Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 23 Δεκ 2020
Το Οικονομικό Επιμελητήριο προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την απόφαση Κεραμέως για τα κολέγια
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
 

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει το Οικονομικό Επιμελητήριο αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να καταθέσει εκπρόθεσμη τροπολογία και να εξισώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ελληνικών πανεπιστημίων με εκείνα των αποφοίτων των κολεγίων.

Όπως δημοσιεύει το Alfavita, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά -και κυριολεκτικά νύχτα στη Βουλή-, οι αρμοδιότητες για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων μεταφέρονται από τις επαγγελματικές ενώσεις στο υπουργείο Παιδείας, ενώ τα επιμελητήρια θα είναι υποχρεωμένα να εγγράφουν τους αποφοίτους των κολεγίων εντός τριάντα ημερών.

Την πρόθεσή του να προσφύγει στη δικαιοσύνη ανακοίνωσε άλλωστε πριν από λίγες ημέρες και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Να αποσυρθεί

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του Τεχνικού Επιμελητήριου, τώρα και το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητά από το υπουργείο Παιδείας την άμεση κατάργηση της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης που κατατέθηκε «εν κρυπτώ χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους επιστημονικούς φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Στην σχετική ανακοίνωση, η κεντρική διοίκηση και η συνέλευση των αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αναφέρει ότι αποφάσισε τα εξής:

1. Να προσφύγουν νομικά ενώπιον κάθε δικαστικής αρχής ώστε να ακυρωθεί εν τοις πράγμασι η νομοθετική ρύθμιση και να μην προχωρήσει η εγγραφή αποφοίτων με τη συγκεκριμένη διάτρητη διαδικασία.

2. Να πορευθούν σε κοινή δράση με τους άλλους επιστημονικούς φορείς για την ανατροπή της ρύθμισης και την κατάθεση κοινής πρότασης για μια νέα ποιοτική και αδιάβλητη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.

3. Να συντονίσουν τη δράση του φορέα με τα οικονομικά πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας.

4. Να ενημερώσουν με επάρκεια και ακρίβεια την κοινή γνώμη και τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου για τους ψευδείς ισχυρισμούς της υπουργού ότι πρόκειται για οδηγία της ΕΕ.

Έντονη αντίδραση ΤΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι και ο προέδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γ.Στασινός, εκδίδοντας μια σκληρή ανακοίνωση, κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας ότι κατέθεσε την τροπολογία την τελευταία στιγμή, εν κρυπτώ και χωρίς διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς, υπογραμμίζοντας πως η επιλογή των διατάξεων αποτελεί ξεκάθαρα επιλογή του υπουργείου Παιδείας και δεν έχει καμία σχέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ούτε η σχετική κοινοτική οδηγία. Ουσιαστικά δηλαδή κατήγγειλε για νυχτερινό κοινοβουλευτικό “πραξικόπημα” την κ. Κεραμέως υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι και αντισυνταγματικές.

Και -το σημαντικότερο- σημειώνει ότι οι εμπνευστές της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους μηχανισμούς των Υπουργείων θα καταλάβουν πολύ σύντομα αυτό που η κοινωνία και η δικαιοσύνη, στον ανώτατο βαθμό, γνωρίζουν καλά: το γιατί συμβαίνει αυτό…

«Θα το καταλάβουν στον πρώτο σεισμό, στην πρώτη πλημμύρα, στην πρώτη παραβίαση πληροφοριακών συστημάτων, στο πρώτο βιομηχανικό ή εργατικό ατύχημα, στο πρώτο πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός.

ΕΜΠ: Να αναθεωρηθεί η απόφαση

Την άμεση αναθεώρηση της πρόσφατης απόφασης σχετικά με την άκριτη απόδοση αδείας άσκησης επαγγέλματος σε όσους δεν κατέχουν αναγνωρισμένο δίπλωμα αρχιτέκτονα μηχανικού, ζήτησε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Όπως υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση, «ο σχεδιασμός του χώρου και η προστασία του κτισμένου περιβάλλοντος είναι υψίστης σημασίας για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας», ενώ «την εκπαίδευση των μηχανικών που αναλαμβάνουν το σύνθετο αυτό έργο εξασφαλίζουν πενταετείς σπουδές που ολοκληρώνονται με επίσημα αναγνωρισμένο δίπλωμα».

πηγη:https://rosa.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου