Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 18 Ιούλ 2021
Πανελλαδικές / Φτιάχνοντας πελάτες για τα κολέγια
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων επιβεβαίωσαν τους φόβους εκπαιδευτικών και μαθητών. Γιατί οι 92.090 υποψήφιοι που αυτή τη χρονιά έκαναν αγώνα δρόμου για μία από τις 77.415 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν να ξεπεράσουν και το εμπόδιο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα αφήσει εκτός δημόσιων ΑΕΙ επιπλέον 27.000 υποψηφίους. Και όχι μόνο αυτό. Το εξεταστικό σφαγείο της ΕΒΕ εκτόξευσε όλες τις βάσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σχολές με λιγότερα από 8.000 μόρια, ενώ το υπουργείο Παιδείας... αφήνει ανοιχτό τον δρόμο των ιδιωτικών κολεγίων.

 

Άνοδος των βάσεων σε υψηλόβαθμα τμήματα

Οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων, σε συνδυασμό με την ΕΒΕ, αποτελούν οδικό χάρτη για το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο. Σε αυτό το πλαίσιο, στις χαμηλόβαθμες σχολές θα παρατηρηθεί αρκετά μεγάλη άνοδος των βάσεων, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούν και οι περιζήτητες σχολές. Συγκεκριμένα, σε Πολυτεχνικές, Ιατρικές, Φαρμακευτικές και στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής -οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων χιλιάδων μαθητών- θα σημειωθεί άνοδος των βάσεων, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τους υποψηφίους.

Σε ό,τι αφορά το 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών επιστημών -στο οποίο περιλαμβάνονται σχολές όπως η Νομική, η Ψυχολογία, το Παιδαγωγικό-, «αναμένεται μια μικρή πτώση, κυρίως στις βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών του πεδίου», όπως είπε στην ΑΥΓΗ η διευθύντρια του φροντιστηριακού οργανισμού «Σπουδή» Έφη Ριζά. Άνοδος θα σημειωθεί και στις πιο χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου, ενώ τα σκαμπανεβάσματα θα είναι μικρότερα στις σχολές μεσαίας ζήτησης. Πάντως, και αυτή τη χρονιά, στην κορυφή της βαθμολογικής κλίμακας θα βρεθεί η Νομική Αθήνας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη, το κατώφλι για να δηλώσει ένας υποψήφιος τις ανθρωπιστικές σπουδές διαμορφώνεται στο 8,88%. Συνεπώς, όσοι μαθητές δεν ξεπεράσουν αυτό το νούμερο, δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, των Θετικών επιστημών, «θα δούμε να υπάρχει μια άνοδος των βάσεων, κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου, όπως οι Πολυτεχνικές, και κυρίως σε αυτές που βρίσκονται στα αστικά κέντρα», αναφέρει η Ε. Ριζά. Το κατώτερο ποσοστό που πρέπει να αγγίξουν οι υποψήφιοι ανέρχεται στο 9,4%. Σε αυτό το πεδίο, τις προτιμήσεις συγκεντρώνει παραδοσιακά το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, οπότε ο ανταγωνισμός για μια θέση θα είναι μεγάλος.

Το 3ο επιστημονικό πεδίο, των επιστημών Υγείας, είναι εκείνο στο οποίο οι υποψήφιοι θα δουν μια απογείωση των βάσεων εισαγωγής, αφού το ποσοστό που θα πρέπει να αγγίξουν διαμορφώνεται στο 9,6%. Ειδικότερα στις Ιατρικές σχολές, όλα δείχνουν ότι η εκτόξευση θα είναι μεγάλη, δεδομένου ότι πέρυσι είχαν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού είχαν κυμανθεί από 17.600 μόρια στα περιφερειακά πανεπιστήμια έως και 18.250 μόρια στην Αθήνα. Ωστόσο, αναμένεται να δούμε εάν θα σπάσουν το φράγμα των 19.000 μορίων, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Αναφορικά με το 4ο επιστημονικό πεδίο, των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, είναι ένα πεδίο που τα τελευταία χρόνια κυρίως συγκεντρώνει όλο και περισσότερους υποψήφιους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο ανταγωνισμός. «Και σε αυτό το πεδίο θα υπάρξει σημαντική αύξηση των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα», αναφέρει η Ε. Ριζά, ενώ ανοδική πορεία θα έχουν τόσο οι χαμηλόβαθμες όσο και οι σχολές μεσαίας ζήτησης του πεδίου, πράγμα που έρχεται ως απόρροια της ΕΒΕ αλλά και των επιδόσεων των υποψηφίων στα μαθήματα προσανατολισμού. Ειδικότερα, μεγάλη ζήτηση θα υπάρξει στα τμήματα Πληροφορικής -κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων- αλλά και σε τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, στα οποία θα διαμορφωθούν οι υψηλότερες βάσεις.

Τα αγκάθια για μια θέση στα ΑΕΙ

Πάντως, η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε συνδυασμό με την ανακατανομή των θέσεων στα ΑΕΙ είναι εκρηκτικός συνδυασμός, καθώς οι εκτιμήσεις εκπαιδευτικών και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τόσο καιρό έκαναν λόγο για κόψιμο περισσότερων από 27.000 εισακτέων από την Τριτοβάθμια -δηλαδή το ένα τρίτο του συνολικού όγκου των μαθητών-, τελικά επαληθεύτηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΒΕ θα διαμορφωθεί από τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου, ο οποίος θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή που θα ορίσει κάθε πανεπιστημιακό τμήμα και θα κυμαίνεται στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα περιζήτητα τμήματα, ο συντελεστής της ΕΒΕ θα διαμορφωθεί στο ανώτατο δυνατό όριο, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τους υποψηφίους. Άρα δεν πρόκειται για μια τυπική βάση του 10, αλλά για ένα φίλτρο αποκλεισμού υποψηφίων, αφού όσοι δεν φτάσουν την ΕΒΕ, δεν θα έχουν καν τη δυνατότητα συμπλήρωσης μηχανογραφικού δελτίου.

Μια ακόμη αλλαγή φέτος έχει να κάνει με την επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι ενδείκνυται να δηλώσουν σχολές βασιζόμενοι στις βαθμολογικές τους επιδόσεις και όχι στις βάσεις που διαμορφώθηκαν πέρσι.

Ένας ακόμη παράγοντας που θα δυσκολέψει τους μαθητές έχει να κάνει με την ανακατανομή των θέσεων. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας, παρά το γεγονός ότι αποφάσισε να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ο αριθμός των εισακτέων, άλλαξε την κατανομή τους, μειώνοντας τις θέσεις στα κεντρικά Πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, ΑΣΟΕΕ, ΑΠΘ) και αυξάνοντάς τις στα περιφερειακά (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δημοκρίτειο).

Ειδικότερα, το ΕΚΠΑ θα πάρει συνολικά 6.765 υποψηφίους, από 7.836 πέρσι, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1.563, από 1.687 πέρυσι, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα πάρει συνολικά 1.246 υποψηφίους, από 1.256, το ΑΠΘ 6.396, από 6.554. Στην αντίπερα όχθη, η αύξηση είναι μεγάλη στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Ενδεικτικά, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα πάρει 4.058 εισακτέους, από 3.696 πέρσι, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 5.953, από 5.770, ενώ το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 5.200, από 4.700 πέρσι. Και η μείωση των θέσεων στα κεντρικά ΑΕΙ είναι μεγαλύτερη, κυρίως στα τμήματα που υπάρχει αντιστοιχία με τα περιφερειακά.

Πρόσω ολοταχώς για... ιδιωτικά κολέγια

Και ποια είναι η στόχευση πίσω από αυτές τις παρεμβάσεις; Φυσικά, να ανοίξει ο δρόμος για τα ιδιωτικά κολέγια, στα οποία ενδέχεται να κατευθυνθεί μια μερίδα υποψηφίων που θα αποκλειστούν από τα δημόσια πανεπιστήμια.

Γιατί η πανδημία και η πολύπλευρη κρίση που ήρθε ως απόρροια θα αναγκάσουν την πλειοψηφία των μαθητών, που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, να επιλέξουν πανεπιστήμια τα οποία θα βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Οπότε, εκείνοι που μπορεί να πιάσουν τις βάσεις των περιφερειακών πανεπιστημίων και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από την κατοικία τους, θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε κολέγια. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε τις προάλλες ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε κυνικά ότι «δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι στο πανεπιστήμιο». Εξάλλου... είναι γνωστή η αδυναμία της κυβέρνησης στα ιδιωτικά κολέγια.
πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου