, πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι κατηγορηματικά αντίθετη στις σχεδιαζόμενες οριζόντιες, τυφλές και άδικες απολύσεις – διαθεσιμότητες, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς κοινωνική και πολιτική συναίνεση, θέση που έχει, άλλωστε, εκφράσει με ψήφισμά του στις 12 Ιουλίου 2013, το Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Θεωρώ ότι η μόνη επιλογή που οφείλει η κυβέρνηση να εξετάσει είναι να μην προχωρήσει σε απολύσεις – διαθεσιμότητες στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο με τις πρυτανικές Αρχές και τους εργαζόμενους» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης και τους καλεί να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους το κάλεσμα της κοινωνίας και να αποτρέψουν «αυτή την κατάφορη αδικία για τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια και ιδίως προς το Πανεπιστήμιο Πατρών».

 

Ολόκληρη η επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Η πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς θέτοντας σε διαθεσιμότητα έναν εξαιρετικά υπερβολικό αριθμό εργαζομένων από τα Δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας οδηγεί στη διάλυση των Πανεπιστημίων μας και χιλιάδες οικογένειες (εργαζόμενους, γονείς, φοιτητές, εκπαιδευτικό προσωπικό) στην ανασφάλεια και την απόγνωση.

Σύμφωνα με τις πρυτανικές Αρχές, στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας, τα οποία ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση λόγω της υποχρηματοδότησής τους στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αντίθετα παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις.

Η μονομερής και χωρίς καμία αξιολόγηση, αποδυνάμωση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, υποθηκεύει και διαλύει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και στερώντας από τους πολίτες τη δυνατότητα και τις ίσες ευκαιρίες για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ιδιαίτερα ισχυρό είναι το πλήγμα που δέχεται το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς σύμφωνα με τον Πρύτανή του Γ. Παναγιωτάκη, τίθενται σε διαθεσιμότητα οι 153 από τους 461 διοικητικούς υπαλλήλους που διαθέτει. Δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις!

Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, εδώ και δεκαετίες, έχει διαγράψει μία ιδιαίτερα αξιόλογη πορεία σε παγκόσμια κλίμακα και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο αναγνωρισμένων και έγκυρων πανεπιστημίων της Ευρώπης, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του διοικητικού, εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού .

Με αυτή την άδικη αποδυνάμωση του Πανεπιστημίου Πατρών που επιχειρείται, εκμηδενίζεται η λειτουργική ικανότητά του και όχι μόνο δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, αλλά αντίθετα καταδικάζεται σε τροχιά καθόδου και διάλυσης.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνει η ελληνική κοινωνία, μια μονομερής διοικητική πράξη της κυβέρνησης με παντελή έλλειψη ευαισθησίας και με τον χαρακτήρα της επιβολής, που ουσιαστικά οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους από όλα τα Δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και εκατοντάδες από το Πανεπιστήμιο Πατρών και θέτει σε κίνδυνο τις σπουδές χιλιάδων φοιτητών, εντείνει την κοινωνική αναστάτωση και ευνοεί την ανάφλεξη.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι κατηγορηματικά αντίθετη στις σχεδιαζόμενες οριζόντιες, τυφλές και άδικες απολύσεις – διαθεσιμότητες, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς κοινωνική και πολιτική συναίνεση, θέση που έχει, άλλωστε, εκφράσει με ψήφισμά του στις 12 Ιουλίου 2013, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Θεωρώ ότι η μόνη επιλογή που οφείλει η κυβέρνηση να εξετάσει είναι να μην προχωρήσει σε απολύσεις – διαθεσιμότητες στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο με τις πρυτανικές Αρχές και τους εργαζόμενους.

Είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψιν σας το κάλεσμα της κοινωνίας και θα αποτρέψετε αυτή την κατάφορη αδικία για τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια και ιδίως προς το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Με εκτίμηση,

Απόστολος Κατσιφάρας

 

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου