Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 14 Ιαν 2021
Η αστυνομία χτύπησε τη φοιτητική συγκέντρωση στην Κοραή (φωτ.)
Κλίκ για μεγέθυνση

13:35 | 14.01.2021

 

 

 

 

Με αστυνομοκρατία απαντά η κυβέρνηση στην πρώτη φοιτητική κινητοποίηση, μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση του αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη που θέλει να επιβάλλει ησυχία νεκροταφείου στα Πανεπιστήμια - Σε αστυνομικό κλοιό η Κοραή για να παρεμποδιστεί η συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων, πριν από λίγο η αστυνομία έριξε κροτίδες κρότου λάμψης και έστρεψε την «αύρα» κατά των φοιτητών

 


H πλατεία Κοραή ήταν αποκλεισμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ και κλούβες και από τις δύο πλευρές της, αποκόπτοντας έτσι τους φοιτητές που κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο με πανό ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη να προχωρήσουν προς τα Προπύλαια ή να πραγματοποιήσουν πορεία - και φυσικά αποτρέποντας οποιονδήποτε άλλον διαδηλωτή θα ήθελε να πλησιάσει. Λίγο μετά τις 12.45 η  αστυνομία έριξε κροτίδες κρότου λάμψης και έστρεψε την «αύρα» κατά των φοιτητών. Η συγκέντρωση ανασυγκροτήθηκε λίγο μετά και λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία προς την Ομόνοια.

To βίντεο, από την Αυγή, τη στιγμή του αστυνομικού χτυπήματος στην  φοιτητική συγκέντρωση:

 

Το βίντεο από τον @Savvas Karmaniolas:

Η «αύρα» στην Πανεπιστημίου:

 

 

 

(avgi.gr)

Οι φοιτητές παραμένουν στην πλατεία:

Ο κλοιός, λίγο νωρίτερα, στην Κοραή:

 

 

(φωτογραφίες από τη συγκέντρωση λίγο νωρίτερα)

Σημειώνεται ότι αποφάσεις για την κινητοποίηση στα Προπύλαια έχουν πάρει οι Σύλλογοι των σχολών: Φυσικό ΕΚΠΑ, Οικονομικό ΕΚΠΑ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Μεταλλειολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ, Γεωπονικό.

Ο σταθμός του Μετρό "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ" έκλεισε από τις 10 το πρωί με εντολή της ΕΛΑΣ λόγω της συγκέντρωσης και οι συρμοί διέρχονται χωρίς όμως να πραγματοποιούνται στάσεις.

Αντίστοιχη κινητοποίηση φοιτητών θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε πανελλαδική ημέρα δράσης, την Πέμπτη, καλούν κι άλλοι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Όπως τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στο κάλεσμα τους, τα μέτρα του νομοσχεδίου που αποτελούν casus belli για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες και θα αλλάξουν άρδην τον χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που τίθεται σε εφαρμογή όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία δε φέρει νομιμοποίηση από κανένα κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Όσον αφορά την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σημειώνουν ότι «αποτελεί αποκορύφωμα της κατασταλτικής μανίας της κυβέρνησης που βάζει στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα και ειδικά τη νεολαία με στόχο να μπλοκαριστεί κάθε κίνηση Φοιτητικών Συλλόγων η οποία πηγαίνει κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης. Έρχεται ως συνέχεια της κατάργησης του ασύλου και της χυδαίας καταπάτησης του από τις δυνάμεις καταστολής στοχοποιώντας τους φοιτητές που όλο το προηγούμενο διάστημα μπλοκάρουν την κυρίαρχη πολιτική στην εκπαίδευση αλλά και καθίστανται τροφοδότης και πυροδότης ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων».

Τονίζουν επίσης ότι η χρονική περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς επιλέχτηκε από την κυβέρνηση να το φέρει ενώ τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο και την ίδια στιγμή πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής. «Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι το φοιτητικό κίνημα δε θα δώσει μαχητική απάντηση! Οι Σύλλογοι δεν «έσβησαν» εν μέσω πανδημίας και θα το αποδείξουν στην πράξη».

 

Τμ. Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Η κυβέρνηση θέλει ένα "Πανεπιστήμιο" υβρίδιο εταιρείας και στρατοπέδου»

 

 

 

«Η κυβέρνηση μεθοδεύει την υλοποίηση της αθλιότερης αντιδραστικής φαντασίωσής της: ένα "Πανεπιστήμιο" υβρίδιο εταιρείας και στρατοπέδου», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που ζητά να αποσυρθεί το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ.

N. Φίλης: Θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστεί η πανεπιστημιακή αστυνομία

«Η κυβέρνηση επιλέγει μια αυταρχική ρύθμιση εις βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων και ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή εις βάρος των νέων», τονίζει ο Ν. Φίλης, τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο των υπ. Παιδείας και Προ.Πο.,  που περιορίζει την πρόσβαση στα ΑΕΙ καθιερώνοντας βάσεις εισαγωγής και περιορισμό στα μηχανογραφικά, ενώ θέτει όρια φοίτησης ν+2 χρόνια. Το ν/σ προτάσσει την ατζέντα «νόμος και τάξη» με την «πανεπιστημιακή αστυνομία» να υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. και πειθαρχικά συμβούλια για τους φοιτητές

 

 

Περιορισμός πρόσβασης στα ΑΕΙ, στο ν+2 το όριο φοίτησης

Η παρουσίαση του νομοσχεδίου επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής ανά τμήμα αλλά και προχωρώντας σε «αλχημείες» με την υποβολή του μηχανογραφικού, καθώς από του χρόνου θα γίνεται σε δύο στάδια. Παράλληλα, η Νίκη Κεραμέως προχωρά στην θέσπιση της διαγραφής φοιτητών που ξεπερνούν το νέο όριο φοίτησης ν + 2, κάνοντας λόγο για «χρόνιες παθογένειες» - κι ας πρόκειται για φοιτητές που ουσιαστικά δεν επιβαρύνουν τα ΑΕΙ.

Face control, χίλιοι αστυνομικοί μες στα πανεπιστήμια και «πειθαρχικά συμβούλια»

Την ίδια στιγμή, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε πλαίσιο ασφυκτικής αστυνόμευσης των ΑΕΙ, με face control (ή αλλιώς «ελεγχόμενη είσοδο»), δυνατότητα συλλήψεων από το νέο σώμα της «πανεπιστημιακής αστυνομίας» που θα ονομάζεται ΟΠΠΙ, θα αριθμεί 1.000 αστυνομικούς που «δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα» και θα υπάγεται απευθείας στην ΕΛΑΣ. Με το νομοσχέδιο ιδρύονται και Πειθαρχικά Συμβούλια που θα προβλέπουν ποινές ακόμη και για... αντιγραφές ανάμεσα σε άλλες «αξιόποινες πράξεις» που δεν προσδιορίζονται.  Φαίνεται πως η κυβέρνηση θέλει να τιμωρήσει τους «άτακτους» φοιτητές και να επιβάλει «καθεστώς ησυχίας νοσοκομείου» στα ΑΕΙ.

πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου