Μετά την απόπειρα της κυβέρνησης να αναγνωρίσει ως ισότιμα τα πτυχία των Κολεγίων με αυτά των δημόσιων Πανεπιστημίων, νέα «επιχείρηση» μείωσης του αριθμού των εισακτέων είναι σε προτεραιότητα και μάλιστα από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε σήμερα στη Βουλή από τον υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη.

«Πρέπει να μπει ένα τέλος στη μικροπολιτική διαχείριση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου χωρίς να εξασφαλίζονται οι ανάλογοι πόροι υπήρχε συνεχής αύξηση του αριθμού εισακτέων» τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας και υπογράμμισε: «Εμείς ως νέα πολιτική ηγεσία έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα λάβουμε υπ' όψιν τον αριθμό των εισακτέων που θα μας δώσει κάθε πανεπιστήμιο, τμήμα και σχολή. Επειδή υπηρετώ είκοσι πέντε χρόνια στο πανεπιστήμιο, επιτρέψτε μου να φέρω το εξής αρνητικό παράδειγμα: Τα πανεπιστήμια διαχρονικά υποβάλλουν τις προτάσεις τους, τις εισηγήσεις για τον αριθμό εισακτέων, τις οποίες οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας δεν ακούν. Τα ιδρύματα γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ποιον αριθμό φοιτητών μπορούν να εκπαιδεύσουν και μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού μπορούμε να εξασφαλίσουμε επαγγελματική προοπτική στους αποφοίτους των πανεπιστημίων».

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζει εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεσή της για περιορισμένα κονδύλια στην παιδεία, ενώ κατευθύνει τις οικογένειες και τους υποψήφιους προς την επιλογή των ιδιωτικών πανεπιστημίων. 

Παράλληλα ο υφυπουργός Παιδείας κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ότι «δημιούργησε τετελεσμένα παραμονές εθνικών εκλογών, εγκλωβίζοντας φοιτητές και τις οικογένειές τους».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή  του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου, σχετικά με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, είπε χαρακτηριστικά: «Ήμασταν πλήρως αντίθετοι με τον τρόπο με τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση και ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας άλλαξαν τον ακαδημαϊκό χάρτη της ανωτάτης εκπαίδευσης. Έγινε βιαστικά ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης, χωρίς καμία εμπλοκή της Ανεξάρτητης Αρχής, της ΑΔΙΠ, δημιουργήθηκαν τετελεσμένα ακόμα και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές. Ο σκοπός ήταν να ασκήσουν μικροπολιτική και να προσπαθήσουν να εγκλωβίσουν την Κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς αυτό που έγινε ήταν σε πολλές περιπτώσεις να εγκλωβίσουν τους νέους και τις οικογένειές τους».

https://tvxs.gr