Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 13 Μάι 2021
Ανιση μάχη για τα εσπερινά σχολεία
Κλίκ για μεγέθυνση




EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ




13.05.2021, 09:35

 

 
Μαθητές και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν χθες έξω από το υπουργείο Παιδείας ζητώντας να μην εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τους υποψηφίους των Εσπερινών Λυκείων.
Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα Εσπερινά» διοργανώθηκαν, χθες, μαζικές κινητοποιήσεις σε διαφορετικές πόλεις της χώρας, με συμμετοχή μαθητών των Εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, αλλά και εκπαιδευτικών που στηρίζουν τον αγώνα των -ενήλικων στην πλειονότητά τους- μαθητών για τη δυνατότητα να διαγωνιστούν ισότιμα για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Βασικό αίτημα: να μην εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για τους υποψηφίους των εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Και αυτό διότι, όπως πολύ σωστά επισημαίνουν τα 15μελή συμβούλια Εσπερινών Ελλάδος στο χθεσινό τους κάλεσμα, η εφαρμογή του ισοπεδωτικού μέτρου της ΕΒΕ «θέτει απαγορευτικούς φραγμούς και εξισώνει τις απαιτήσεις για την εισαγωγή των εργαζόμενων μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με αυτές των μαθητών των Ημερήσιων Λυκείων, οι οποίοι κατά τεκμήριο εκκινούν από ένα πιο προνομιακό υπόβαθρο».

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία των Εσπερινών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση, ο οποίος ζήτησε να καταθέσουν σχετικό υπόμνημα στο οποίο και δεσμεύτηκε να απαντήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Το υπόμνημα θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Θα τονιστεί ότι δεν είναι δυνατόν εν μέσω πανδημίας να ψηφίζεται νομοσχέδιο που αλλάζει άρδην τους «όρους του παιχνιδιού», με ρυθμίσεις του μάλιστα να τίθενται σε ισχύ ήδη από φέτος.

2. Θα ζητηθεί εξαίρεση από την ΕΒΕ όσων υποψηφίων διαγωνίζονται για το επιπλέον ποσοστό του 1% των θέσεων που προρίζονται για τους μαθητές των Ημερήσιων Λυκείων για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

3. Σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί η παραπάνω εξαίρεση, τότε θα προτείνουν να εφαρμοστεί ξεχωριστή ΕΒΕ, μόνο για τα Εσπερινά, ούτως ώστε οι υποψήφιοι των σχολείων αυτών να διαγωνιστούν μεταξύ τους επί ίσοις όροις.

«Μιλάμε για περίπου 400 θέσεις για τους μαθητές των Εσπερινών στις πανεπιστημιακές σχολές. 400 θέσεις που προκύπτουν τόσο από αυτούς που δίνουν με το 10% όσο και αυτούς που διαγωνίζονται για το επιπλέον 1%. Αν σκεφτεί κανείς τις 50.000 εισακτέους, οι λίγες εκατοντάδες των Εσπερινών που θα καταφέρουν να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο δεν θα “βρομίσουν τα καθαρά νερά” της Τριτοβάθμιας. Ακόμη και να μην αποφοιτήσουν όλοι από την Τριτοβάθμια, γιατί το ακούμε κι αυτό, θα είναι κέρδος για την κοινωνία όσοι τα καταφέρουν» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Καρελιώτης.

Ο κ. Καρελιώτης είναι 57 ετών, πατέρας 6 παιδιών, εργάζεται στην ΕΥΔΑΠ, είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανολόγων-Μηχανικών του ΤΕΙ Χαλκίδας και παρακολουθεί φέτος μαθήματα στη Β’ Λυκείου του 3ο Εσπερινού ΕΠΑΛ Αγ. Αναργύρων με σκοπό να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις και να εισαχθεί σε κάποιο τμήμα Λογιστικής ή Διοίκησης Επιχειρήσεων. «Θα μου πεις, όταν τελειώσω τη σχολή θα είμαι 62 ετών. Ε και; Εγώ νιώθω ότι έχω να δώσω ακόμη πολλά!» μας λέει γεμάτος ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα και προσθέτει: «Ο αγώνας ούτε σταματά ούτε ξεκινά σήμερα (σ.σ. χθες). Ξεκίνησε με την ψήφιση του νομοσχεδίου που εισήγαγε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και θα σταματήσει όταν τα Εσπερινά εξαιρεθούν από αυτήν. Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) κινητοποίηση είναι μία στάση στη διαδρομή με τελικό προορισμό την απόδοση της αίγλης που αξίζει στην εσπερινή εκπαίδευση».

Στη χθεσινή κεντρική κινητοποίηση στην Αθήνα συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες κόσμου. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αλλά και από τοπικές ΕΛΜΕ, που είχαν μάλιστα προκηρύξει και διευκολυντικές στάσεις εργασίας, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας ζητώντας να συναντηθούν και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης παρευρέθη στη συγκέντρωση και δηλώνει στην «Εφ.Συν.»: «Είμαστε στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή. Με ερωτήσεις και τοποθετήσεις στη Βουλή σηκώναμε συνεχώς το θέμα. Ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε χθες (σ.σ. προχθές) επίκαιρη σχετική ερώτηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι άδικο και εξοντωτικό το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Και είναι διπλά εξοντωτικό γι’ αυτούς που εργάζονται και σπουδάζουν ταυτόχρονα θέλοντας να βελτιώσουν τη ζωή τους αλλά και την κοινωνία ολόκληρη».

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν και αλλού. Από την Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη μέχρι τον Βόλο και το Ηράκλειο της Κρήτης, εκατοντάδες ήταν αυτοί που ζήτησαν να μη στερηθούν το όνειρο και το δικαίωμα στη μόρφωση.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου