Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 18 Μάι 2021
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Καταγγελία των φοιτητών του Φυσικού για τη δια ζώσης εξεταστική
Κλίκ για μεγέθυνση
18.05.2021, 08:30

 

Αλλαγή του προγράμματος της εξεταστικής καθώς και εξεταστική εξ' αποστάσεως, και όχι δια ζώσης όπως αποφάσισε η πρυτανεία, ζητούν φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι φοιτητές του Φυσικού δημοσιοποίησαν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Φοιτητών Τμήματος με την οποία κατακρίνουν την απόφαση του ιδρύματος να πραγματοποιήσει την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου με δια ζώσης παρουσία ενώ προχωρούν σε μια σειρά προτάσεων για την καλύτερη και ασφαλέστερη παρουσία τους.

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου φοιτητών αναφέρονται τα εξής:

«Ως ανεξάρτητα μέλη του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικής και ένεκα των ζητημάτων που έχουν προκύψει και αφορούν τόσο την δομή του προγράμματος της εξεταστικής όσο και τον τρόπο με τον οποίο αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί, με βάση το Άρθρο 6 του καταστατικού αναφέρουμε τα κάτωθι:

Επιχειρήματα σχετικά με το αίτημα για αλλαγή του Προγράμματος και διενέργειας της εξεταστικής εξ αποστάσεως:

  • Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, μεγάλο ποσοστό φοιτητών έχει αναγκαστεί να ξενοικιάσει, επιστρέφοντας στη γενέτειρά του, ενώ βάση των σχετικών ανακοινώσεων από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, οι πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος δεν έχουν νοικιάσει σπίτι. Δεδομένου του ότι οι εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης υπέστησαν ζημιά σε πυρκαγιά το 2018 και ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του Ηρακλείου βασίζεται στον τουρισμό (εστίαση, καταλύματα) για την επιβίωση του, ειδικά μετά από μια περίοδο χωρίς έσοδα, η εύρεση επαρκών καταλυμάτων για τόσους φοιτητές, τα οποία θα πληρούν τις προϋποθέσεις για την προετοιμασία της εξεταστικής και δεν θα επιβαρύνουν σημαντικά τις οικογένειες των φοιτητών, είναι δύσκολη έως αδύνατη.
  • Η πανδημία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, με τις ΜΕΘ να είναι γεμάτες, τα νέα κρούσματα να παραμένουν εξαιρετικά υψηλά και το ποσοστό εμβολιασμών να είναι ακόμα μικρό. Η μετακίνηση ενός μεγάλου αριθμού φοιτητών προς και από την πόλη του Ηρακλείου, είναι επικίνδυνη τόσο για τους ίδιους τους φοιτητές, πολλοί εκ των οποίων μπορεί να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όσο και για τους γονείς/συγγενείς τους, όταν χρειαστεί να επιστρέψουν μετά το πέρας της εξεταστικής στη γενέτειρά τους. Επιπλέον, φοιτητές με μόνιμη κατοικία το Ηράκλειο, θέτουν σε κίνδυνο και τους δικούς τους συγγενείς, εφόσον μετά το πέρας κάθε εξέτασης δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν την οποιαδήποτε επαφή.
  • Τα self test που καλείται ο κάθε παρευρισκόμενος να κάνει δεν είναι αρκετά αξιόπιστα σύμφωνα με τις επιτροπές των λοιμωξιολόγων, ενώ φαίνεται ότι για την διενέργεια τους επιβαρύνονται οικονομικά οι φοιτητές (~8 ευρώ), εφόσον διατίθεται 1 δωρεάν τέστ την εβδομάδα/παρευρισκόμενο και η ανάγκες τις εξεταστικής απαιτούν παρουσία τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα στους χώρους της σχολής.
  • Οι εμβολιασμοί, στην παρούσα φάση βρίσκονται ακόμα στο ηλικιακό εύρος 30 και άνω, ενώ οι προγραμματισμοί για εμβολιασμούς των 18-30 θα ξεκινήσουν κατά τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες. Επομένως το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας θα βρίσκεται ανεμβολίαστο, όχι λόγω προσωπικής επιλογής αλλά λόγω ανωτέρας βίας.
  • Το τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, που εδρεύει στο Ηράκλειο, βρίσκεται σε μιααπόσταση ~8km απο το κέντρο της πόλης. Η μοναδική γραμμή ΜΜΜ (Αστικό λεωφορείο) που συνδέει τα δύο, συνδέει επίσης το κέντρο της πόλης με το ΠΑΓΝΗ, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς COVID-19 και τα δρομολόγια λόγω συνθηκών είναι αραιά και μη συνεπή. Η επιλογή του ταξί είναι απαγορευτική για τον μέσο φοιτητή, καθώς απαιτείται ναύλος τουλάχιστον 30 ευρώ με επιστροφή. Παρόλο που το αίτημα για διαχωρισμό της γραμμής και αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων έχει ξανατεθεί, δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική μέριμνα από τους φορείς.
  • Το Τμήμα Φυσικής, διαθέτει δύο αμφιθέατρα χωρητικότητας 150 καθισμάτων χωρίς φυσικό αερισμό, και κάποιες αίθουσες, η πληθώρα των οποίων δεν διαθέτει παράθυρα για φυσικό αερισμό. Οι εξεταζόμενοι σε ορισμένα μαθήματα υπερβαίνουν τους 400, με αποτέλεσμα στην παρούσα φάση το τμήμα να μην μπορεί να καλύψει τις προϋποθέσεις για διενέργεια της εξεταστικής δια ζώσης. Το αίτημα για συνεννόηση με άλλα τμήματα για να χρησιμοποιηθούν επιπλέον αμφιθέατρα, είχε τεθεί και πέρυσι κατα τις εξεταστικές περιόδους του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, αλλά δεν έγινε δεκτό.
  • Οι συνθήκες εύρεσης κατοικίας στο Ηράκλειο επιβαρύνονται έντονα από το γεγονός ότι ως τουριστική πόλη, πλήθος καταλυμάτων δίνεται για βραχυχρόνια μίσθωση, γεγονός που μειώνει σημαντικά τις δυνατές επιλογές όσων επιθυμούν να νοικιάσουν, ειδικά αν έχουν έναν επιτακτικό χρονικό περιορισμό για την εύρεση της οικίας και τον στοιχειώδη εξοπλισμό του.
  • Η προσαρμογή ενός φοιτητή σε πρωτόγνωρες συνθήκες διαβίωσης, σε μια καινούρια πόλη, είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και ψυχοφθόρα σε ορισμένες περιπτώσεις, που ειδικά σε μια περίοδο προετοιμασίας για εξεταστική περίοδο, μπορεί να αποδειχθει καταστροφική για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του εξεταζόμενου.
  • Μεγάλο ποσοστό φοιτητών εργάζεται εποχιακά το καλοκαίρι, με την σεζόν να έχει ήδη ξεκινήσει και αρκετούς να εργάζονται ήδη. Η παραχώρηση άδειας με σκοπό να βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο για την διενέργεια δια ζώσης εξεταστικής, με δεδομένο τον ανταγωνισμό και την ζήτηση για εργασία το καλοκαίρι μετά από μια περίοδο καραντίνας, αποτελεί ουτοπικό σενάριο. Ειδικά με την οικονομική ύφεση λόγω της πανδημίας, για αρκετούς το εποχικό αυτό εισόδημα είναι αυτό που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τις σπουδές τους το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
  • Η δομή του προγράμματος ως έχει, δεδομένων των στατιστικών επιτυχίας των μαθημάτων του τμήματος και την διδακτέα ύλη, δεν είναι βιώσιμη, καθώς την πρώτη εβδομάδα της εξεταστικής δίνονται σε εξαιρετικά κοντινές ημερομηνίες μαθήματα υποχρεωτικά, τα οποία έχουν ιστορικά μεγάλο αριθμό μετεξεταστέων παλαιότερων ετών.
  • Η διατήρηση του κύρους ενός τμήματος σχετίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό με την επιτυχία των φοιτητών σε κάθε εξεταστική περίοδο. Ένα πρόγραμμα που δεν επιτρέπει ικανοποιητική ακαδημαϊκή και ψυχολογική προετοιμασία του εξεταζόμενου, συνεπάγεται χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις και συνεπώς αμαύρωση του κύρους του Τμήματος.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν τα κάτωθι:

Αίτημα για αλλαγή του προγράμματος της εξεταστικής περιόδου Ιουνίου 2020-2021 κατόπιν συνεννόησης και με εκπροσώπους φοιτητών.

Αιτήματα σχετικά με την διενέργεια των εξετάσεων σε κάθε περίπτωση:

  • Αιτήματα για εξ αποστάσεως εξέταση:
  1. Δέσμευση του τμήματος, όχι του εκάστοτε διδάσκοντα, για μη αποκλεισμό κανενός φοιτητή από την εξέταση, και εξέταση του σεμετέπειτα ημερομηνία, εάν υπάρξουν τεχνικά προβλήματα τα οποία μπορούν να αποδειχθούν.
  2. Συνεννόηση με άλλα ΑΕΙ / σχολεία / βιβλιοθήκες για χρήση των χωρών τους και του εξοπλισμού τους προς εξ αποστάσεως εξέταση των φοιτητών του ΠΚ.
  • Αιτήματα για δια ζώσης εξέταση:
  1. Μέριμνα για άμεση εύρεση προσωρινού έστω καταλύματος που να πληρεί τις προϋποθέσεις για την προετοιμασία των φοιτητών για την εξεταστική (σύνδεση στο διαδίκτυο, έλλειψη προβλημάτων θέρμανσης/ψύξης του καταλύματος, μέριμνα για σίτιση κλπ).
  2. Συνεννόηση με τμήματα των οποίων οι εξετάσεις θα γίνουν εξ’ αποστάσεως, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα αμφιθέατρα προς αποφυγή συνωστισμού και λόγω ακαταλληλότητας των υπαρχόντων αμφιθεάτρων της σχολής λόγω έλλειψης φυσικού εξαερισμού.
  3. Διενέργεια self test σε κάθε παρευρισκόμενο πριν από κάθε μάθημα, με επιβάρυνση της πολιτείας.
  4. Χωρισμός της γραμμής 11: ΠΑΓΝΗ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, και αύξηση των δρομολογίων από και προς το Πανεπιστήμιο.
  5. Δέσμευση για μη αποκλεισμό όποιου φοιτητή νοσήσει, από το τμήμα, όχι από τον εκάστοτε διδάσκοντα και εξέταση σε μετέπειτα ημερομηνία που θα οριστεί.
  6. Τονίζεται ότι σε περίπτωση μη ικανοποίησης των προαναφερθέντων αιτημάτων, τα οποία προκύπτουν με βάση τις κυβερνητικές οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας και λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη του Πανεπιστημίου και του Τμήματος για την προστασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, η διενέργεια των εξετάσεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εξ αποστάσεως διαδικασία.

Επιπρόσθετα καταγγέλλεται ότι τα παραπάνω ζητήματα και προβληματισμοί δεν αντιμετωπίστηκαν με την πρέπουσα σοβαρότητα από τους αρμόδιους φορείς όταν υπήρξε η σχετική ενημέρωση και προσπάθεια εύρεσης λύσης. Η συγκεκριμένη καταγγελία, αφορά τόσο την εξεταστική περίοδο του εαρινού εξαμήνου 2020-2021, όσο και την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου 2019-2020 που είχαν προκύψει παρόμοια ζητήματα.

Τα παραπάνω προέκυψαν και ψηφίστηκαν (Υπέρ: 77 | Κατά: 0 | Λευκά: 0)* από τη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου, που έλαβε χώρα στην πλατφόρμα Zoom, δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας, που καθιστά επίφοβη τη δια ζώσης διενέργεια όμοιων διαδικασιών, την 15 η Μαΐου 2021, με την παρουσία 100 φοιτητών του τμήματος».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου