Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 07 Ιαν 2021
Εσπευσμένη αλλά μη ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Την θετική εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων έχει τελικά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών, ακόμα και στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, έπειτα από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης, και παρότι έχει προγραμματιστεί ακόμα μία συνεδρίαση της Επιτροπής για την Παρασκευή. «Ουρά» της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει να εμφανίζεται διχασμένη, μεταξύ της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου και του υπουργού Γεραπετρίτη που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν, και το υπουργείο Παιδείας που ανακοίνωσε πως θα ανοίξουν κανονικά.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν συστημικά μέσα ενημέρωσης, η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε την Πέμπτη η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων είχε ως αποτέλεσμα το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και μάλιστα συμπεριλαμβάνει και τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση δεν ελήφθη ομόφωνα, καθώς αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν αντιρρήσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις επιβαρυμένες περιοχές. Ακόμα, αναφέρεται πως η συνεδρίαση έλαβε χώρα με συμμετοχή και της Νίκης Κεραμέως, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τη θέση της κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, προηγήθηκε η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της οποίας προηγήθηκαν διπλές δηλώσεις αμφισβήτησης της εν λόγω απόφασης από πλευράς κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, από το πρωί της Πέμπτης, κυβερνητικά στελέχη έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις που αφορούν ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ρευστά. Παράλληλα αναφέροντας τα σχολεία σημειώνεται πως δεν υπάρχουν βεβαιότητες, με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, η οποία είχε συνεδριάσει προ ημερών και είχε εισηγηθεί το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 11 Ιανουαρίου, να συνεδριάζει εκ νέου τη Παρασκευή για να επανεξετάσει τα νέα δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης είχε αναφέρει πως «η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, το λόγο έχει η επιτροπή των ειδικών. Η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ήταν καταρχάς να ανοίξουν σχολεία – νηπιαγωγεία αυτά κρίνονται ad hoc (επί τούτου) και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα», σημείωσε.

Επίσης η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της», είπε και πρόσθεσε ότι «η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα», εξήγησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Ακόμη, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό. Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα το πράξουμε εάν είναι αναγκαίο». Ειδικότερα σε σχέση με τα σχολεία, ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δε βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα. Αντιθέτως, σχετικά με τα ψώνια με ραντεβού στα καταστήματα, διευκρίνισε πως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση ακόμα, αφού προηγείται η επαναλειτουργία των σχολείων.

Κατά τις πληροφορίες που μεταφέρουν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, η Νίκη Κεραμέως επέμεινε και κατά την παρουσία της στην τηλεδιάσκεψη στην επιθυμία του υπουργείου να ανοίξουν τα σχολεία παντού χωρίς εξαιρέσεις. Παρόλα αυτά, το τι θα γίνει τη Δευτέρα παραμένει ένας γρίφος, με την ελπίδα την Παρασκευή να υπάρχει καθαρότερη εικόνα.

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου