Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 14 Σεπ 2020
Πρώτο κουδούνι με κορωνοϊό και σοβαρές ελλείψεις
Κλίκ για μεγέθυνση

8:56 | 14.09.2020

 

 

 

 

Με πλήθος προβλημάτων και σοβαρές ελλείψεις κάνει πρεμιέρα η πιο κρίσιμη σχολική χρονιά.


20.000 εκπαιδευτικοί λιγότεροι φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς, βρίσκονται αντιμέτωποι με σύνθετα προβλήματα που όμοιά τους δεν έχουν αντιμετωπίσει και καλούνται να αντεπεξέλθουν κάτω από πρωτόγνωρες, εξαιρετικά αντίξοες αλλά και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία συνθήκες.

Συνθήκες που δεν διαμόρφωσε αυτή καθαυτή η πανδημία αλλά, κυρίως, η κυβερνητική πολιτική επιλογή να μην ληφθούν τα αυτονόητα πρόσθετα μέτρα για την εξασφάλιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η σχολική χρονιά, αρχίζει με τρία ηχηρά και άκρως επικίνδυνα κυβερνητικά “όχι”:

  • Όχι σε πρόσθετες αίθουσες διδασκαλίας
  • Όχι στον περιορισμό του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα
  • Όχι στην πρόσληψη εκπαιδευτικών

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες σχολικές αίθουσες στην Αττική ο αριθμός των μαθητών θα είναι από 20 έως και 27, εντός 30 τετραγωνικών μέτρων.

Και ακόμα ότι φέτος, αυτή την κρίσιμη σχολική χρονιά, τα σχολεία ανοίγουν με 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρυσι.

Στη μπίλια της... ρουλέτας μάσκες και καθαριότητα

Στον “αέρα” βρίσκονται ακόμα και δυο από τα πιο κρίσιμες κινήσεις που κάθε Πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να έχει εξασφαλίσει. Μάσκες κατάλληλες για όλα τα παιδιά και απόλυτη καθαριότητα στις σχολικές εγκαταστάσεις.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή το εάν θα φτάσουν μέσω της ΚΕΔΕ και στο τελευταίο σχολείο της Επικράτειας μάσκες για όλα τα παιδιά είναι ένα στοίχημα, δείγμα της κυβερνητικής ραστώνης όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ήδη, η πρώτη έκπτωση έγινε με την απόφαση να αποσταλλεί μια μάσκα για κάθε παιδί και όχι δυο, μετά τον εντοπισμό ακατάλληλων παρτίδων.

Η αντίληψη ότι ακόμα κι αν δεν φτάσουν μάσκες παντού, υπάρχουν οι γονείς που θα έχουν φροντίσει για τα παιδιά τους, δεν μπορεί να αποτελεί συγχωροχάρτι για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Το άλλο μέγα θέμα είναι αυτό της καθαριότητας και εάν θα έχουν όλα, ανεξαιρέτως, τα σχολεία προσωπικό. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το προσωπικό καθαριότητας είναι του κάθε δήμου, που όμως, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην επιτακτική ανάγκη για σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών σε κάθε διάλειμμα.

Στο επίκεντρο τα μέτρα προστασίας

Στο επίκεντρο της σημερινής, πρώτης ημέρας στο σχολείο θα βρεθούν στο επίκεντρο τα μέτρα προστασίας, καθώς οι εκπαιδευτικοί είναι επιφορτισμένοι με την επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής, και γενικότερα των μέτρων προστασίας και πρόληψης, που έχει καθορίσει ο ΕΟΔΥ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

Γενικότερα, από τους ειδικούς έχει τονιστεί ότι κανένα μέτρο από μόνο του δεν αρκεί και πρέπει να υπάρχουν πολλά μέτρα σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να πετύχει ο σκοπός του περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός (όπως π.χ. κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο ή στα κυλικεία), στα μέσα μεταφοράς μαθητών, καθώς επίσης κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και θα λαμβάνει απουσία.

Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Όσον αφορά στις μικρές ηλικίες, μέχρι 10 ετών, αναμένεται να υπάρξει ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.

Όσον αφορά στη σημερινή ημέρα, αναμένεται επίσης να διανεμηθούν, όπου έχουν ήδη φτάσει, οι μάσκες που προορίζονται για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται, ως είθισται, η ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς, με εξαίρεση φυσικά τα νηπιαγωγεία.

Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Οι μαθητές θα παραμείνουν στο σχολείο μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου