Περισσότεροι από 950 διδάσκοντες από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια έρχονται να προσθέσουν τη φωνή τους δίπλα στις αντιδράσεις δεκάδων Συγκλήτων, Σχολών, Τμημάτων και συλλόγων διδασκόντων και διοικητικών που αντιτίθενται στην παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια.

Χαρακτηριστικές είναι οι αποφάσεις των Συγκλήτων ΑΠΘ, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παντείου Πανεπιστημίου, Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.ά.

 

Η πρωτοβουλία που συνοδεύεται από την εκστρατεία συλλογής υπογραφών «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια» είναι η μαζικότερη από την εποχή της «κίνησης των 1.000 πανεπιστημιακών» ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου (2012-2013) κινητοποίηση πανεπιστημιακών δασκάλων.
 
Όσοι και όσες υπογράφουν το κείμενο της «Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών» (https://www.facebook.com/OxiAstynomiaStaPanepistimia) αντιτίθενται στη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση σύσταση νέου αστυνομικού σώματος, της «Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», το οποίο εγκαθιστάμενο στα ΑΕΙ θα αναφέρεται απευθείας στην Ελληνική Αστυνομία και όχι στις πανεπιστημιακές αρχές.

Όπως αναφέρουν «Η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Θεωρούμε απαράδεκτο και δηλώνουμε ότι δεν θα συναινέσουμε στη δημιουργία και λειτουργία οποιουδήποτε σώματος φύλαξης ή ασφάλειας που θα βρίσκεται εκτός ελέγχου της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Οι πολιτικές αναφορές των πανεπιστημιακών εκτείνεται σε όλο το προοδευτικό φάσμα (ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.α.).
Ταυτόχρονα με πρωτοβουλία φοιτητών κυκλοφορεί κείμενο το οποίο πλησιάζει τις 19 χιλιάδες υπογραφές, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί σύντομα.

Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται στο [email protected].

Το κείμενο και οι υπογραφές

 
πηγη:https://tvxs.gr