Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 18 Νοέ 2020
«Γολγοθάς» για τους μεταπτυχιακούς της Νομικής Αθηνών
Κλίκ για μεγέθυνση
18.11.2020, 14:49

 Η γραμματεία της Σχολής ανακοίνωσε ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης, ύψους 600 ευρώ, έπρεπε να γίνει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. ● Σε αδιέξοδο οι σπουδαστές που αδυνατούν να πληρώσουν και ζητούσαν απαλλαγή ή ελάφρυνση, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Σε αδιέξοδο βρίσκονται εκατοντάδες μεταπτυχιακοί φοιτητές της Νομικής Αθηνών μετά την άρνηση της διοίκησης να τους απαλλάξει πλήρως ή μερικώς από τα απαιτούμενα δίδακτρα λόγω της δυσμενούς κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Στις 5 Νοεμβρίου, η γραμματεία της Σχολής ανακοίνωσε ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης, ύψους 600 ευρώ, πρέπει να γίνει μέσα σε επτά ημέρες, μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. Η ανακοίνωση προκάλεσε τεράστια ανησυχία στους σπουδαστές. Κάποιοι, υπό τον φόβο του αποκλεισμού από τα προγράμματα στα οποία έχουν γραφτεί, έσπευσαν να καταβάλουν το ποσό ενώ άλλοι αρνούνται να πληρώσουν τη δόση είτε ως ένδειξη διαμαρτυρίας είτε επειδή αδυνατούν.

«Οι περισσότεροι είμαστε ασκούμενοι. Ως ασκούμενοι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν ασφαλιζόμαστε ούτε δηλωνόμαστε ως εργαζόμενοι από τους εργοδότες μας, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάρουμε καμία κρατική ενίσχυση. Επιπλέον, λόγω της μείωσης της δικηγορικής ύλης εν μέσω λοκντάουν, πολλοί εργοδότες προχωρούν σε τεράστιες μειώσεις ή ακόμη και στην απόλυση των ασκούμενων με αποτέλεσμα το βάρος των διδάκτρων να το επωμίζονται οι οικογένειες των φοιτητών, εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα» περιγράφει με αγωνία στην «Εφ.Συν.» το αδιέξοδο εκατοντάδων σπουδαστών η Γ.Μ., μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Νομική Αθηνών.

Με επιστολή τους στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, 154 μεταπτυχιακοί φοιτητές εξηγούσαν τους λόγους για τους οποίους αδυνατούν να πληρώσουν την πρώτη δόση και ζητούσαν απαλλαγή ή ελάφρυνση των διδάκτρων. Επιχείρημά τους, ότι βάσει των εγκεκριμένων κανονισμών σπουδών, τα δίδακτρα δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με τις αμοιβές τακτικού προσωπικού, αντιθέτως έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, ο οποίος συνίσταται στην υλικοτεχνική υποδομή που έχουν στη διάθεσή τους οι φοιτητές. Οπως σημειώνουν, η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη γίνεται με τεράστια δυσκολία, δεν υπάρχει πρόσβαση σε ελληνικές βάσεις νομικών δεδομένων και πληροφοριών, η αναζήτηση των διαθέσιμων βιβλίων είναι σχεδόν ανέφικτη, ενώ δεν δικαιούνται κανένα δωρεάν σύγγραμμα ούτε έχουν φοιτητική έκπτωση σε εκδοτικούς οίκους.

Πρόσβαση

«Απαιτείται η άμεση λύση των ζητημάτων πρόσβασης σε πληροφοριακό υλικό κατά τρόπο αναγκαίο, επαρκή και κατάλληλο, διαφορετικά αδυνατούμε να διεξαγάγουμε νομική επιστημονική έρευνα και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στα οποία μετέχουμε» αναφέρουν στην επιστολή οι μεταπτυχιακοί φοιτητές. Χαρακτηρίζουν την καταβολή της πρώτης δόσης «δυσανάλογη των παροχών και σε κάθε περίπτωση κατάφωρα άδικη» και ζητούν μερική ή πλήρη απαλλαγή από την καταβολή των διδάκτρων.

Η γραμματεία ενημέρωσε τους φοιτητές ότι η Σύγκλητος απέρριψε το αίτημά τους. Ωστόσο, μέχρι χτες νωρίς το βράδυ δεν τους είχε κοινοποιηθεί κανένα επίσημο έγγραφο. Οι φοιτητές επανήλθαν με αίτηση θεραπείας ζητώντας είτε μείωση των τελών φοίτησης κατά 50% ή δυνατότητα καταβολής των διδάκτρων σε πέντε δόσεις ή την παράταση καταβολής της πρώτης δόσης. Η αίτηση δεν έχει απαντηθεί.

Το αίτημα των μεταπτυχιακών φοιτητών για απαλλαγή από τα δίδακτρα το στηρίζει και ο Φοιτητικός Σύλλογος Νομικής.

πηγη:https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου