Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 20 Σεπ 2022
Δραματικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό & ειδικό προσωπικό σε Ειδικά Σχολεία (video)
Κλίκ για μεγέθυνση
«Δεν μπορεί μια συνοδός να φροντίζει 13 παιδιά που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν στο Ειδικό Νηπιαγωγείο»


20.09.2022


Όσο το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να ασχολείται εμμονικά με την εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ, γονείς βρίσκονται σε απόγνωση για τις τραγικές ελλείψεις σε ειδικά σχολεία της χώρας και όχι μόνο. Παράλληλα, εκπαιδευτικοί παραιτούνται, γιατί δε βρίσκουν σπίτι να ενοικιάσουν, αφού και αυτούς τους έχει αφήσει στο έλεός τους η πολιτεία.

Πιο συγκεκριμένα, τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται σε νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες και κυρίως της ειδικής αγωγής καταγγέλλει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καλαμάτας και παράλληλα ζητεί από το υπουργείο Παιδείας να δοθεί άμεση διαχρονική λύση στο πρόβλημα.

Για τον λόγο αυτό, το πρωί της Δευτέρας, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων των ειδικών σχολείων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, μαζί με μέλη της Ένωσης Συλλόγου Γονέων, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας και είχαν για αρκετή ώρα συνάντηση στο γραφείο της Διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν.Μεσσηνίας Θεοφανίας Σιούτη όπως μεταδίδει το τοπικό Messinialive.


video

https://youtu.be/EKyAusZ3S14

Αναλυτικά τα αιτήματα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόμων Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Καλαμάτας προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, το Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και το ΠΥΣΕΕΠ Πελοποννήσου, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας.

Αγαπητοί κύριοι

όπως γνωρίζετε τα σχολεία μας έχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και σε Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό.

Στο Νηπιαγωγείο φοιτούν 13 παιδάκια όλα μη αυτοεξυπηρετούμενα, για τη φροντίδα των οποίων (καθαριότητα, τουαλέτα, σίτιση) υπάρχει μόνο μια (1) βοηθός. Για τη στοιχειώδη φροντίδα των παιδιών χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο βοηθούς. Επιπλέον φέτος υπάρχουν τρεις νηπιαγωγοί ώστε να λειτουργήσει ολοήμερο.

Επομένως θα έπρεπε να υπάρχουν τρεις βοηθοί για την ομαλή λειτουργία και φροντίδα των νηπίων σε όλο το σχολικό ωράριο. Επίσης χρειαζόμαστε οπωσδήποτε φυσιοθεραπεύτρια γιατί έχουμε παιδιά με κινητικά προβλήματα, εργοθεραπεύτρια (στάλθηκε αλλά δεν έκανε αποδεκτή τη θέση), νοσηλεύτρια και κοινωνική λειτουργό.

Στο Δημοτικό φοιτούν 44 παιδάκια, αρκετά μη αυτοεξυπηρετούμενα και ένα με πολύ σοβαρά προβλήματα (χρειάζεται διαρκώς βοήθεια ακόμα και για να μετακινηθεί).

Για τη στοιχειώδη φροντίδα των παιδιών, και λαμβάνοντας υπόψη ότι λειτουργεί ως ολοήμερο χρειαζόμαστε τουλάχιστον πέντε βοηθούς.

Σας υπενθυμίζω ότι το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό – εκτός από τα προφανή καθήκοντα του – εξυπηρετεί και το εκπαιδευτικό έργο με την απασχόληση ενός παιδιού όταν υπάρχει ανάγκη. Επίσης έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη νοσηλεύτριας, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη σε καθημερινή βάση διότι η πλειοψηφία των παιδιών είναι φαρμακοεξαρτόμενα και αρκετά έχουν επιληπτικές κρίσεις. Τέλος ζητάμε την κάλυψη της θέσης της γυμνάστριας η οποία πρόσφατα βγήκε σε άδεια για λόγους υγείας και δεν αναμένεται να επιστρέψει μέχρι το νέο έτος.

Όπως αναφέρεται και στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το δικαίωμα στην εκπαίδευση κατοχυρώνεται στο ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο θεσπίζει την εννεαετή τουλάχιστον υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους, και την υποχρέωση του κράτους «να ενισχύει … αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα µε τις ικανότητές τους», αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το δικαίωμα ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης σε όσους την έχουν ανάγκη, για την διασφάλιση του δικαιώματος στην εκπαίδευσης για όλους

Οι ελλείψεις που περιγράφουμε ορίζουν την καθημερινότητα και το μέλλον των παιδιών μας. Ζητάμε τα αυτονόητα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με κάθε τρόπο.

Για όλα τα ανωτέρω ζητάμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες και να μας ενημερώσετε άμεσα για αυτές”.


Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου