Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 05 Νοέ 2022
Επιχειρηματίες και πολιτικοί θέλουν να μπουν στα ΑΕΙ
Κλίκ για μεγέθυνση













05.11.2022, 15:47

 

 
 
Τα βιογραφικά των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης έξι Πανεπιστημίων αποδεικνύουν ότι το νέο μοντέλο διοίκησης, που νομοθέτησε η Κεραμέως, δεν έχει σχέση με τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ● Τα ΑΕΙ μετατρέπονται σε «μαγαζιά» διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών και σε τοπική μικροπολιτική αρένα, γεγονός που τα απομακρύνει από τον κοινωνικό και κυρίως τον ακαδημαϊκό - ερευνητικό τους σκοπό ● Κώστας Αγοραστός (περιφερειάρχης), Ελευθέριος Γείτονας («Εκπαιδευτήρια Γείτονα») Μιχάλης Τσαούτος (ΕΨΑ), Αθανάσιος Μακρής (Μεταλλεμπορική), Αδαμαντίνη Λάζαρη (Intracom), Αχιλλέας Νταβέλης (επιχειρηματίας, ποδοσφαιρική ομάδα Λάρισας), Σπυρίδων Καράλης (γαλακτοβιομηχανία «Καράλης Α.Ε.») μεταξύ των υποψηφίων.

Οι υποψηφιότητες των εξωτερικών μελών για τα τετραετούς θητείας Συμβούλια Διοίκησης (Σ.Δ.) των Πανεπιστημίων απέδειξαν περίτρανα αυτό που υποστήριζαν όλο το προηγούμενο διάστημα εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας. Oτι δηλαδή το νέο μοντέλο διοίκησης του νόμου Κεραμέως (νόμος 4957/2022) «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» έχει λίγη έως και καμία σχέση με τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Εξι ΑΕΙ ανακοίνωσαν τους υποψηφίους για τη θέση των εξωτερικών μελών των Σ.Δ., ενώ δύο συγκρότησαν ήδη τα Συμβούλιά τους, εκδίδοντας και τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις. Αρκεί λοιπόν να ανατρέξει κανείς στα βιογραφικά των υποψηφίων για να διαπιστώσει ότι με τον νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι η κυβέρνηση της Ν.Δ. άνοιξε διάπλατα η πόρτα για τη μετατροπή των Πανεπιστημίων σε «μαγαζιά» διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών και σε τοπική μικροπολιτική αρένα, γεγονός που τα απομακρύνει από τον κοινωνικό και κυρίως τον ακαδημαϊκό - ερευνητικό τους σκοπό.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από τις συνολικά 18 υποψηφιότητες που συνέλεξε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ούτε οι μισοί, συγκεκριμένα οι 8, είναι είτε συνταξιούχοι πανεπιστημιακοί είτε ενεργοί καθηγητές με αξιόλογο προφίλ. Το Παρατηρητήριο για την Παιδεία -του ΣΥΡΙΖΑ- σχολιάζει την υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού, περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρώην βουλευτή Λάρισας της Ν.Δ., λέγοντας ότι ο ίδιος σε δηλώσεις του για την υποψηφιότητά του είπε ανερυθρίαστα: «η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο ειδικά στο θέμα μελετών για έργα υποδομής και άρα πρέπει να έχει εικόνα και ήχο για το τι γίνεται ακριβώς στο Πανεπιστήμιο». Ενας ακόμη υποψήφιος από το κομματικό μητρώο είναι ο Σωτήρης Μπούσδρας, συνεργάτης της βουλευτού Ασημίνας Σκόνδρα και κομματάρχης της Νέας Δημοκρατίας στην Καρδίτσα, αλλά και η Αθανασία (Νάνσυ) Καπούλα, πολιτικός μηχανικός, πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας και υποψήφια δήμαρχος Βόλου με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Βεβαίως δεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί το αφήγημα περί «εξωστρέφειας των ΑΕΙ, ανάπτυξης της τριτοβάθμιας και σύνδεσης με την οικονομία» αν ο κύριος όγκος των υποψηφιοτήτων δεν προερχόταν από την αγορά. Συγκεκριμένα, υποψηφιότητα έχει θέσει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΨΑ Α.Ε. Μιχάλης Τσαούτος, ο διευθύνων σύμβουλος της «Μεταλλεμπορική – Θωμάς Μακρής ΑΕ & Shelter AE» Αθανάσιος Μακρής, ο Τηλέμαχος Βαΐτσης, πολιτικός μηχανικός που εργάζεται στη διαχείριση έργων της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια Διεθνής Συμβουλευτική Α.Ε.», και η Αδαμαντίνη (Ντίνα) Λάζαρη που κατέχει θέση στο Δ.Σ. της Intracom και της Intralot, είναι σύμβουλος στο Δ.Σ. της βρετανικής εταιρείας επενδύσεων Domius Capital Advisors LLP, έχει διατελέσει μέλος σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων και οργανισμών (Ομιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης) αλλά και υποδιοικήτρια τράπεζας και ειδική συνεργάτης στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού (1983-1989 και 1994-1999), ενώ τον Ιούλιο του 2022 ανέλαβε θέση στο Δ.Σ. του Υπερταμείου.

Τέλος, τον επιχειρηματικό κόσμο εκπροσωπεί ο πολυεπιχειρηματίας Αχιλλέας Νταβέλης, οδοντίατρος στο επάγγελμα, που αγόρασε πρόσφατα την ποδοσφαιρική ομάδα της Λάρισας (ΑΕΛ) από τον Αλέξη Κούγια, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Αποκατάστασης & Αποθεραπείας ANIMUS, συνιδιοκτήτης στην εταιρεία παραγωγής μασκών Larisa Face Cover και πρόεδρος του δημοσιογραφικού ομίλου 21admedia.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Κάθε ρεκόρ έσπασε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που έλαβε 30 υποψηφιότητες (!) για την κάλυψη πέντε θέσεων. Μεταξύ αυτών βρίσκουμε τρεις υποψηφίους που στο παρελθόν είχαν κατεβεί στον πολιτικό στίβο: την Ελενα Παναρίτη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 και διορισμένη εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάιο του 2015 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, την Αντωνία (Τόνια) Μοροπούλου, καθηγήτρια του ΕΜΠ και υποψήφια βουλευτή Δωδεκανήσου με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2019, για την οποία υπήρξαν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα ότι επί επτά χρόνια λάμβανε σύνταξη ως άγαμη κόρη χωρίς να τη δικαιούται, και ο Κωνσταντίνος Καλαφατάκης, νευρολόγος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Κρήτης και επίτιμος κλινικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ που το 2019 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ.

Υποψηφιότητα έθεσε και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννης Μεσσήνης, αλλά και αρκετοί καθηγητές και καθηγήτριες με σπουδαίο έργο σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας και του εξωτερικού.

Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν υποψηφιότητες όπως εκείνη του Ελευθέριου Γείτονα, πρόεδρου και διευθύνοντα συμβούλου των ιδιωτικών σχολείων «Εκπαιδευτήρια Γείτονα», του γαλακτοβιομήχανου Σπυρίδωνα Καράλη, που κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου στην «Καράλης Α.Ε.», καθώς και εκείνη του Πέτρου Σεπετά, ιδιοκτήτη της εταιρείας «Βίκος», ο γιος του οποίου παρουσιάστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως παράδειγμα «ενός νέου που επέστρεψε στην Ελλάδα διότι βρήκε μια καλή δουλειά», κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στο brain gain τον Νοέμβριο του 2021, στα Γιάννενα, με τον πρωθυπουργό να «ξεχνάει» επιμελώς να αναφέρει ότι ο νεαρός είναι γιος του επιχειρηματία και ότι επέστρεψε για να εργαστεί στην εταιρεία του πατέρα του.

ΠΑΜΑΚ

Ανάμεσα στις 19 υποψηφιότητες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συναντούμε ξανά ένα στέλεχος της «Ελληνικά Πετρέλαια», συγκεκριμένα τον Σπυρίδωνα Κιαρτζή, διευθυντή Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας του Ομίλου, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αλλά έμεινε τελικά εκτός Συμβουλίου Διοίκησης, τον Γιάννη Μανωλόπουλο, μηχανικό υπολογιστών, καθηγητή και πρώην αντιπρύτανη στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον πρώην δήμαρχο Αριστοτέλη Χαλκιδικής και νυν πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΕΝΕΤ, Γιάννη Μίχο, όπως και τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον Αθανάσιο Σαββάκη, πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, τον δημοσιογράφο Σταύρο Τζίμα, τον Γιώργο Τσακούμη, πρόεδρο του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και εκλεγμένο μέλος στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., έναν υποναύαρχο εν αποστρατεία αλλά και μεγαλοστελέχη διαφόρων ομίλων και εταιρειών.

Κρήτη

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης συναντάμε πολλές και πολλούς καθηγητές και καθηγήτριες ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων καθώς επίσης και μία επιχειρηματία στον τομέα της Ψυχαγωγίας και των Ψηφιακών Μέσων, ένα στέλεχος δημοτικής εταιρείας εκμετάλλευσης σταθμών αυτοκινήτων, όπως και τον γενικό γραμματέα του δήμου Χανίων.

Στην περίπτωση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου οι υποψηφιότητες έφτασαν τις 16. Μεταξύ αυτών αρκετοί ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι του τεχνικού και εμπορικού κλάδου, καλλιτέχνες, ακόμη και μάνατζερ ποδοσφαιρικής ομάδας. Τελικά, τις πέντε θέσεις των εξωτερικών μελών του Σ.Δ. του ΕΛΜΕΠΑ κατέλαβαν οι: Πέτρος Ινιωτάκης, στέλεχος ΠΕΠ Κρήτης, πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης και πρώην αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, Μύρωνας Μιχαηλίδης, διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου του Ηρακλείου και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αντώνης Παπαδεράκης, αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας, Εμπορίου & Κοινωνικής Οικονομίας στην Περιφέρεια Κρήτης, Γεώργιος Χουρδάκης, διδάκτορας Φυσικής και πρώην διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Ερευνας & Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Εκτός Συμβουλίου Διοίκησης έμειναν αρκετοί καθηγητές Πανεπιστημίου, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ στη Δυτική Κρήτη Σπυρίδωνας Σοφιανός αλλά και ο Χρήστος Πλιάτσικας που έχει διατελέσει αναπληρωτής διοικητής και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καθώς και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Πελοπόννησος

Για τα πέντε εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επιλέχθηκαν τέσσερις από τους συνολικά εννιά ακαδημαϊκούς που είχαν θέσει υποψηφιότητα και ο Δημήτριος Λέτσιος, πρέσβης επί τιμή. Εκτός Συμβουλίου έμειναν διάφορα στελέχη επιχειρήσεων όπως ο Σπυρίδωνας Κιαρτζής, διευθυντής του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, και ο Χρήστος Μαρτάκος, φαρμακοποιός και διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της φαρμακευτικής εταιρείας «ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ».

Υποψηφιότητα είχε βάλει επίσης ο Δημήτρης Οικονομόπουλος, περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, ο Παναγιώτης Τζαβάρας, γενικός συντονιστής των κομματικών οργανώσεων της Ν.Δ. Πελοποννήσου, και ο Πέτρος Ζενέλης, οικονομολόγος, ελεγκτής Επιδοτήσεων Δαπανών & Φορολογικών Ελαφρύνσεων στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.) που εποπτεύεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, ο κ. Ζενέλης έχει βάλει υποψηφιότητα σε τρία ακόμη Πανεπιστήμια (ΕΛΜΕΠΑ, Ιωαννίνων, ΠΑΜΑΚ).

Θυμίζουμε ότι τα Συμβούλια Διοίκησης είναι 11μελή και συγκεντρώνουν βασικές λειτουργίες των ΑΕΙ, απαρτίζονται από έξι εσωτερικά εκλεγμένους καθηγητές του εκάστοτε Πανεπιστημίου και πέντε εξωτερικά μη εκλεγμένα μέλη (άρθρο 8). Μεταξύ των αρμοδιοτήτων τους είναι «η έγκριση του τετραετούς στρατηγικού πλάνου του οικείου ΑΕΙ, η χάραξη ακαδημαϊκής και ερευνητικής πολιτικής, η ενίσχυση της σύνδεσης με την οικονομία και η αποδοχή χορηγιών. Εγκρίνει επίσης τον προϋπολογισμό του ΑΕΙ, του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) και της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας του ΑΕΙ», ενώ λαμβάνουν και αποφάσεις για τη διεξαγωγή κάθε είδους διαγωνισμού για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων, διορίζουν κοσμήτορες και προέδρους Τμημάτων, ενώ παύουν τους αντιπρυτάνεις και τον πρύτανη αν συντρέχουν «σπουδαίοι λόγοι».

Επίσης έχουν αποφασιστικό ρόλο σε αμιγώς ακαδημαϊκά ζητήματα, όπως τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων (άρθρο 14). Εχουν δεχτεί δριμεία κριτική ότι συντελούν στον αντιδημοκρατικό, αυταρχικό και επιχειρηματικό κατήφορο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

πηγη: https://www.efsyn.gr


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου