Στην τηλεδιάσκεψη της επιτροπής Τσιόδρα την Τρίτη η πλειοψηφία των επιδημιολόγων ήταν άκρως επιφυλακτική, εάν όχι αρνητική, στην επαναλειτουργία των σχολείων στις αρχές Ιανουαρίου.

Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει δραματική μεταβολή στο – ήδη υψηλό – επιδημιολογικό φορτίο, όλα δείχνουν πως η τελική εισήγηση των ειδικών την επόμενη Δευτέρα θα δώσει το «πράσινο φως» για να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά στις 11 Ιανουαρίου.

Θα είναι μια εισήγηση με ευκρινή σφραγίδα πολιτικής πίεσης και το ερώτημα είναι, εάν τελικώς δεν υπάρξει ανατροπή, ποιες προϋποθέσεις και ποιες δικλείδες ασφαλείας θα τεθούν για να μην μετατραπεί το άνοιγμα των σχολείων είτε σε μια ακόμη αποσπασματική κυβερνητική κίνηση που θα ακυρωθεί σε 15 ημέρες είτε, πολύ περισσότερο, σε αφετηρία ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Και οι δύο αυτοί φόβοι τέθηκαν ευθέως, κατά τις πληροφορίες, στην τελευταία συνεδρίαση των επιδημιολόγων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το κλίμα χαρακτηρίστηκε από έντονο προβληματισμό με τους φόβους των ειδικών να εντοπίζονται κυρίως σε τρία μέτωπα: Το πρώτο είναι ότι, παρά την μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού, ο αριθμός τους παραμένει υψηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις και απέχει ακόμη μακράν από εκείνο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «επίπεδο ασφαλείας».

Αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 8.500 ενεργά κρούσματα σε όλη την χώρα, με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και πάνω από 1.600 στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορονοϊό παραμένει σταθερά γύρω στις 2.000.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η διαπίστωση πως η υποχώρηση του τελευταίου κύματος της πανδημίας ξεκίνησε μόνον όταν έκλεισαν τα σχολεία τον Νοέμβριο. Τα στοιχεία, δε, που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί δείχνουν ότι με την λειτουργία των σχολείων, έστω και μόνον της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η συνολική κοινωνική κινητικότητα και οι επακόλουθες επαφές αυξάνεται σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 10%.

 

Η τρίτη πηγή προβληματισμού είναι τα στατιστικά μοντέλα και οι προσομοιώσεις που τρέχουν οι επιστημονικές ομάδες – μοντέλα, τα οποία δείχνουν ότι μια άμεση επαναλειτουργία των σχολείων ενέχει σοβαρό κίνδυνο έως και διπλασιασμού των σημερινών κρουσμάτων σε ορίζοντα διμήνου.

Η προσομοίωση της ομάδας του ΑΠΘ και του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη συζητήθηκε εκτενώς στην συνεδρίαση, μαζί με την επισήμανση ότι οι εκτιμήσεις του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα επιβεβαιώνονται σταθερά στο βασικό τους πλαίσιο.

Τώρα, όπως επανέλαβε και σήμερα ο καθηγητής Σαρηγιάννης, η εκτίμηση του ΑΠΘ είναι πως εάν ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου το πιθανότερο σενάριο είναι τον Μάρτιο να μετράμε ξανά 2.000 κρούσματα ημερησίως.

Στον αντίποδα, το στοιχείο που προσμετρά η επιτροπή – ανεξαρτήτως της βούλησης της πολιτικής ηγεσίας – είναι το σοβαρό, όπως τονίζεται, κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργεί η παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των σχολείων, κυρίως σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία και ισορροπία των μικρότερων παιδιών.

Με αυτά τα δεδομένα το σενάριο που προκρίνεται, τουλάχιστον ως εισήγηση από την πλευρά των επιδημιολόγων, είναι η επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων να γίνει με προϋπόθεση την διενέργεια εκτεταμένων τεστ κορονοϊού σε μαθητές και εκαπιδευτικούς.

Η έμφαση, δε, δίνεται κυρίως στους εκπαιδευτικούς αφενός διότι σε εκείνους εντοπίζονται τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα στην σχολική κοινότητα και, αφετέρου, διότι εάν νοσήσουν κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρότερα συμπτώματα.

Στην κατεύθυνση αυτή έδειξε σήμερα, μιλώντας στον Σκάι, και ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Τσακρής, λέγοντας επίσης πως το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν πρώτα τα δημοτικά και να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού η οποία δεν μετέχει στην επιτροπή, επανέλαβε ότι πέρα από τα τεστ θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα εμβολιασμού και στους εκπαιδευτικούς.

Κυβερνητική θέση και επί των δύο αυτών προτάσεων δεν έχει ακόμη υπάρξει. Αντιθέτως, το μήνυμα που εκπέμπεται σταθερά είναι πως αποτελεί προτεραιότητα η επαναλειτουργία των σχολείων – γεγονός, που πέραν των κοινωνικών παραμέτρων, έχει να κάνει και με πιέσεις από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια καθώς και με την πρόθεση να περιοριστούν οι γονικές άδειες ειδικού σκοπού.

Πηγη: https://tvxs.gr